Pozicioni Juaj i Gjumit Ndikon Shumë në Shëndetin Tuaj

0
5302

Mesatarisht, ne kalojmë 25 vjet të jetës sonë duke fjetur. Kjo është e nevojshme sepse pushimi i duhur është jetësor për mirëqenien tonë të përgjithshme.

Një gjumë i mirë ka shumë përfitime – jo vetëm që e ringjall trupin, por edhe e bën trurin të punojë në mënyrë optimale.

Ne të gjithë e kuptojmë se koha është shumë e çmuar, kështu që ka shumë rëndësi që koha e kaluar në gjumë të shpenzohet siç duhet. Ne do ju paraqesim një analizë të pozicioneve të ndryshme të gjumit për t’ju ndihmuar të zgjidhni të duhurin për veten tuaj.

Pozicioni i ushtarit

@Depositphotos

Gjumi në shpinë dhe me krahët e pozicionuara anash trupit konsiderohet të jetë pozicioni më i mirë për gjumë. Ky pozicion është i ngjashëm me pozicionin e Savasanas në yoga. I njohur edhe si pozicioni i ushtarit, dihet të ketë shumë përfitime shëndetësore.

Anët pozitive:

 • Pozicioni perfekt që shpina, krahët dhe qafa të pushojnë.
 • Ndihmon në rregullimin e përgjithshëm të qëndrimit.
 • Zvogëlon zbaticën e acidit.
 • Ndihmon për t’i mbajtur gjinjtë në formë.
 • Shëron pagjumësinë.
 • Redukton shanset e dhimbjeve të kokës.
 • Parandalon rrudhat e fytyrës.

Anët negative:

 • Ndërsa graviteti tërheq poshtë gjuhën, ky pozicion mund të përkeqësojë gërhitjen tek njerëzit që vuajnë nga apnea e gjumit.
 • Mund të ndikojë negativisht në një fetus.
 • Mund të shkaktojë dhimbje në fundshpinë.

Zgjidhje:

 • Provoni të flini në shpinë, pa një jastëk. Kjo do ta mbajë trupin tuaj në një pozicion neutral dhe mund të ndihmojë në uljen e gërhitjes.
 • Duke përdorur një jastëk të madh nën gjunjët tuaj do të ndihmoni për të mbështetur në mënyrë natyrale pjesën e poshtme të shpinës suaj.

Pozicioni i yllit të detit

@Shuterstock

Ky pozicion është një variant i pozicionit të gjumit në shpinë. Në këtë pozicion, një person shtrihet në shpinë, por me krahët në të dy anët e kokës.

Anët pozitive:

 • Pozicioni i përkryer që shpina dhe qafa të pushojnë.
 • Shëron pagjumësinë.
 • Redukton shanset e dhimbjeve të kokës.
 • Ndihmon në reduktimin e zbaticës së acidit pasi që koka ngrihet dhe stomaku është më poshtë, kështu që substancat nga stomaku nuk mund të ri-hyjnë në ezofag.
 • Parandalon rrudhat e fytyrës dhe plasjet e lëkurës.

Anët negative:

 • Ndërsa graviteti tërheq poshtë gjuhën, kjo sjellje mund të përkeqësojë gërhitjen tek njerëzit që vuajnë nga apnea e gjumit.
 • Pozicioni i çuditshëm i krahëve mund të ushtrojë presion mbi nervat në shpatull, duke shkaktuar dhimbje.
 • Mund të shkaktojë dhimbje në fundshpinë.

Zgjidhja:

Shmangni përdorimin e një jastëku duke fjetur në këtë pozicion për të lejuar kokën, qafën dhe shpinë tuaj të pushojnë në një pozicion të natyrshëm.

Pozicioni i trungut

@Shutterstock

Ndërsa flini në këtë pozicion, ju shtriheni në anën tuaj me dy krahët e pozicionuar në rënie në vijë të drejtë. Këshillohet të flini në anën tuaj të majtë që organet tuaja vitale të pushojnë më mirë.

Anët pozitive:

 • Pozicioni ideal i gjumit për shtyllën kur ajo merr mbështetje të plotë në lakoren e saj natyrore.
 • Parandalon dhimbjen e shpinës dhe të qafës.
 • Redukton apnenë e gjumit dhe gërhitjen.
 • Ky është pozicioni më i mirë i gjumit për gratë shtatzëna.

