4 Mënyra për të Dalluar një Goditje në Zemër nga një Sulm Paniku

0
1520

Sulmet e panikut dhe sulmet në zemër kanë simptoma të ngjashme, siç janë dhimbja e fortë në gjoks, djersitja, dhimbja e gjymtyrëve, frymëmarrja e pabarabartë dhe përzierja.

Vetëm fakti që një atak në zemër mund të shkaktojë panik e bën më të mundshëm që njerëzit t’i ngatërrojnë këto të dyja. Por, pavarësisht nga ngjashmëria e dukshme, mund të mësoni t’i dalloni në mënyrë efektive.

Ne jemi të sigurt se nëse ju ose një anëtar i familjes suaj keni sulme paniku, është shumë e rëndësishme që ju të kuptoni dallimet midis kësaj dhe diçkaje tjetër edhe më serioze.

Ky artikull do t’ju ndihmojë.

Si të dallojmë një sulm në zemër

© decade3d/depositphotos © decade3d/depositphotos
 • Njerëzit përshkruajnë dhimbjen gjatë një sulmi në zemër si shtrëngim.
 • Si rregull, dhimbja shfaqet në qendër të gjoksit dhe mund të lëvizë poshtë në krahun e majtë dhe përgjatë shpinës.
 • Dhimbja gjithashtu mund të përhapet në qafë, dhëmbë dhe zonën e nofullës.
 • Intensiteti i dhimbjes mund të ndryshojë.
 • Dhimbja zgjat më shumë se pesë minuta dhe nuk ndikon në frymëmarrjen e personit.
 • Ndjenja e dhimbjes në formë shpimi është e kufizuar në shumicën e rasteve në krahun e majtë. Kjo shpesh shoqërohet me një djersë të ftohta, ngjitëse, ndjenja përzierje, madje edhe të vjella.
 • Në kulmin e një sulmi në zemër, njerëzit përjetojnë një frikë që përqendrohet ekskluzivisht në dhimbjen e gjoksit të tyre dhe ata frikësohen se mund të vdesin.
 • Si rregull, përveç atyre më sipër, individi shpesh përjeton frymëmarrje të shpejtë, përveç rasteve kur sulmi në zemër provokon një sulm paniku.

Nëse keni këto simptoma për më shumë se 5 minuta, thirrni një ambulancë. Nëse nuk mundeni, kërkoni dikë që t’ju çojë në spitalin më të afërt sa më parë të jetë e mundur.

Si të dallojmë një sulm paniku

© decade3d/depositphotos

Përkundër keqkuptimit të përhapur, një sulm paniku mund të ndodhë në rrethanat më të zakonshme.

 • Simptomat e një sulmi paniku zakonisht arrijnë kulmin e tyre pas 10 minutash.
 • Dhimbja është e përqendruar në zonën e gjoksit dhe ka një karakter lëvizjesh të valëzuara: rritet pastaj bie.
 • Ndjesia e shpimit dhe mpirja që mund të shfaqen gjatë një sulmi paniku nuk kufizohen vetëm në krahun e majtë, por mund të shfaqen edhe në krahun, këmbët dhe gishtat e djathtë.
 • Gjatë sulmeve paniku, njerëzit përjetojnë frikë irracionale, të tilla si frika se po mbyten ose po çmenden.

Nëse nuk mund të analizoni nëse jeni duke përjetuar një sulm paniku ose një atak në zemër, shkoni menjëherë tek një mjek. Pritja nuk është zgjidhja më e mirë në asnjërin rast.

Nëse rezulton se po përjetoni një sulm në zemër, mund të vdisni nëse nuk merrni ndihmë mjekësore. Mungesa e mbështetjes mjekësore gjatë një sulmi paniku mund t’i përkeqësojë simptomat dhe të çojë në sulme më të shpeshta.

Ekzaminimi në kohë dhe me kujdes nga një specialist mund të përmirësojë cilësinë e jetës tuaj si dhe jetëgjatësinë tuaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here