20 Fakte mbi Vaksinat që Çdo Prind Duhet t’i Dijë

0
146

Tema e imunizimit tenton të ngrejë shumë debate, sidomos kur ka të bëjë me fëmijët. Nga njëra anë, vaksinat janë mënyra më efektive dhe më e sigurt për t’u mbrojtur nga sëmundjet e ndryshme.

Nga ana tjetër, prindërit janë të shqetësuar për shkak të efekteve anësore dhe shumë pasojave që janë shfaqur për shkak të frikës dhe mosbesimit në mjekësinë tradicionale.

Ne kemi studiuar me kujdes forume të ndryshme dhe përpiluam pyetjet dhe frikërat më të shpeshta që kanë prindërit dhe përgatitëm përgjigje për këto pyetje bazuar në mendimet e mjekëve dhe kërkimeve shkencore.

Çdo vend ka grafikun e tij të imunizimit.

Për shembull, në Shtetet e Bashkuara ka 15 vaksina të rekomanduara, ndërsa Britania e Madhe ka 12 prej tyre.

Në Gjermani, vaksinimi është përgjegjësia personale e secilit prind.

Në Itali, ju mund të merrni një gjobë prej 7,500 € për refuzimin e imunizimit. Në Kinë, madje mund të futeni në burg për të.

Hepatiti B është një nga sëmundjet më të përhapura infektive në botë (përkundër faktit se transmetohet përmes gjakut ose seksualisht). Prandaj fëmijët në pothuajse të gjitha vendet e botës vaksinohen që në muajt e parë të jetës së tyre.

Vaksinimi kundër tuberkulozit është përjashtuar nga kërkesat në Shtetet e Bashkuara, Britaninë e Madhe dhe Gjermani, sepse ekziston një shans i vogël për përhapjen e sëmundjes në këto vende.

DTaP (një vaksinë e kombinuar kundër difterisë, tetanosit dhe pertusit acelular) shkakton më shpesh ndërlikime dhe kjo është arsyeja pse shumë prindër kanë frikë prej saj, veçanërisht nëse sistemi imunologjik i fëmijës është i dobët.

Ka lloje më të mira të vaksinave që kanë një efekt të butë dhe ato janë në dispozicion nga disa institucione mjekësore me një kosto më të lartë.

Fruthi konsiderohej një sëmundje pothuajse e mundur, i ciia mund të hynte në histori, siç ndodhi me linë, e cila mori miliona jetë.

Por në ditët e sotme problemi është real përsëri për shkak të propagandës kundër vaksinimit. Çështja është se ndjeshmëria ndaj fruthit është pothuajse 100%, sëmundja është përhapur gjerësisht dhe mund të çojë në vdekje.

Fruthi: Statistikat vjetore të vdekjeve në SHBA

Ka një sërë vaksinash që duhet të bëhen vetëm nën indikacione epidemike, si encefaliti. Para marrjes së tyre, është e nevojshme që të konsultoheni me një mjek dhe të merrni parasysh të gjitha karakteristikat individuale dhe sëmundjet. Për shembull, nëse planifikoni një udhëtim në male, atëherë rekomandohet që të merrni një vaksinë encefaliti.

Nëse shpesh udhëtoni jashtë vendit me fëmijën tuaj, është e nevojshme të merrni vaksina shtesë për sëmundje që shpesh gjenden në territorin e vendeve ku po udhëtoni.

Shkencëtarët kanë provuar se vaksinat me shumë komponentë në përgjithësi vënë më pak stres në sistemin imunitar se vaksinat me një komponent. Çdo vaksinë, ashtu si çdo sëmundje infektive, çon në aktivizimin e sistemit imunitar. Sa më shpesh ajo mobilizohet, aq më i lartë është rreziku i reagimeve negative.

Përkundër faktit se sasia e vaksinave të rekomanduara është rritur, vaksinat moderne përmbajnë më pak proteina dhe patogjene polisakaride se 40 vjet më parë. Kjo është arsyeja pse ata tolerohen më lehtësi dhe shkaktojnë më pak komplikime.

© depositphotos © depositphotos

Shumë prindër nuk i vaksinojnë fëmijët e tyre në foshnjëri, duke vendosur të presin derisa trupi i fëmijës të bëhet më i fortë. Disa fillojnë vaksinimet kur fëmija i tyre të bëhet 1 vjeç, të tjerë presin deri në moshën 2 vjeçare, disa madje presin derisa fëmijët e tyre të jenë në moshë shkollore.

Megjithatë, kjo taktikë është e gabuar. Rreziku i reaksioneve të paparashikueshme ndaj imunizimit rritet me moshën. Ky rregull është vërtetuar nga statistika dhe hulumtime të plota.

Çdo vaksinë mund të shkaktojë reaksione të natyrshme si dhimbje, ënjtje ose kruajtje në vendin ku është bërë injektimi, si dhe një rritje të lehtë në temperaturën e trupit. Disa vaksina mund të shkaktojnë humbje të oreksit dhe dhimbje koke. Ky është një reagim normal trupor që zhduket pas një kohe të shkurtër.

Prindërit duhet të dinë se avantazhet e imunizimit janë më të rëndësishme sesa një sëmundje e përkohshme dhe e qetë. Komplikimet ndodhin shumë më rrallë se reagimet e natyrshme dhe kjo tregohet dhe nga hulumtimet.