Anët negative:

 • Ndërsa pjesa e sipërme e këmbëve tuaja nuk marrin mbështetje të mjaftueshme, ka shumë shanse që ju të mund të zhvilloni dhimbje të shpinës ose të legenit.
 • Fjetja e anë mund të çojë në plakjen e lëkurës, rrudhosje të fytyrës dhe gjinjë të rënë.
 • Në disa raste, mund të shkaktojë edhe dhimbje të qafës.

Zgjidhje:

 • Meqë ky pozicion mund të shkaktojë dhimbje të qafës për shkak të mbështetjes jo të duhur në qafë, rekomandohet të përdorni një jastëk të madh.
 • Vendosni një jastëk në mes të kofshëve për të mbështetur pjesën e sipërme të këmbëve.

Pozicioni yarner

@Depositphotos

Fjetja në anë me këmbët pak të përkulura, krahët e shtrirë dhe kokën pak jashtë qendrës njihet si pozicioni yarner. Këshillohet të shtriheni në anën tuaj të majtë në mënyrë që organet tuaja vitale të pushojnë më mirë.

Anët pozitive:

 • Parandalon dhimbjet e qafës dhe të shpinës.
 • Shtrirja në anën tuaj të majtë mund të zvogëlojë zbaticën e acidit.
 • Ndihmon në zvogëlimin e apneas së gjumit dhe gërhitjes.
 • Lehtëson urthin.
 • Lejon trupin të pastrojë mbetjet nga truri në mënyrë më efikase dhe zvogëlon rrezikun e zhvillimit të çrregullimeve si Alzhaimeri dhe Parkinsoni.
 • Hulumtimet tregojnë se njerëzit që flenë në këtë pozicion kanë më pak gjasa të zgjohen në mes të natës. Kjo ka shumë të ngjarë për shkak të rehatisë që merr trupi.

Anët negative:

 • Kufizon rrjedhën e duhur të gjakut dhe vendos presion mbi nervat, të cilat mund të shkaktojnë dhimbje në shpatulla dhe në krahë.
 • Kompresimi nervor mund të vendosë një tendosje në organet e brendshme si stomaku, mëlçia dhe mushkëritë.
 • Mund të shkaktojë rënie të gjinjve dhe plakje të parakohshme të lëkurës.

Zgjidhje:

 • Flini në një jastëk saten për të zvogëluar shanset e rrudhave të fytyrës.
 • Vendosni një jastëk në mes të gjunjëve për të mbështetur këmbën tuaj të sipërme.

Pozicioni i fetusit

@Depositphotos

Pozicioni i fetusit përfshin qëndrimin në anën tuaj me gjunjë të tërhequr drejt kraharorit dhe mjekrën e drejtuar për poshtë. Është pozicioni më i preferuar i gjumit në mesin e grave – mbi 41% e të anketuarve pretendojnë se preferojnë këtë pozicion. Këshillohet të flini në anën tuaj të majtë në mënyrë që organet tuaja vitale të pushojnë më mirë.

Anët pozitive:

 • Redukton gërhitjen në mënyrë të konsiderueshme.
 • Një nga pozicionet e preferuara për gratë shtatzëna.
 • Gjumi në anën e majtë mund të ndihmojë në uljen e zbaticës së acidit.

Anët negative:

 • Kthimi i tepruar i trupit mund të krijojë një tendosje në qafë dhe në shpinë, duke shkaktuar dhimbje.
 • Ky pozicion, si pozicionet e tjera anësore të gjumit, mund të shkaktojë rrudha të lëkurës dhe gjinjë të rënë.

Zgjidhjet:

 • Përdorni një jastëk të fortë për të mbështetur kokën tuaj.
 • Rekomandohet që njerëzit që flenë në këtë pozicion të ndryshojnë anët gjatë natës.

Pozicioni i rënies së lirë

Pozicioni i gjumit shtrirë në stomak ndërsa flini nuk është pozicioni më i mirë i fjetjes dhe shumica e ekspertëve nuk e këshillojnë.

Anët pozitive:

 • Në disa raste, është gjetur se zvogëlon gërhitjen.

Anët negative:

 • Vendos një tendosje në shpinë dhe shkakton dhimbje në qafë dhe në fundshpinë.
 • Duke qenë se gjaku nuk qarkullon në fytyrë, çon në krijimin e rrudhave.
 • Shkakton stres të panatyrshëm në organet e brendshme.

Zgjidhja:

Provoni një pozicion të lehtë në anë duke vënë një jastëk messtomakut dhe dyshekut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here