11 Fakte Rreth Trupit të Njeriut që Dolën Gënjeshtra

0
381

Ekzistojnë kaq shumë fakte për trupat tanë që i kemi mësuar në shkollë ose i dëgjojmë nga të rriturit. Megjithatë, shumë prej tyre janë larg nga e vërteta.

Ne do ju paraqesim se cilat pretendime rreth trupave tanë duhet të ndaloni së besuari.

Miti # 1: Pilulat e vitaminës na mbajnë të shëndetshëm

Me vetëm një tabletë, ne mund të përmirësojmë shëndetin tonë! Kjo në të vërtetë nuk është rasti. Vitaminat rregullojnë vetëm proceset në trupin tonë dhe ne duhet të jemi të kujdesshëm në marrjen e tyre, pasi një sasi e tepërt  mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë.

Miti # 2: Gjaku i oksiduar është ngjyrë blu

Gjaku që i mungon oksigjeni, i cili derdhet përmes venave drejt zemrës, nuk është aspak blu – është një ngjyrë e kuqe e errët. Në tekstet shkollore është ngjyrë blu për të theksuar kontrastin me gjakun e oksigjenuar.

Venat që mund të shihni përmes lëkurës tuaj duken blu, sepse drita që ndriçon në to përthyhet.

Miti # 3: Sheqeri kaf është më i shëndetshëm se sheqeri i bardhë

Në fakt, sheqeri i bardhë dhe i kafenjtë janë e njëjta gjë. Ato ndryshojnë në kuptimin e përdorimit të melasë, që i jep një produkti një ngjyrë të errët. Sheqeri kaf shpesh konsiderohet gabimisht i shëndetshëm, sepse nuk është aq e ëmbël sa sheqeri i bardhë, për shkak të sasisë më të madhe të ujit që përmban.

Miti # 4: Alkooli vret qelizat e trurit

Një sasi e madhe e alkoolit prek proceset metabolike në trup dhe mund të çojë në një defiçit të oksigjenit. Kjo mund të dëmtojë lidhjet ndërmjet qelizave të trurit, por nuk bën asgjë për vetë qelizat.

Miti # 5: Sheqeri i bën fëmijët hiperaktive

Sheqeri nuk i bën fëmijët hiperaktive – kjo nuk është asgjë më shumë se një mit. Sheqeri do të thotë kalori, dhe kaloritë do të thonë energji. Pra, kur disa fëmijë hanë shumë gjëra të ëmbla, energjia e tyre rritet. Por mos harroni se, mbi të gjitha, sheqeri është e dëmshme për dhëmbët e tyre.

Miti # 6: Qelizat nervore nuk rigjenerohen

Fakti i supozuar se qelizat nervore nuk mund të rigjenerohen nuk është një fakt. Vdekja e qelizave nervore është një proces i vazhdueshëm dhe tërësisht i natyrshëm. Ato të reja shfaqen në pjesë të ndryshme të trurit.

Kur një person ndihet i stresuar, janë kimikatet që i bëjnë këto qeliza të funksionojnë dhe ndërveprojnë me njëra-tjetrën, në vend të qelizave nervore aktuale, të cilat janë përdorur.

Miti # 7: Hemisfera e majtë e trurit është burimi i krijimtarisë; hemisfera e djathtë është burimi i logjikës

Është e vërtetë se hemisfera e majtë e trurit është përgjegjëse për funksione të caktuara dhe e djathta për të tjerat. Por shkencëtarët duhet ende të gjejnë njerëz që kanë një anë që është më e zhvilluar se tjetra.

Çështja është se disa pjesë të trurit funksionojnë si burim kolektiv i krijimtarisë sonë, dhe ata janë të vendosura në hemisferën e djathtë dhe të majtë.

Miti # 8: Ju duhet të bëni tetë orë gjumë

Gjithkush e di se duhet të flejmë tetë orë çdo natë. Megjithatë, njerëzit e ndryshëm kanë nevojë për sasi të ndryshme të gjumit dhe si një tejkalim dhe mungesë gjumi mund të ketë efekte negative në shëndetin tonë.

Për disa njerëz, është e mjaftueshme për të fjetur për gjashtë orë në mënyrë që të ndihen mirë, ndërsa të tjerët ndihen të lodhur edhe pasi kanë qëndruar në shtrat për nëntë orë.

Miti # 9: Antibiotikët vrasin viruset

Antibiotikët vetëm vrasin bakteret. Influenca shkaktohet nga viruset që nuk reagojnë ndaj antibiotikëve. Në këtë rast, është sikur aplikoni një fasho për të larguar një dhimbje koke: thjesht nuk do të funksionojë.

Çokollata shkakton pika zë zeza në fytyrë.

Shkencëtarët dikur kryen një eksperiment: ata u dhanë dhjetëra njerëz copa që përmbanin dhjetë herë më shumë çokollatë se normalja. Kur krahasuan numrin e pikave të zeza në fytyrë që këta njerëz kishin përpara dhe pas eksperimentit, ata nuk gjetën dallime. Mund të tingëllojë e çuditshme, por është e vërtetë.

Miti # 11: Sheqeri krijon varësi

Në vitin 2009, doli një libër në lidhje me rezultatet e një eksperimenti në të cilin minj laboratorë ushqeheshin me sasi të mëdha të sheqerit gjatë disa ditëve.

Pasi ta kishin përjetuar këtë dietë, ata nuk mund të jetonin pa të. Megjithatë, kur eksperimenti u përsërit me qeniet njerëzore, nuk ndodhi efekti i njëjtë. Dhe, natyrisht, qeniet njerëzore nuk mund të mbijetojnë vetëm me sheqer.

Bonus

  • Rruajtja i bën qimet tuaja më të trasha. Me moshën, qimet bëhet më të trasha dhe të errëta, por kjo nuk ka të bëjë me rruajtjen. Pas rruajtjes, qimet kanë maje të zbehta, të cilat japin efektin e qimeve të ngurta.
  • Duhet të flini 8 orë në ditë. Shkencëtarët besojnë se periudhat e gjumit janë të ndryshme për çdo person. Kjo varet nga gjenet tuaja dhe shumë faktorë të tjerë. Mundohuni të dëgjoni trupin tuaj për të kuptuar se çfarë ka nevojë.
  • Urinimi mund të zvogëlojë dhimbjen e plagës së krijuar nga një kandil deti. Ky mit u bë shumë popullor pas një episodi tek “Friends”. Por urina nuk mund të neutralizojë djegien. Do të jetë shumë më mirë të lani zonën e prekur me ujë të pastër.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here