“Me Çdo Kusht!”/ 10 Ndryshimet e Trupit që Kanë Nevojë Për Vëmendjen Tuaj

0
4448

Çfarë ndodh nëse së bashku me disa simptoma të padëmshme, jeni duke injoruar edhe një problem më serioz që tregon se ekziston një sëmundje e caktuar?

Ia vlen të dini t’i dalloni këto ndryshime për të kuptuar nëse diçka nuk është në rregull, kështu që ju mund ta zbuloni sëmundjen në kohë.

Ja se cilave sinjale të trupit duhet t’u kushtoni më shumë vëmendje:

Buzët e thata ose të plasaritura

© Depositphotos.com

Lëkura e thatë që copëzohet është një shenjë e qartë e një alergjie. Në këtë rast, kushtojini vëmendje kozmetikës që përdorni, si dhe produkteve të higjienës orale, ushqimit që hani dhe madje edhe ilaçeve.

Çarjet në skajet e gojës tregojnë mungesën e vitaminave B, A dhe E. Nëse keni edhe thatësi në sy, gojë të thatë dhe probleme me sistemin tuaj të tretjes, ju duhet të vizitoni një mjek sepse mund të jetë një kombinim i simptomave specifike për një sëmundje autoimune të quajtur Sindromi Sjögren.

Rënia e Vetullave

© Depositphotos.com

Jo vetëm që janë një tendencë aktuale vetullat e trasha, por ato janë gjithashtu një indikator i madh shëndetësor.

Rënia periodike e qimeve të vetullave është mjaft normale, por nëse vëreni një rënie të tepruar të qimeve në vetulla, si dhe shfaqjen e njollave të tullacllëkut ose madje edhe rënien e plotë të vetullave, vizitohuni menjëherë nga një mjek.

Ajo mund të lidhet me një nivel të tepërt ose të pamjaftueshëm të aktivitetit të tiroides.

Thonj që thyhen

© Depositphotos.com

Ne jemi të gjithë të vetëdijshëm se si mund të duken thonjtë e shëndetshëm. Çdo ndryshim në ngjyrën ose strukturën e tyre është një sinjal alarmant.

Thonjtë e hollë dhe të zbehtë mund të jenë një shenjë e anemisë dhe mungesës së hekurit në trup, ndërsa zverdhja mund të tregojë çrregullime të mëlçisë dhe traktit tretës ose një infeksion fungal.

Njolla të bardha dhe vijat përgjatë thonjve tregojnë mungesën e zinkut, bakrit dhe jodit dhe thonjtë mund të bëhen shumë të brishtë kur përballen me mungesën e vitaminave, kalciumit, hekurit dhe beta-karotenit në trup.

Buzë të zbehta

© Depositphotos.com

Ka shpjegime të ndryshme për sëmundje të ndryshme. Nëse kufiri i kuq i buzës së poshtme enjtet dhe ka flluska të vogla që shfaqen në të, ka të ngjarë që jeni shumë të ndjeshëm ndaj rrezeve ultravjollcë.

Ajo çfarë mund të bëni në këtë situatë është zvogëlimi i ekspozimit ndaj diellit me ndihmën e kozmetikës që mbrojnë ndaj rrezeve të diellit. A ka pjesa në mes e buzës të njëjtat simptoma? Kjo flet për neurozën vegjetative.

Marrja e qetësuesve do të bëhet një pjesë e rëndësishme e trajtimit së bashku me pomadat anti-inflamatore. Ënjtjet dhe skuqjet e forta në të gjithë buzën tregojnë një reaksion alergjik – kushtojini më shumë vëmendje kozmetikës suaj dhe pastës së dhëmbëve dhe vizitoni një alergolog.

Fytyrë e skuqur

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Nëse përjashtojmë ndryshimet fiziologjike natyrore siç janë ndryshimet në temperaturë, masazhimi ose konsumi i alkoolit, ka 3 arsye për skuqjen e një fytyre.

Për gratë pas moshës 40 vjeç, kjo është për shkak të një rënie në nivelin e hormoneve që tregojnë fillimin e menopauzës. Një fytyrë e kuqe gjithashtu mund të tregojë praninë e infeksioneve që shkaktojnë demodicosis.

Një skuqje e pjesshme që shoqërohet së bashku me sulme të papritura të marramendjes mund të nënkuptojë luhatje tensioni që mund të normalizohen me ndihmën e ilaçeve të veçanta.

