7 Gjërat që Askush Nuk t’i Thotë rreth Menopauzës së Hershme (por duhet t’i dish)

0
275

Menopauza e hershme shpesh keqkuptohet. Një numër burimesh informacioni portretizojnë një pamje të zymtë në lidhje me këtë gjendje.

Rrjedhimisht, shumë femra në menopauzë zbulojnë se shanset për të jetuar një jetë me cilësi të lartë duken të pakapërcyeshme.

Megjithatë, me informacionin e duhur, gratë gjatë menopauzës mund të jetojnë një jetë me cilësi të lartë, pasi të kuptojnë gjendjen dhe të mësojnë se si ta parandalojnë dhe të jetojnë me të.

Faza e menopauzës është një fazë në jetë në të cilën trupi i një gruaje nuk ovulon më dhe më pas, periodat mujore ndalojnë. Në situata normale, gratë e arrijnë fazën pas menopauzës kur arrijnë në moshën 45-55 vjeç. Megjithatë, mosha mesatare në të cilën shfaqet gjendja është në moshën 51 vjeç.

Në disa raste, disa femra i nështrohen fazës së menopauzës para se të arrijnë moshën 40 vjeç duke rezultuar në një gjendje të njohur si menopauza e parakohshme / menopauzë e hershme.

Në disa raste mund të shfaqet për shkak të heqjes kirurgjikale të vezoreve ose trajtimeve mjekësore të ndryshme, duke përfshirë kimioterapinë ose terapinë me rrezatim.

Ky artikull zbulon gjëra që femrat rrallë i dinë rreth kësaj gjendjeje.

Simptomat e menopauzës së hershme:

– Ndryshimet në ciklin menstrual që ndikojnë në ciklet normale të gjakderdhjes të cilat çojnë në gjakderdhje të parregullt

– Djersitje gjatë natës

– Valë të nxehti

– Çrregullime të gjumit

– Përkeqësim i dëshirës seksuale

– Thatësi

– Probleme urinare të tilla si rritja e frekuencës së urinimit ose mospërmbajtje

– Dhimbje

– Ndyshime të shpeshta të humorit

Shkaqet

Për shumicën e femrave, rreth 60% e rasteve, shkaqet e gjendjes janë të panjohura. Megjithatë, ekzistojnë shkaqe të caktuara ku përfshihen:

– Gjendjet autoimune përbëjnë afërsisht 10% deri në 30% të të gjitha rasteve. Kushtet autoimune përfshijnë lupusin sistemik, sëmundjen e Crohn, ose hipotiroidizëm.

– Bëhen shkak gjithashtu edhe disa gjendje gjenetike. Hulumtimet tregojnë se përafërsisht 5% deri në 30% e viktimave kanë një të afërm femëror që është e prekur nga gjendja.

Disa nga kushtet gjenetike që çojnë në sëmundje përfshijnë galaktoseminë dhe sindromën Turner.

– Studimet tregojnë se disa infeksione virale të tilla si shyta mund të shkaktojnë gjendjen.
Dështimi i parakohshëm i ovaries është gjithashtu një shkak i menopauzës së hershme, ku vezoret pushojnë së funksionuar normalisht para se një femër të arrijë moshën 40 vjeç.

Shkaqet e mënyrës së jetesës

Disa stile jetese të cilave individët iu përshtaten, kanë potencialin që të shkaktojnë menopauzë të parakohshme.

Për shembull, pirja e duhanit dihet se ka efekte anti-estrogjene që shpesh e shkaktojnë këtë gjendje.

Duhanpirësit afatgjatë njihen si ata që e përjetojnë gjendjen më herët.

Studimet tregojnë gjithashtu se individët në dietat vegjetarianë kanë gjasa të përjetojnë gjendjen. Gjithashtu, mungesa e ushtrimeve dhe ekspozimi minimal ndaj diellit mund të çojë në menopauzë të parakohshme.

Diagnoza e gjendjes

Nuk ka teste të veçanta të nevojshme për të përcaktuar me saktësi mungesën e periudhave të menstruacioneve. Megjithatë, kur një grua shfaq simptoma të hershme të menopauzës, si dhe perioda të parregullta, është e nevojshme që të testohet funksioni i vezores.

Testet mund të bëhen për të përjashtuar fillimisht shtatzëninë dhe arsye të tjera se përse i kanë humbur menstruacionet.

