Çfarë Janë Depozitat e Kolesterolit – dhe Si Mund t’i Hiqni Ato?

0
852

Ndërsa rritesh, mund të shohësh pikëza ose vijëza të verdha që formohen përreth syve tuaj. Këto formacionet janë depozita të kolesterolit të njohur si xanthelasma dhe mund të jenë një shenjë se shëndeti juaj është në rrezik.

Mjekët besojnë se xanthelasma shfaqet kur lidhja midis qelizave të caktuara brenda kapilarëve tuaj prishet. “Kur kjo ndodh, kolesteroli mund të rrjedhë nga gjaku për në zonën e lëkurës, ku formon ato ‘arna të fryra’,” thotë Adam Scheiner, MD, kirurg i kozmetikës së fytyrës në Tampa, Florida.

Shumica e njerëzve me xanthelasma kanë probleme me kolesterolin e lartë ose lipidet, të cilat mund t’ju paralajmërojnë për kushte të frikshme shëndetësore, si goditje në zemër apo në tru, kështu që caktoni një takim me mjekun tuaj të kujdesit parësor nëse i vini re ato.

Megjithatë, disa njerëz me nivele të ulëta ose të shëndetshme të kolesterolit edhe ata mund të zhvillojnë xanthelasma, kështu që ulja e kolesterolit mund të mos jetë e domosdoshme – ose fare e dobishme – thotë James Gordon, MD, FACS, kirurg i fytyrës në Nju Jork.

Edhe pse xanthelasma mund të jetë sinjali paralajmërues për një problem shëndetësor themelor, depozitat e kolesterolit nuk janë të dëmshme. Megjithatë, mund të dëshironi t’i hiqni sysh për arsye kozmetike.

Një studim zbuloi se xanthelasma e një burri u largua vete duke marrë ilaçe për të mbajtur nivelet e kolesterolit në kontroll, por gjatë 10 viteve ama.

Për fat të mirë, keni disa opsione nëse nuk doni të prisni një dekadë. Është shumë e mundshme që xanthelasma juaj të rishfaqet edhe pas trajtimit, thotë Dr. Gordon, por gjithmonë mund të ktheheni për një trajtim tjetër.

ARZTSAMUI/Shutterstock

Laser

“Kur përdor një lazer, unë jam duke hequr atë shtresë pas shtrese deri sa të zhduket”, thotë Dr Scheiner.

Teksa shërohet lëkura, gjithçka që mbetet është lëkura e shëndetshme e re dhe nuk ka depozita kolesteroli. Por trajtimi ka rrezikun e gopëzave dhe mund të marrin një javë ose dy për t’u shëruar, thotë Dr Scheiner.

Kirurgji

“E vërteta është se, lazerët nuk mund të punojnë për depozita të trasha të kolesterolit. Në atë rast, ju mund të kryeni një operacion për të hequr xanthelasma-n në vend. Por ky trajtim mund të lërë shenja, ose edhe të ndryshojë qepallën tuaj”, thotë Dr. Gordon.

“Ndërsa e nxirrni lëkurën ose kur plaga shëron, mund të shtrembërojë formën e indit rreth tij dhe të shtrembërojë qepallë ose të shkaktojë një mbyllje të pazakontë”, thotë ai. “Por procesi i shërimit është më i shpejtë me kirurgji, gjë që do të ishte ideale nëse nuk dëshironi të prisni për shërim”, thotë Dr Scheiner.

“Plus, siguracioni juaj mund të mbulojë kirurgjinë, por jo një trajtim me lazer, prandaj kontrolloni planin tuaj para se të vendosni”.

Reagent Kimikë

“Nëse bistura dhe lazeri nuk janë ato që preferoni, pyesni për një acid trikloroaketik. Është një trajtim më pak i zakonshëm, por mund të shpëtojë nga xanthelasma duke përdorur një reagent kimik për të shpërndarë depozitimin e kolesterolit”, thotë Dr Scheiner.

Terapia e Ngrirjes

“Ju gjithashtu mund të kërkoni për një mjek që do të përdorë cryotherapy për t’i ngrirë depozita kolesterolit. Vetëm të jeni e vetëdijshme se hypopigmentation mund të bëjë lëkurën rreth zonë të merrni të duket me bardhë”, thotë Dr Gordon.

Gjilpërë Elektrike

Gjatë një procesi të quajtur elektrodepeksion, një mjek do të përdorë një gjilpërë të nxehtë për të krijuar mikro-djegie në lëkurën tuaj. “Trupi ka një aftësi të madhe për të riparuar veten,” thotë Dr Scheiner.

“Nëse plagoseni, kur ajo shërohet bëhet lëkurë më cilësore.“Por gjilpërat elektrike nuk janë aq të sakta sa lazerët dhe mund të shkojnë më thellë se sa dëshiron doktori juaj”, thotë Dr. Scheiner, kështu që ata janë të prirur t’ju rekomandojnë lazer ose kirurgji në vend të kësaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here