6 Pyetje për Periodat që na Vjen Zor t’i Konsultojmë me Gjinekologun

0
681

Menjëherë para periodave fillojmë të shikojmë kalendarin dhe të shqetësojmë nëse perioda jonë do të jetë mirë dhe në kohë.

Ne e kuptojmë se është me të vërtetë e rëndësishme të kujdeseni për shëndetin tuaj. Kjo është arsyeja pse ne jemi të gatshëm t’u përgjigjemi pyetjeve më të shpeshta rreth periodave.

A duhet të shqetësohen nëse “orari” im nuk është gjithmonë atëherë kur e pres?

© Depositphotos © Depositphotos

Jo. Të gjitha gratë janë të ndryshme. Një cikël mund të shkojë nga 21 në 35 ditë. Gjithashtu, një grua mund të vërejë ndryshime në orarin e saj: këtë muaj një periudhë vjen më herët, muaji i ardhshëm arrin më vonë.

E njëjta gjë edhe me kohgjatësinë e periodave. Në përgjithësi, shumica e periodave të femrave zgjasin nga rreth 4 deri në 7 ditë, duke filluar me shenja të lehta, atëherë rrjedha bëhet më e rëndë dhe pastaj gradualisht bëhet më e lehtë.

Si ta dalloni periudhën tuaj nga shenjat e duhura?

© Depositphotos © Depositphotos

Së pari, gjaku i periodës është i kuq i errët dhe përmban grimcat e mukozave që mbrojnë mitrën (endometrium).

Rrjedhja e lehtë i referohet disa shenjave shumë të lehta ngjyre kafeje që ndodh midis periudhave të menstruacioneve.

Si rregull, ky shkarkim nuk është i rrezikshëm.

Mjekët nuk e trajtojnë rrjedhjen e lehtë që ndodh gjatë ovulacionit si një çështje patologjike. Kjo ndodh për shkak të rënies së estrogjenit që është hormoni i seksit femëror.

Kur rekomandohet të shkoni te një mjek kur bëhet fjalë për gjakderdhje mes periudhave?

© Depositphotos © Depositphotos

Të gjitha gjakderdhjet e parregullta mund të tregojnë se ka diçka që nuk shkon. Është shumë e rëndësishme që gratë t’i kushtojnë vëmendje rrjedhjes pas ovulacionit gjatë fazës luteale.

Trupi i verdhë, një strukturë e përkohshme endokrine, shfaqet dhe fillon të prodhojë progesterone.

Ky hormon rikthen endometriumin dhe e bën shtatzëninë të mundshme tek femrat.

Nëse niveli i progesteronit është i ulët, mund të ndodhë gjakderdhja e parregullt. Vizito një doktor kur ndodh gjakderdhja e shkaktuar nga dozimi i papërshtatshëm i kontrollit të lindjes ose nëse përjeton dhimbje në barkun e poshtëm të shoqëruar me ethe.

Cila është lidhja ndërmjet pilulave të kontrollit të lindjes dhe një periode të rreme?

Shumë njerëz mendojnë se kur të ndaloni marrjen e kontrollit të lindjes, në pushimin tuaj prej 7 ditësh, do të keni një periodë normale. Në të vërtetë, është e ashtuquajtura gjakderdhje e tërheqjes ose një periodë e rreme.

Është më e shkurtër se një periudhë e rregullt, më pak e dhimbshme, dhe gjakderdhja nuk është aq e rëndë. Një periudhë e rregullt mund të ndodhë vetëm pasi një grua braktis kontrollin e lindjes. Ajo merr nga 6 deri në 12 muaj për të rivendosur një cikël normal menstrual.

A mund të tregojë gjakderdhja që jeni shtatzënë?

Po. Gjakderdhja e implanteve mund të ndodhë disa ditë pas konceptimit kur një vezë e fekonduar i bashkëngjitet mitrës dhe paksa dëmton enët. Meqë ta fjala, sasia mund të jetë me të vërtetë e vogël – vetëm disa pika.

Kjo është arsyeja pse procesi zakonisht mbetet pa u vënë re. Karakteristikat që mund të dallojnë një periudhë të rregullt nga gjakderdhja e implantimit: ngjyra e gjakut është e kuqe e ndritshme (gjaku i menstruacioneve është i errët); gjakderdhja zgjat jo më shumë se 2 ditë dhe nuk bëhet më e rëndë në mes; procesi nuk është i dhimbshëm.

Çfarë bëni nëse shfaqet gjakderdhja e kontaktit?

Siç mund të thuhet nga emri, kjo gjakderdhje ndodh gjatë kontaktit si nëpër marrëdhënie seksuale ose një aktivizitet fizik. Gjaku është i kuq i ndezur në këtë rast. Nëse dëmtimi nuk është i rëndë, gjakderdhja e kontaktit nuk zgjat shumë.

Por nëse nuk ndalet, duhet menjëherë të kontaktoni mjekun. Një ekzaminim gjithashtu nevojitet nëse gjakderdhja e kontaktit ndodh rregullisht.

Ishte ky artikull i dobishëm për ju? Cilat këshilla të tjera mund të ndani?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here