Shkenca Zbulon Përse Gratë Janë Më të Rrezikuara nga Stresi sesa Burrat

0
518

“Duhet të jeni në gjendje të menaxhoni stresin sepse kohë të vështira do të vijnë dhe një pikëpamje pozitive është ajo që do t’ju ndihmojë t’i kaloni.” – Marie Osmond

Stresi, ne të gjithë përballemi me të! Pa marrë parasysh se si janë jetët tona, ne të gjithë përballemi me stresin në një mënyrë apo në një tjetër. Nëse është e lidhur me punën ose stresin nga familjet tona, ose marrëdhëniet tona, askush nuk është i imunizuar. Megjithatë, gratë duken se janë më të rrezikuara nga stresi sesa burrat.

Sipas një studimi të një grupi ekspertësh, “Evidenca substanciale tregon se gratë raportojnë frikë më të madhe dhe kanë më shumë gjasa të zhvillojnë çrregullime ankthi sesa meshkujt.”

Nëse jeni një grua, mund të përballeni me stresin në mënyra që janë shumë të ndryshme nga homologët tuaj meshkuj. A keni menduar ndonjëherë pse? Shkenca më në fund ka një përgjigje se çfarë bën që gratë të jenë më të prekshme ndaj stresit sesa meshkujt.

Ja cilat janë 3 shpjegimet shkencore:

1. Nivelet hormonale

Dihet se gratë dhe burrat kanë përbërje krejtësisht të ndryshme hormonale. Kjo është një nga gjërat kryesore që i bëjnë gratë më të prekshme ndaj stresit sesa meshkujt. Krahasuar me meshkujt, gratë priren të përjetojnë më shumë luhatje në hormonet e tyre sesa meshkujt, gjë që mund t’i bëjë gratë më të rrezikuara nga stresi.

“Krahasuar me burrat, gratë përjetojnë shumë më shumë luhatje në nivelet e hormoneve që lidhen me simptomat e depresionit. Përveç çrregullimit dysphoric para menstruacioneve, deri në 15% të grave përjetojnë depresion pas lindjes”.

Ndërkohë që nuk ka asnjë mënyrë për të ndryshuar hormonet tuaja, nëse e gjeni veten duke vuajtur nga stresi gjatë kohëve të caktuara të muajit, sigurohuni që të bisedoni me dikë që mund t’ju ndihmojë të merreni me të dhe të ndiheni më pozitivë.

2. Shtrëngimi i enëve të gjakut

Jo vetëm që gratë janë më të prekshme ndaj një sëmundjeje të veçantë të zemrës, kur ata janë nën stres, por zemrat e grave nuk i përgjigjen stresit në të njëjtën mënyrë që bëjnë meshkujt. Kur janë nën stres, hulumtimi zbuloi se enët e gjakut të grave ngushtoheshin dhe tendoseshin më shpesh sesa tek meshkujt.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, “… shtrëngimi i enëve periferike gjatë stresit mendor ndikon në qarkullimin e zemrës më shumë se burrat, potencialisht duke rritur rrezikun e grave për problemet dhe vdekjen e zemrës”.

Stresi shkakton që enët e gjakut të grave të shtrëngohen dhe të ngushtohen më shumë, gjë që shkakton mungesën e rrjedhjes së gjakut në zemër dhe mund të shkaktojë isheminë e miokardit.

3. Ishemia miokardiale

Ndonjëherë, ajo që i bën gratë më të ndjeshme ndaj stresit nuk është vetë stresi, por ajo që shkakton stresi. Stresi kronik mund të shkaktojë dëme në trupin tonë, më e rëndësishmja, në zemrat tona.

Gratë janë më të prekshme nga stresi sepse ata kanë më shumë gjasa që meshkujt të vuajnë nga ajo që njihet si “ishemia miokardiale”, e cila njihet ndryshe si rrjedhja e dobët e gjakut drejtpërdrejt në zemër.

“Në vend të zgjerimit dhe rritjes së rrjedhjes së gjakut në zemër gjatë stresit, tek gratë enët e vogla të gjakut janë të ngushta, duke çuar në zona me rrjedhje të reduktuar të gjakut. Shtrëngimi i enëve periferike gjithashtu mund të shkaktojë ishemi në zemër në mënyrë indirekte, sepse zemra duhet të pompojë kundër rezistencës së rritur”.

Kur zemra juaj nuk ka gjak të mjaftueshëm, natyrisht nuk ka oksigjen të mjaftueshëm, që mund të shkaktojë një përsëritje të problemeve serioze. Nëse jeni nën një stres të madh, siguroheni që të flisni me mjekun tuaj për rrezikun për zemrën tuaj.

Zonja, edhe nëse jeni më të prekshme ndaj stresit sesa meshkujt, mund të vazhdoni të luftoni kundër problemeve që mund t’ju shkaktojnë stres.

Njohja e dëmit që mund të shkaktojë stresi është arma e parë që ju duhet për ta luftuar! Praktikimi i mënyrave të shëndetshme dhe pozitive të trajtimit të stresit do t’ju bëjë që të jeni të pambrojtur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here