8 Mënyra për Testim Shëndeti Përpara se të Merrni Rrugën e Spitalit

0
179

Disa njerëz i shmangen ekzaminimeve mjekësore parandaluese për shkak të mungesës së kohës ose frikës nga mjekët.

Por mund të kryeni disa testime për të marrë informacionin e nevojshëm për shëndetin tuaj pa pasur nevojë të largoheni nga shtëpia juaj. Këto metoda do t’ju ndihmojnë të kuptoni nëse është koha që ju të shkoni tek një ekspert ose nëse çdo gjë është mirë dhe nuk ka nevojë të shqetësoheni.

Ne kemi mbledhur disa teste të thjeshta dhe të shpejta që mund t’i provonë që tani.

Sistemi endokrin

© Depositphotos

Një nga treguesit kryesorë të shëndetit është madhësia juaj e belit. Merrni shiritin matës dhe matni belin tuaj në një lartësi me kërthizën. Nëse gjithçka është normale, madhësia e saj nuk duhet të jetë më shumë se 34 për gratë dhe 40 për meshkujt. Njerëzit të cilët kanë një bel të madh kanë 5 herë me më shumë gjasa për të marrë diabetin e tipit 2.

Në Japoni në vitin 2008, qeveria madje vendosi të miratojë një ligj që i detyron njerëzit mbipeshë për të marrë pjesë në seanca të veçanta për të humbur peshë.

Truri

© Depositphotos

Do t’ju nevojitet një fletë, një evidenciator ose një laps dhe një ndihmë nga një mik. Vizatoni një orë dhe kërkoni një personi tjetër që t’ju tregojë kohën (orët dhe minutat). Për shembull, 10:10. Pastaj vizatoni akrepat e minutave dhe orëve në mënyrë që ata të tregojnë kohën që tregoi shoku juaj.

Ky test përfshin shumë procese në trurin tonë. Pjesët e trurit përgjegjës për lëvizjen e krahut, perceptimi hapësinor dhe vizual fillojnë të punojnë më instensivisht dhe kjo është arsyeja pse pamundësia për të vizatuar një orë dhe akrepat tregues mund të jenë shenja të hershme të demencias.

Shpina

© Depositphotos

Do t’ju duhet dy peshore. Qëndroni në njërën peshore me një këmbë dhe në një peshore tjetër me këmbën tjetër. Shpërndarja e peshës duhet të jetë gati e njëjtë. Nëse numrat ndryshojnë shumë, mund të tregojë se kocka e belit (legeni), shtylla kurrizore dhe koka janë jashtë qendrës.

Është ndoshta koha për të vizituar një mjek që do të përshkruajë të gjitha ekzaminimet e nevojshme.

Sistemi i frymëmarrjes

© Depositphotos

Kjo metodë quhet testi Shtange. Do t’ju duhet një kronometër për ta kryer atë. Ngrihuni dhe kontrolloni rrahjet e zemrës tuaj për 30 sekonda. Pastaj uluni dhe merrni 3 herë frymë rresht pa e nxjerrë jashtë. Pastaj mbajeni frymën për aq kohë sa mundeni dhe mateni kohën. Pasi të nxirrni frymën, kontrolloni pulsin tuaj për 30 sekonda përsëri.

Rezultatet:

  • Nëse keni qenë në gjendje të mbani frymë për më pak se 40 sekonda, puna e sistemit tuaj të frymëmarrjes nuk është aq e mirë. Rezultati mesatar duhet të jetë 40-49 sekonda. Nëse mund ta mbani frymën për më shumë se 50 sekonda, ju jeni në gjendje të mirë.
  • Llogaritni pulsin e zemrës duke përdorur këtë formulë: Rezultati duhet të jetë i barabartë me pulsin e zemrës tuaj për 30 sekonda pas testit dhe pulsin e zemrës tuaj për 30 sekonda para testit. Nëse ndryshimet e matjeve të pulsit janë 1, 2 ose më të ulëta është i mirë. Nëse keni shënuar më shumë “pikë”, kjo mund të tregojë se sistemi juaj kardiovaskular ka nevojë për më shumë oksigjen.

Kockat

© Depositphotos

Hidhni një sy në thonjve tuaj – ata mund të tregojnë shumë për shëndetin tuaj. Nëse thonjtë tuaj bëhen të cipëruar dhe ndahen ose kanë pika të bardha që duken, ky nuk është vetëm një problem kozmetik. Një gjendje e tillë mund të tregojë se trupi juaj nuk ka mjaftueshëm vitaminë B, hekur ose që ekziston rreziku i osteoporozës.

Shikimi

© Depositphotos

Shikoni një kornizë dritareje për 30 sekonda dhe më pas mbyllni sytë. Pastaj hapni syrin tuaj të majtë, mbylleni dhe hapni syrin tuaj të djathtë.

Nëse pamja që shihni me syrin tuaj bëhet e paqartë dhe kornizat nuk janë më paralele me njëra-tjetren, kjo mund të jetë një shenjë e degjenerimit makular ose humbjes së rëndë të pakthyeshme të shikimit.

Gjithashtu mund të kryeni një test tjetër pranë një parkingu makinash. Përpiquni të lexoni një targë të automjetit nga 60 metra distancë. Nëse nuk mund ta bëni këtë, rekomandohet që të vizitoni një mjek.

Sistemi i dëgjimit

@Depositphotos

Mundohuni të dëgjoni atë që njerëzit po flasin nga një distancë prej 4 – 5.5 m. Nëse nuk mund të kuptoni asgjë, ndoshta ju duhet të vizitoni një mjek. Një metodë e tillë nuk do të funksionojë në vende të mbushura me njerëz.

Për shembull, në një kafene me muzikë me zë të lartë, nuk do të mund të dëgjoni një person që flet pranë jush. Kjo është për shkak të efektit maskues: një tingull i dobët bëhet i maskuar në prani të një zhurme të fortë. Përveç këtij testi, ka shumë aplikacione që mund të kontrollojnë dëgjimin tuaj.

Mëlçia

@Depositphotos

Hidhni një sy në një pasqyrë që ju lejon të shihni gjithë trupin tuaj. A shihni një shtresë yndyrore mbi belin tuaj? Është yndyra e brendshme që rrethon mëlçinë dhe nuk lejon që ajo të funksionojë siç duhet.

Zverdhja e syve, qeskat e yndyrës (sidomos në qepalla) tregojnë se diçka është gabim me mëlçinë.

Ju lutemi mbani në mendje se këto teste nuk mund të përdoren për të diagnostikuar një sëmundje. Këto janë vetëm disa metoda që mund t’ju ndihmojnë të kujdeseni për shëndetin tuaj.

Sa shpesh vizitoheni te mjekun për të kryer një ekzaminim mjekësor parandalues?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here