8 Gabimet që Bëjmë kur Kujdesemi për Dhëmbët Tonë…

0
113

Të gjithë i pastrojmë dhëmbët të paktën një herë ose dy herë në ditë. Në të vërtetë, larja e dhëmbëve vetëm në mëngjes dhe në mbrëmje nuk është e mjaftueshme për një buzëqeshje të përsosur.

Ja cilat janë 8 gabimet e mëdha që bëjmë kur lajmë dhëmbët. Ne kemi përfshirë edhe një zgjidhje për të mbajtur buzëqeshjen tuaj të shëndetshme dhe të bukur për shumë vite.

8. Ne e shtypim furçën e dhëmbëve shumë fort kur lajmë dhëmbët

© depositphotos ©depositphotos

Kur ne shtypim furçën e dhëmbëve shumë fort, fijet e saj përkulen dhe nuk heqin mbeturinat në dhëmbë siç duhet. Përveç kësaj, kjo mund të çojë në dëmtime të mishrave të dhëmbëve.

Këtu mund të gjeni disa këshilla se si të zgjidhni furçën e duhur të dhëmbëve dhe pastën  e dhëmbëve.

7. Ne nuk u kushtojmë vëmendje ushqimeve që hamë

©depositphotos ©depositphotos

Të gjithë e dimë se të ngrënit shumë gjëra të ëmbla mund të shkaktojnë kavitet. Megjithatë, për të mbajtur dhëmbët të shëndetshëm, ne duhet të hamë ushqim që përmbajnë kalcium, fosfor dhe fluor. Këtu janë disa këshilla për ju:

Ushqimet që përmbajnë kalcium:

  • produktet e qumështit
  • lëkurat e frutave dhe perimeve
  • peshk
  • bathë

Ushqimet që përmbajnë fosfor:

  • peshk
  • drithëra
  • arrat
  • thjerrëzat

Zakonisht marrim dozën e përditshme të nevojshme të fluorit me ujë. Megjithatë, nëse jetoni në një zonë ku uji ka një përqendrim të ulët të fluorit, duhet të hani më shumë ushqime që e përmbajnë, siç janë qumështi, etj.

6. Ne nuk përdorim pajisje shtesë të pastrimit të dhëmbëve

© depositphotos ©depositphotos

Nuk ka rëndësi se sa të forta janë fijet e furçës tuaj të dhëmbëve, ato ende nuk mund të heqin plotësisht mbeturinat e mbetura nëpër dhëmbë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të pastroni boshllëqet midis dhëmbëve tuaj me fill dentar.

Nëse boshllëqet janë mjaft të gjera, mund të përdorni një furçë interdentale. Për të asgjësuar bakteret, shpërlajeni gojën me gargarë.

5. Ne nuk kujdesemi për mishrat e dhëmbëve

© depositphotos

Nëse mishrat e dhëmbëve janë të dobët dhe nuk kanë furnizim të mjaftueshëm me gjak, kjo mund të çojë në periodontitis. Me këtë sëmundje, mishrat e dhëmbëve tuaj rrjedhin gjak, bëhen të përflakur dhe të butë dhe zbulojnë “qafën” e dhëmbëve. Dhe përfundimisht mund të humbni dhëmbët.

Për ta bërë më të fortë mishin e dhëmbëve, duhet t’i masazhoni me furçën ose gishtin tuaj me lëvizje rrethore. Hani ushqim të ngurtë dhe përtypeni atë tërësisht. Ju gjithashtu mund të shpëloni gojën me çaj dafine ose me solucion kripe.

Nëse mishrat e dhëmbëve janë të prirur të rrjedhin gjak, vizitoni një dentist. Ai ose ajo do të përshkruajnë medikamente specifike për të forcuar mishrat e dhëmbëve.

4. Ne nuk e heqim tartarin e dhëmbëve

Tartari i dhëmbëve është produkti i thekur i mineraleve nga pështyma dhe ushqimet që grumbullohen rreth dhëmbëve. Ai ka një ngjyrë të verdhë në kafe dhe nuk mund të hiqet me një furçë dhëmbësh.

Pllakëza dentare dhe tartari shkaktojnë sëmundje periodontale, përfshirë inflamimin e kockave që rrethojnë dhëmbët. Tartari mund të bëhet aq i fortë sa guri, duke u bërë i lëvizshëm vetëm nga një dentist ose specialist dentar me mjete të posaçme.

Kryeni një procedurë higjienike pastrimi së paku një herë në vit. Dentisti juaj mund t’ju këshillojë frekuencën e duhur bazuar në gjendjen e dhëmbëve.

3. Ne mendojmë se jemi shumë të mëdhenj për tela dentarë

© depositphotos ©depositphotos

Shumë njerëz mendojnë se mund t’i drejtojnë dhëmbët me tela vetëm gjatë adoleshencës së tyre. Kur ata janë të rritur, ata mendojnë se është tepër vonë për t’i mbajtur ato, por ky është një përfundim i gabuar.

Një buzëqeshje e bukur nuk është as arsyeja kryesore për trajtimin. Nëse keni një problem të tillë me dhëmbët, kjo mund të çojë edhe në kavitete dhe prishje të dhëmbëve.

Nëse ndiheni të zënë ngushtë nga vënia e telave të zakonshëm, gjithmonë mund të zgjidhni tela të padukshëm gjuhësorë të cilat vendosen në anën e pasme të dhëmbëve. Mos hezitoni të lini takimin me specialistin.

2. Ne përtypemi vetëm në njërën anë të gojës sonë

© depositphotos

Përtypja ka vetitë e pastrimit. Pra, në qoftë se ju përtypni ushqim vetëm në njërën anë të gojës tuaj, ajo mund të çojë në dëmtim të dhëmbëve dhe prishje në anën që zakonisht nuk përdorni.

Përveç kësaj, ushqimi i përtypur në njërën anë të gojës shkakton muskuj të trashë dhe të fortë në atë anë. Muskujt në secilën anë të fytyrës do të bëhen asimetrike. Përfundimisht, kjo mund të çojë në dhimbje dhe madje edhe probleme me dëgjimin.

Kushtojini vëmendje vetes kur hani dhe përpiquni të përtypni ushqimin tuaj në të dyja anët e gojës tuaj. Mos harroni të hani ushqime të plota, të tilla si fruta dhe perime. Do t’i bëjë dhëmbët më të fortë.

1. Ne nuk u mësojmë fëmijëve tanë sesi të kujdesen për dhëmbët e tyre

© depositphotos

Disa prindër mendojnë se nuk kanë nevojë të bëjnë kujdesin e duhur për dhëmbët e qumështit, sepse ato janë të përkohshëm. Por një fëmijë duhet të jetë në dijeni për atë që është e drejtë dhe çfarë është e gabuar, sepse dhëmbët do të ndryshojnë, por zakoni do të qëndrojë.

Procesi i larjes së dhëmbëve duhet të zgjasë për të paktën 3 minuta dhe furça duhet të lëvizë lart dhe poshtë.

Smalti i dhëmbëve të fëmijëve nuk është aq i fortë sa dhëmbët e të rriturve. Dhe çarjet në dhëmbët e tyre janë më të thella, që është arsyeja pse grimcat e ushqimit nuk janë aq të lehta për t’u pastruar.

Mësojini fëmijët tuaj që t’i lajnë me kujdes dhëmbët!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here