Për shembull, urtikaria dhe dhimbjet e muskujve janë një ndërlikim që mund të shfaqet pas marrjes së vaksinës së hepatitit B, por ndodh vetëm një herë në çdo 600,000 procedura të vaksinimit.

© depositphotos

Besohet se një fëmijë që ushqehet me gji mbrohet nga sëmundjet më të rrezikshme nga imunoglobulinat që gjenden në qumështin e nënës së tyre. Për më tepër, qumështi i gjirit përmban antitrupa ndaj atyre infeksioneve që ka pasur nëna.

Kjo është e vërtetë, por kjo mbrojtje është e efektshme vetëm në muajt e parë të jetës. Me kalimin e kohës, imunoglobulinat e nënës përpunohen dhe largohen nga trupi. Ata duhet të zëvendësohen me antitrupa që prodhon trupi i një fëmije.

Në këtë kohë imunizimi ndihmon një fëmijë të kapërcejë një sëmundje në formën e saj më të dobët dhe të krijojë mbrojtje kundër saj.

© depositphotos © depositphotos © depositphotos

Vaksinat moderne janë të ndara në 2 grupe të mëdha – vaksinat e gjalla dhe vaksinat e inaktivizuara. Vaksinat e gjalla prodhojnë mbrojtje imune në 100% të rasteve, që do të thotë se efikasiteti i tyre është më i larti. Megjithatë, për të marrë rezultatin e dëshiruar, trupi do të duhet të kalojë nëpër një formë të lehtë të infeksionit.

Vaksinat e inaktivizuara përmbajnë pjesë të ADN-së dhe fragmente të tjera të baktereve dhe viruseve që një organ duhet të trajnohet për të luftuar. Pas këtij tipi të vaksinimit, sëmundja nuk zhvillohet as në formën më të lehtë. Këto lloj vaksinash përfshijnë hepatitin B, gripin, tetanozin dhe difterinën.

Vaksinat e inaktivizuara mund të kenë një nivel më të lartë dhe më të ulët të pastrimit. Sa më i lartë të jetë niveli i pastrimit, aq më pak fragmente të agjentit infektiv ka një vaksinë. Nga njëra anë, kjo e bën më të lehtë që trupi të tolerojë vaksinën.

Nga ana tjetër, kjo e bën rezistencën imune më pak të fortë – shpesh lejon që infeksioni të hyjë brenda trupit. Megjithatë, sëmundja do të shfaqet në një formë më të butë dhe rreziku i gjetjes së komplikacioneve është shumë më i ulët.

Vaksinat e lehta të inaktivizuara zakonisht përdoren për fëmijët që kanë një alergji ndaj vaksinave.

Ekspertët nuk rekomandojnë futjen e produkteve të reja në dietë 5 ditë para dhe pas vaksinimit me qëllim parandalimin e shfaqjes së një reaksioni alergjik. Pasi të konsultoheni paraprakisht me një mjek, ju gjithashtu mund t’i jepni fëmijës tuaj një agjent antihistamine ose antipiretik për të lehtësuar reagimin ndaj vaksinimit.

Sipas hulumtimeve shkencore dhe duke marrë parasysh grafikët e imunizimit të shumë vendeve, intervali midis marrjes së vaksinave të ndryshme duhet të jetë jo më pak se një (ose nganjëherë edhe 3) muaj.

Pas bërjes së vaksinës së parë, vetitë mbrojtëse zhvillohen ngadalë dhe trupi i kujton ato për disa muaj. Kur bëhet vaksina e dytë kundër sëmundjes së njëjtë, vetitë mbrojtëse zhvillohen më shpejt dhe trupi i kujton ato për disa vjet.

Prandaj është e nevojshme që të merrni disa vaksina për të krijuar një mbrojtje më të fortë. Në mënyrë që të mbështetet fuqia e sistemit imunitar, është e nevojshme të rivaksinohen.

Vaksina kundër tetanozit është një kampion – mbron kundër sëmundjes për më shumë se 20 vjet. Imuniteti ndaj hepatitit B mbetet për rreth 10 vjet. Kjo është arsyeja pse të rriturit duhet të ndjekin gjithashtu grafikët e imunizimit.

© depositphotos

Shumë mjekë besojnë se është e nevojshme të kontrolloni statusin imunitar të çdo fëmije përpara se të vaksinohen. Kjo mund të minimizojë komplikimet, por edhe njerëzit në vendet e zhvilluara ekonomikisht nuk mund ta përballojnë këtë ekzaminim masiv.

Kjo është arsyeja pse çdo prind duhet të konsultohet me një imunolog nëse kanë shqetësime.

Qytetarët e vendeve të ndryshme inkurajohen që të vaksinohen jo vetëm për hir të shëndetit të tyre, por edhe për shëndetin e shoqërisë. Ekziston një koncept i quajtur imuniteti i tufës që flet për aftësinë e një komuniteti për t’i rezistuar sëmundjeve infektive.

Për shembull, të rriturit do të fillojnë të marrin infeksione të fëmijërisë (si rubeola) vetëm kur më pak se 80-90% e fëmijëve të vaksinohen kundër saj.

© depositphotos © depositphotos

A keni ndjekur grafikun e vaksinimit tuaj apo a keni një mendim të ndryshëm për këtë? Ne do të dëshironim të dëgjonim mendimet tuaja në koment!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here