Thembra të thata

© World Truth

Lëkura në këmbë thahet për shkak të mungesës së vitaminave A dhe E. Kjo gjithashtu mund të shkaktohet nga një prani e infeksioneve kërpudhore që ndikon në gjendjen e përgjithshme të epidermës.

Rasti i fundit zakonisht shoqërohet me të çara të shumta dhe zverdhjen e thonjve. Nëse thatësia dhe vrazhdësia nuk zhduken edhe me kujdesin e duhur dhe marrjen adekuate të vitaminave, kjo mund të jetë një shenjë e problemeve endokrine.

Duart e thata dhe lëkura e thatë në trup

© Depositphotos.com

Lëkura e thatë është normale gjatë stinëve të ftohta, por përdorimi i një kremi hidratues, konsumimi i ujit dhe vitaminave të duhura janë mjaft të dobishme.

Nëse zgjidhjet e përmendura më lart nuk ju ndihmojnë, ju duhet të vizitoni më mirë një dermatolog sepse lëkura e thatë është gjithashtu një nga shenjat e zakonshme të diabetit dhe hipotiroidizmit.

Nëse lëkura juaj nuk është vetëm e ashpër, por edhe e tendosur dhe e mbushur me të çara, mund të rezultojë të jetë dermatiti i shkaktuar nga një reagim i natyrshëm ndaj ekspozimit kimik.

Deformiteti i këmbëve

© Depositphotos.com

Shfaqja e një problemi në brendësi të këmbës dhe një ndryshim në formën e këmbës e cila karakterizohet nga mungesa e harqeve gjatësore ose tërthore zakonisht tregon për shputën e rrafshët.

Sipas statistikave, shputa e rrafshët tërthore e kombinuar me deformime të tjera ndodh më shpesh sesa shputa e rrafshët gjatësore dhe gratë janë më të ndjeshme ndaj këtij deformimi.

Arsyeja për këtë është për shkak të takave të larta duke shkaktuar një shpërndarje të pabarabartë të ngarkesës dhe duke e vënë ngarkesën më të madhe në zonën e harkut tërthor. Kur ky hark nuk është në gjendje të përballojë një ngarkesë e tillë, këmbët nuk ndihen mirë, dhembin, duke shkaktuar një ndjesi që tregon fillimin e një deformimi.

Njollat e bardha në dhëmbë

© Matthew Ferguson 57 / Wikipedia

Dental fluorosis është një sëmundje kronike që zhvillohet ose përpara daljes së dhëmbëve ose pas (kur konsumojnë sasi të mëdha uji ose produkte me përmbajtje të lartë fluorit).

Ekzistojnë 5 lloje të klasifikimit të fluorozës: i pasigurt, shumë i butë, i butë, i moderuar dhe i rëndë. 3 ndryshimet e para shfaqen qartë përmes paraqitjes së njollave (si në foto më sipër), ndërsa dy të fundit çojnë në prishjen e indeve të dhëmbëve dhe në shkatërrimin e dhëmbëve.

Rënia e flokëve

Mesatarisht, një personi i bien rreth 100 qime në ditë për shkak se folikulat e flokëve kalojnë nëpër faza të caktuara të rritjes që mund të zgjasin nga 2 deri në 8 vjet. Kur faza e rritjes është e gjatë, flokët bien dhe flokët e rinj fillon të rriten pas një pushimi 2-mujor.

Kjo do të thotë se në një moment të caktuar, 80% -90% të flokëve të një personi po rriten, ndërsa pjesa tjetër është duke rënë ose është në një fazë pushimi.

Megjithatë, nëse keni vërejtur një humbje më të madhe të flokëve, është më mirë të konsultoheni me mjekun sepse ka një sërë sëmundjesh që mund të fshihen pas kësaj simptome. Ato mund të fshehin infeksione të lëkurës, çrregullime tiroide, çrregullime autoimune etj.

Siç mund ta keni vënë re, secila prej këtyre simptomave veç e veç nuk është një arsye për tu shqetësuar ose një diagnozë serioze.

Është e rëndësishme të vlerësoni objektivisht gjendjen tuaj dhe t’i kushtoni vëmendje ndryshimeve në pamjen dhe mirëqenien tuaj.

Gjëja kryesore që duhet të kujtoni është se ju nuk duhet të neglizhoni vizitën tek një specialist, sepse vetëm ata mund t’ju japin një përgjigje të saktë për pyetjet tuaja dhe të bëjnë një plan adekuat të trajtimit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here