8 Sinjalet që Trupi Juaj Ka Mungesë të Vitaminës E

0
270
Portrait of woman with stomach ache sitting sofa

Krahasuar me shumë lloje të vitaminave të tjera, vitamina E nuk diskutohet shumë shpesh. Megjithatë, kjo vitaminë e tretshme në yndyrë luan një rol të rëndësishëm në trupin e njeriut.

Ky artikull diskuton funksione të tilla përveç simptomave të mungesës së vitaminës E. Ne gjithashtu do të sigurojmë burime të vitaminës E që mund të implementohen në dietat tona të përditshme.

Roli i Vitaminës E

Shkencëtarët besojnë se nga prodhimi i kufizuar i radikaleve të lira, vitamina E mund të jetë e efektshme në parandalimin e sëmundjeve kronike. Aktualisht janë duke u studiuar aftësitë shtesë parandaluese të vitaminës E.

Vitamina E gjithashtu është e përfshirë në funksionimin e sistemit imunitar. E shoqëruar me vetitë e saj të fuqishme antioksiduese, vitamina shërben si një mekanizëm mbrojtës primar në parandalimin e sëmundjeve kronike dhe akute.

Përveç kësaj, individët me mangësi të vitaminës E janë më të rrezikuar si për sëmundjet infektive ashtu edhe për zhvillimin e tumoreve. Këta faktorë rreziku rriten gjatë procesit të plakjes.

Vlen të përmendet se mungesa e vitaminës E është mjaft e rrallë dhe se konsumimi i sasisë minimale i kundërvihet shumë simptomave të shoqëruara.

1. Përgjigje e dobët imunitare

Vitamina E luan një rol kyç në funksionin e duhur të sistemit imunitar. Mungesa e vitaminës E pengon reagimin e sistemit imunitar ndaj agjentëve të dëmshëm që shkaktojnë dobësi dhe sëmundje.

Si i tillë, një person me një mangësi të vitaminës E mund të sëmuret më shpesh dhe ta përjetojë më gjatë sëmundjen.

2. Problemet me shikimin

Vitamina E posedon vetitë e qenësishme që ndihmojnë në mbrojtjen e shikimit tonë.

Është konstatuar se nivelet e pamjaftueshme të vitaminës E mund të pengojnë aftësinë e shikimit. Ky është rezultat i dëmtimit sistemik të qelizave të syrit të shkaktuara nga radikalet e lira.

3. Humbja e masës muskulare

Bodybuilder-at i kanë lavdëruar efektet pozitive të vitaminës E për vite me rradhë. Siç rezulton, shkencëtarët dhe studiuesit janë të të njëjtit mendim.

Në mënyrë të veçantë, qelizat e muskujve kanë një tendencë për të rënë, duke kërkuar një shumëllojshmëri të vitaminave dhe ushqyesve për të ndihmuar procesin e shërimit.

Fiziologjikisht, vitamina E siguron që komponentët thelbësorë të riparimit të muskujve të mbeten të fortë.

4. Dobësia e muskujve

Jo vetëm që nivelet e mangëta të vitaminës E mund të rezultojnë në humbjen e masës së muskujve, por edhe mund të shkaktojnë dobësim të muskujve. Mekanizmat fiziologjikë që nxisin dobësinë e muskujve janë të ngjashme me humbjen e muskujve: mungesa e vitaminës E i lejon radikalët e lirë të sulmojnë brendësinë e qelizave tona të muskujve.

Shkencëtarët gjithashtu kanë zbuluar lidhjet midis vitaminës E dhe distrofisë muskulare dhe dobësisë së muskujve të lidhura me diabetin.

5. Problemet me ekuilibrin

Neurologjikisht, mungesa e vitaminave E mund të ketë efekte në sistemin nervor. Një shqetësim i veçantë i neurologëve është rënia e dukshme e aftësive lëvizëse.

Si rezultat, nivelet joadekuate të vitaminës E mund të çojnë në degjenerimin e nervave të duarve dhe këmbëve, reflekset e dëmtuara, koordinimi i dobët dhe humbja e ekuilibrit. Besohet se individët me mangësi të rëndë të Vitaminës E kanë më shumë gjasa të përjetojnë probleme të lidhura me ekuilibrin.

6. Vështirësitë njohëse

Truri ynë është shumë i ndjeshëm ndaj efekteve të radikaleve të lira dhe stresit. Në fazat e avancuara, një mangësi e vitaminës E mund të ndikojë drejtpërdrejt në funksionin themelor njohës.

Në mënyrë të ngjashme, njerëzit që kanë nivelet e larta të vitaminës E shpesh tregojnë performancë më të mirë njohëse.

Ndoshta hulumtimi më premtues lidhur me vitaminën E dhe njohjen, vitamina E ka treguar se ndihmon “për të parandaluar ose vonuar rënien e aftësisë njohëse (e cila është testuar si në popullatën e plakur ashtu edhe në pacientët me sëmundjen Alzheimer”).

7. Problemet me tretjen

Roli i vitaminës E në tretje është më shumë një përcaktues sesa parandalues. Me fjalë të tjera, mungesa e vitaminës E nuk mund të lidhet drejtpërdrejt me problemet e tretjes, megjithëse është sigurisht e mundur duke marrë parasysh rëndësinë e vitaminave të lidhura.

Mjekët shpesh përshkruajnë sasi të larta të vitaminës E për të ndihmuar problemet me sistemin e tretjes. Prandaj, në qoftë se ne do të përjetojmë probleme të tretjes, duhet të marrim në konsideratë konsumimin e vitaminës E.

8. Problemet e lëkurës ose humbja e flokëve

Disa membrane të lëkurës sonë janë të prekshme ndaj dëmtimit nga radikalet e lira, veçanërisht lipidet e qelizave tona të lëkurës.

Lipidet e lëkurës janë të ndjeshme ndaj dëmtimeve të brendshme dhe të jashtme, veçanërisht nga ekspozimi i rrezeve ultravioletë dhe ndotësve. Si një antioksidant i tretshëm në yndyrë, vitamina E është shumë efektive në parandalimin e dëmtimit të mundshëm të lipideve të lëkurës.

Burimet e Vitaminës E

Është shumë e lehtë për të konsumuar sasinë e rekomanduar të vitaminës E në suplemente. Megjithatë, këtu janë disa ushqime me përmbajtje të lartë të vitaminës E:

– Arra, Perime të gjelbra, Avokado, Shpargu, Patate e ëmbël

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here