6 Ushtrime të Vërtetuara që ia Lehtësojnë Punën Mëlçisë Tuaj

0
219

Të ushqyerit fillon në mëlçi. Kur mendojmë për organe vitale shumë njerëz zakonisht nuk mendojnë për mëlçinë menjëherë, por ajo është përgjegjëse për transformimin e ushqyesve në dietën tonë në substanca të cilat trupi ynë mund të përdorë.

Është e rëndësishme ta mbani atë të shëndetshme në mënyrë që të funksionojë sa më mirë dhe ne mund ta bëjmë këtë duke realizuar disa ushtrime që e stimulojnë atë.

Bashkohuni me ne në për të realizuar këto 6 ushtrime që mund të bëni në shtëpi për të rritur performancën e mëlçisë tuaj.

Shtrini këmbët tuaja mbi kokë për të stimuluar mëlçinë tuaj

Kjo lëvizje shtrënguese stimulon mëlçinë për të punuar më mirë duke e bërë bustin tuaj të punojë dhe duke lehtësuar qarkullimin. Kjo do të përgatisë mëlçinë tuaj për të kapur më mirë ushqyesit në ushqimin që keni ngrënë gjatë ditës.

Si bëhet  kjo:

 • Shtrihuni në shpinë dhe vendosni krahët tuaja anash trupit, pëllëmbët poshtë.
 • Ngrini këmbët duke i mbajtur ato drejt.
 • Tani ngadalë ngrini ato sipër kokës tuaj derisa këmbët tuaja të prekin dysheme prapa shpatullave tuaja.
 • Qëndroni në këtë pozicion për një minutë dhe pastaj ngadalë sillni këmbët në pozicionin fillestar.

Provoni kthimin e trungut për të përmirësuar qarkullimin.

© Depositphotos.com

Ky ushtrim në të cilin ktheni trupin kërkon një sasi të mirë të përpjekjeve që ndihmon me qarkullimin dhe oksigjenimin e duhur të mëlçisë. Organi do të marrë një nxitje të energjisë dhe do të drejtojë çdo lëndë ushqyese që keni konsumuar aty ku trupi juaj ka nevojë për të.

Si të bëhet kjo:

 • Uluni në një sipërfaqe të butë, por të sheshtë, me këmbët e kryqëzuara dhe shpinën drejt.
 • Kapni gjurin tuaj të majtë me dorën tuaj të djathtë.
 • Vendoseni dorën tuaj të majtë në dysheme prapa kurrizit tuaj duke treguar nga e djathta.
 • Qëndroni në këtë pozicion për 30 sekonda. Pastaj kthehuni dhe bëni të njëjtën lëvizje në anën e kundërt.
 • Përsëriteni 5 herë në secilën anë.

Ktheni këmbën dhe shpinën në anë për të oksigjenuar mëlçinë.

© io_crisalvarez / Instagram

Ky ushtrim do të bëjë pak presion në mëlçinë tuaj, i cili do të veprojë si një masazh dhe do të sigurojë oksigjen në mëlçi, duke e ndihmuar atë për t’ju mbajtur të shëndetshëm.

Si të bëhet kjo:

 • Uluni në një sipërfaqe të butë, por të fortë, me këmbët e kryqëzuara. Mbajeni shpinën drejt.
 • Ngrini këmbën tuaj të majtë, përkuleni dhe vendoseni pranë gjurit tuaj të djathtë. Ju do të ndjeni se kjo vë pak presion në mëlçinë tuaj.
 • Vendosni dorën e djathtë në këmbën tuaj të majtë.
 • Vendoseni dorën tuaj të majtë në dysheme pas kurrizit, ndërsa silleni me fytyrë mbrapa.
 • Qëndroni në këtë pozicion për 30 sekonda. Pastaj kthuni dhe bëni të njëjtën lëvizje në anën e kundërt.
 • Përsëriteni 5 herë në secilën anë.

Kontraktoni dhe relaksoni stomakun tuaj për të forcuar mëlçinë tuaj.

Kur stërvitja juaj zbut dhe relakson pjesën e mesit, ju ushtroni organet tuaja, duke përfshirë edhe mëlçinë tuaj. Duke bërë disa ushtrime barku të përditshme ju do të tonifikoni mëlçinë tuaj, do të nxisni qarkullimin në zonë dhe do ta bëni më rezistent ndaj stresit tuaj të përditshëm, kështu që gjatë atyre ditëve, gjithsesi mund të bëni një punë të mirë.

Si bëhet kjo:

 • Shtrihuni në një sipërfaqe të butë, por të fortë, të përkulni pak gjurin tuaj të djathtë dhe vendosni këmbën tuaj të majtë mbi të.
 • Ngrini krahët. Përtheni krahun tuaj të djathtë dhe vendosni dorën tuaj të djathtë në vesh.
 • Sillni trupin tuaj përpara, pak në të djathtë, duke kontraktuar palcën tuaj. Qëndroni në këtë pozicion për 2 sekonda.
 • Ngadalë kthehuni në pozicionin e fillimit dhe relaksoni zonën e stomakut. Pushoni për 5 sekonda duke marrë frymë thellë.
 • Përsëriteni 20 herë në secilën anë.

Praktikoni këtë pozicion anti-stres për të siguruar jetëgjatësinë e mëlçisë suaj

© Depositphotos.com

Ky pozicion do të lejojë që mëlçia juaj të relaksohet ndërsa merr stimulim manual përmes masazhit, i cili do të promovojë funksionimin optimal të saj.

Si bëhet kjo:

 • Shtrihuni në anën tuaj të djathtë në një sipërfaqe të butë, por të fortë.
 • Përtheni paksa gjunjët, do të ndjeni që muskujt e barkut janë të relaksuar.
 • Vendosni dorën mbi zonën e mëlçisë. Tani shtoni pak presion dhe masazhoni organin për 10 sekonda.
 • Kthehuni në pozicionin fillestar për 10 sekonda.
 • Përsëriteni 20 herë në secilën anë.

Provoni rotacionin e Qigongut kinez të krahëve

© ommovement / Instagram

Në mjekësinë tradicionale kineze, stresi dhe hidhërimi mund të shkaktojnë një çekuilibër fizik në mëlçi, duke e bërë atë të vuajë. Ky stërvitje do të lehtësojë tensionin e muskujve dhe do të luftojë çdo yndyrë që përmban mëlçia, duke e lejuar atë të performojë më mirë.

Si bëhet kjo:

 • Mbani këmbët tuaja larg sa gjerësia e shpatullave dhe përkulni pak gjunjët. Krahët duhet të pushojnë përgjatë trupit tuaj.
 • Ngrini krahët në nivelin e shpatullave me pëllëmbët që përballen me qiellin.
 • Ngrini krahët lart.
 • Kthejini krahët në pozicionin e mëparshëm dhe ndryshoni pozicionin e tyre.
 • Përsëriteni 50 herë.

Cilin nga këto ushtrime do të ishit të gatshëm të provonit? A jeni të shqetësuar për t’u kujdesur për mëlçinë tuaj përmes stërvitjes? Na jepni mendimet tuaja në seksionin e komenteve!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here