7 Simptomat e Intolerancës ndaj Laktozës që Nuk Duhet t’i Injoroni

0
310

Një dhimbje e stomakut pas një gote qumështi nuk është ndoshta asgjë, por nëse ndiheni i sëmurë çdo herë që pini qumësht, ju mund të keni përballë një problem më të madh.

Ju përjetoni rregullisht gulçime dhe gazra

Ju e dini shumë shpejt kur një kos që keni ngrënë një orë më parë nuk është tretur siç duhet; do ta ndjeni atë në barkun tuaj të fryrë.

Joel B. Mason, MD, Profesor i Mjekësisë dhe i të Ushqyerit në Universitetin Tufts, thotë se të gjitha këto simptoma mund të jenë rezultat i mungesës së laktozës enzimatike, e cila zakonisht thyen dy llojet e sheqerit në secilën molekulë laktoze në mënyrë që ato të mund të treten lehtë në zorrë.

Me fjalë të tjera, këto janë simptoma të intolerancës laktoze. Pa enzimat, molekulat e laktozës do të udhëtojnë poshtë përgjatë zorrëve dhe bakteret do të përpiqen t’i thyejnë ato përmes një procesi fermentimi, i cili prodhon një shumë gaz shtesë në barkun tuaj.

Barku juaj ka dhimbje dhe bën zhurmë

Pa enzimat, përpjekja e trupit tuaj në shpërbërjen e laktozës në vetvete mund të thithë shumë ujë në zorrë, përveç gazrave në zorrën tuaj, të cilat janë simptoma të intolerancës laktoze.

Rezultati është një kombinim i diarresë, dhimbje të barkut dhe zhurma e gurgullimit ose rënkimit në bark.

Nganjëherë diarreja e dikujt që është intolerant ndaj laktozës, do të duket e shkumëzuar, rezultat i të gjithë gazit shtesë dhe lëngjeve që përplasen në zorrë.

Ju ndieni të përziera pas konsumimit të qumështit

Ka shkallë të ndryshme të intolerancës ndaj laktozës, sipas dietologes, Karen Raden, ku disa individë përjetojnë simptoma më ekstreme të intolerancës laktoze se të tjerat.

Në rastet më të këqija, një mangësi e laktacionit mund t’i shkaktojë dikujt që të ndjejë nevojën për të vjellë pak pasi ata konsumojnë një produkt të qumështit.

“Gazi në zorrë e fryn atë si një tullumbace, duke shkaktuar si përgjigje të vjellat”, – thotë Dr Mason. Ky reagim është relativisht i rrallë, sipas Raden, por nëse ju ndodh rregullisht kur hani produktet e qumështit, kjo është ndoshta një shenjë e mungesës së enzimës.

Të parët tuaj kanë norma të larta të intolerancës laktoze

Ne të gjithë kemi nevojë për enzimën lactase për të tretur qumështin e nënës sonë si foshnjë, por evolucioni nuk na ka pajisur automatikisht për të përballuar laktozën në moshë madhore.

Aftësia e njeriut për të tretur laktozën në moshë madhore nuk u zhvillua deri në rreth 5.000 vjet më parë, në mesin e rritësve të bagëtive në Evropën veriore, për të cilët aftësia për të tretur qumështin ishte veçanërisht e dobishme.

Ushqimet e tjera nuk ju shqetësojnë

Dhimbjet e barkut dhe diarreja nga intoleranca e laktozës ngjajnë me simptomat e llojeve të tjera të sëmundjeve inflamatore të zorrëve, duke përfshirë sëmundjen e Crohn dhe sindromën e zorrëve të irrituara.

Nëse dikush mund të ketë si sindromën e zorrëve të irrituara dhe intolerancën e laktozës, është e rëndësishme të mbahet mend karakteristika kryesore dalluese e simptomave të intolerancës laktoze: ato ndodhin vetëm pasi dikush konsumon qumësht apo produktet që e përmbajnë.

Për të testuar simptomat tuaja të intolerancës ndaj laktozës, përpiquni të mos konsumoni qumështin për një kohë dhe të shikoni nëse dhimbjet nga fryrja, gazrat dhe dhimbjet e stomakut vazhdojnë ende.

Nëse nuk largohen, ju mund të përballeni me një problem tjetër lidhur me tretjen.

Nuk jeni më fëmijë

Ka disa lloje të intolerancës laktoze; disa mungesa të enzimës së laktazës janë të pranishme që nga lindja, disa zhvillohen si rezultat i dëmtimit të zorrëve të vogla dhe më së shumti zhvillohen gjatë fëmijërisë ose më vonë.

Rrallë është dikush i lindur pa asnjë lloj enzime lactase. Forma më e zakonshme e intolerancës ndaj laktozës zhvillohet diku pas moshës 2 vjeçare.

Rezultatet e testit tuaj janë pozitive

Nëse dyshoni se keni ndonjë simptomë të intolerancës ndaj laktozës, është koha për të takuar mjekun dhe ta pyesni për testin e frymëmarrjes së hidrogjenit.

Kur laktoza tretet nga bakteret në një individ me mungesë laktaze, bakteret lëshojnë hidrogjenin në qarkullimin e gjakut dhe këtë mjeku juaj do të masë në frymën tuaj.

Nëse diagnoza juaj e intolerancës ndaj laktozës është e konfirmuar, mund të filloni të gjeni mënyra të tjera për konsumimin e vitaminës D dhe kalciumit që ju do të humbni nga moskonsumimi i qumështit ose çiftëzoni qumështore me të kombinoni suplemente për të ndihmuar trupin tuaj të tresë ushqimin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here