Arsyeja Tinëzare Përse Dietat Duket se Nuk Funksionojnë Asnjëherë

0
52

Kjo është arsyeja sipas nutricionistëve përse dietat duket se gjithmonë na dështojnë!

Humbja e peshës mund t’ju bëjë të ndiheni mirë dhe është një pjesë e rëndësishme e fitnesit dhe lumturisë tuaj të përditshme.

Por nëse kjo është një luftë e madhe për të humbur peshë, ose gjithmonë duket se fitoni të gjitha kilet e humbura (dhe më shumë), pavarësisht dietës suaj kufizuese, ekziston një arsye e thjeshtë shkencore: Ju po sabotoni veten me një rrëzim të dietës.

Pra, çfarë ndodh? Cila është mënyra më e mirë për të humbur peshë?

Nëse ju jeni si shumë njerëz që shpesh për të humbur peshë, keni provuar të gjitha dietat që janë në modë, ka një arsye pse nuk mund ta hiqni atë peshë ose e rimerrni sërish atë sapo të përfundoni dietën.

Sipas nutritionistëve, shumë dieta janë në fakt një formë e urisë që përfundojnë me stomakun tuaj që sinjalizon trurin tuaj se është i uritur. Stomaku juaj është super dramatik dhe i ndjeshëm, por është kjo kërkesë e fortë që ka mbajtur edhe kafshët gjallë që në fillimet e kohës.

Për fat të keq, truri juaj alarmohet dhe e merr këtë informacion në kuptimin e plotë të fjalës.

Mënyra e interpretimit të këtij sinjali, “uria”, është mbyllja e çdo gjëje dhe mbështetja në yndyrën e akumuluar sepse trupi juaj tani është i bindur se vdekja është e afërt dhe ka mungesë të ushqimit.

Për shkak se trupi juaj e ka të fiksuar që duhet të ruajë ushqimin, kur të ndalet dieta dhe të filloni të hani përsëri, ai nuk është plotësisht i gatshëm të heqë çdo gramë yndyrë që mund të jetë depozituar më parë dhe më pas vazhdon procesin e grumbullimit të çfarëdo yndyre të re në rast se kaloni një periudhë tjetër të “urisë”.

Kjo jo vetëm do të thotë që ju do të fitoni përsëri peshën që keni humbur, por kjo do të thotë që trupi juaj do të përpiqet të mbajë më shumë yndyrë, që shpjegon se si e filluat këtë dietë gjashtë muaj më parë me një masë të caktuar dhe tani jeni një masë më e madhe.

Ajo që është edhe më problematike është se, dietat më të zakonshme, të cilat bëhen për të kufizuar marrjen e yndyrës, në të vërtetë ushtrojnë një stres të madh në fshikzën e tëmthit tuaj.

Dietat me yndyrë të ulët nuk janë të mira për disa arsye. Kjo do të thotë se nëse nuk digjet yndyrë, atëherë nuk po digjen proteinat ose karbohidratet dhe kjo është një nga arsyet që njerëzit që shpesh mbajnë dieta, kanë më shumë gjasa të kenë probleme të fshikëzës së tëmthit.

E gjithë kjo mund të duket dërrmuese kur jeni duke u përpjekur për të humbur peshë, kështu që çfarë mund të bëni për t’i bërë gjërat më të lehta për veten tuaj dhe për të mbajtur trupin tuaj larg nga të menduarit se ju jeni vazhdimisht duke u përpjekur për ta uritur atë?

Një nga mënyrat, sipas nutricionistëve, është të praktikoni dietë agjërimi të modifikuar rreth një herë në javë, për diku nga 1-3 ditë në një farë kohe. Ndërsa një dietë agjërimi me ndërprerje nënkupton shmangien e ushqimit tërësisht për një periudhë të caktuar kohe, një dietë agjërimi e modifikuar ju lejon të hani kryesisht fruta dhe perime.

Por gjëja më e rëndësishme, është të mësoni të dëgjoni trupin tuaj dhe të zbuloni se çfarë duhet, në krahasim me atë që dëshironi. Në vend që të zgjidhni një akullore, kur ju dëshironi diçka të ftohtë dhe të ëmbël, mundeni të zgjidhni fruta të ngrira ose të freskëta.

Modifikime të thjeshta në dietën tuaj mund t’ju ndihmojnë që të mos jeni të mbërthyer në një kurth dietash dhe të ndihmoni veten që të humbni peshë dhe mos ta rifitoni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here