Gjithashtu, niveli i hormonit stimulues të folikulave (FSH) është i përcaktuar për të konstatuar se sa pranë kësaj gjendjeje është një grua dhe gjithashtu për të përcaktuar statusin e vezoreve.

FSH është një hormon përgjegjës për prodhimin e estrogjenit. Një tregues i gjendjes është kur nivelet e FSH arrijnë mbi 40mlU / ml. Më tej, nivelet e ulëta të hormonit estradiol mund të tregojnë ndjeshmëri ndaj gjendjes.

Kalimi në periudhën pas menopauzës

Është e domosdoshme që një grua të ketë njohuritë e duhura për të kaluar normalisht në periudhën pas menopauzës. Mund të filloni duke u siguruar me anë të kontrolleve të rregullta tek mjeku.

Të jesh aktiv në lidhje me shëndetin riprodhues është një mënyrë efektive për të trajtuar gjendjen.

Përveç kësaj, rekomandohet të vizitoni një terapist për të ndihmuar në përballimin e ankthit që është i lidhur me sëmundjen.

Trajtimet për gjendjen

Ndërsa nuk ka një kurë për gjendjen, studimet shkencore kanë gjetur mënyra për të ndihmuar gratë e shumta që të përballojnë gjendjen dhe të lehtësojnë simptomat e pakëndshme.

Gjendja nuk duhet të jetë pengesë për të jetuar një jetë normale. Femra të panumërta gëzojnë një jetë të kënaqshme pavarësisht saj.

Terapia e hormoneve

Terapia e hormoneve mund të aplikohet për të lehtësuar simptoma të tilla si valë të nxehti dhe thatësi të vaginës. Trajtimi i hormoneve mund të vijë në formën e tabletave, kremrave dhe sprajeve transdermalë.

Disa trajtime mund të aplikohen nëpërmjet rrugës intra-vaginale.

Kontraceptivë oral

Pilula kontraceptive në disa raste përdoret për të ndihmuar në pakësimin e simptomave të menopauzës.

Ilaçet antidepresant

Për të kontrolluar valët e të nxehtit, studiuesit kanë zbuluar se mund të ndihmojnë frenues të ndryshëm selektivë të rimarrjes së serotoninës. Komponimet kontrollojnë ashpërsinë e të nxehtit në rreth 60% të femrave.

Lubrifikantët vaginalë

Për të parandaluar thatësi në vaginë, gratë këshillohen që të përdorin xhel ose kremra jo hormonalë.

Të paturit fëmijë në fazën pas menopauzës

Të jesh në fazën menopausale nuk duhet të jetë një pengesë për të pasur fëmijë. Disa femra në menopauzë ende dëshirojnë të kenë fëmijë, por nuk kanë njohuri se si ta bëjnë këtë.

Ekzistojnë mundësi të ndryshme për gratë që shpresojnë të zgjerojnë familjen e tyre, si dhurimi i vezëve, adaptimi ose të marrin nëna zëvendësuese për të lindur fëmijë.

Përveç kësaj, disa specialistë të fertilitetit janë të aftë për të ndihmuar gratë në fazën pas menopauzës që të mbajnë fëmijët.

Fekondimi in vitro (IVF) është një procedurë efektive që u lejon femrave të kenë fëmijë. Mjekët mund të këshillojnë për ndikimin e moshës dhe shëndetit, për shanset që kjo mund të ketë sukses ose rreth dështimit të procedurave të IVF.

Për të përfunduar, kjo gjendje mund të lehtësohet nëpërmjet strategjive të lehtësimit të simptomave dhe një mentaliteti pozitiv. Është e domosdoshme të adoptohen stile të shëndetshme të jetesës për të parandaluar shfaqjen e sëmundjes dhe gjithashtu për të lehtësuar siklet që lidhen me gjendjen.

Për shembull, një dietë e pasur në kalcium dhe vitaminë D mund të përmirësojë shëndetin e kockave në periudhën e postmenopauzës.

Mbajtja e një peshë të shëndetshme është e rëndësishme për lehtësimin e simptomave të tilla si valët e të nxehtit dhe djersitje natën.

Përveç kësaj, ngrënia e frutave dhe perimeve, si dhe një jete aktive mund të ndihmojë që të mund të menjanoni sëmundjet që lidhen me gjendjen, si sëmundjet e zemrës dhe osteoporoza.

Me sa duket, menopauza e hershme nuk duhet të jetë një pengesë për një jetë me cilësi të lartë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here