9 Prova Mjekësore për të Kontrolluar Shëndetin Tuaj që nga ky Moment

0
626

Në mënyrë që të kujdeseni për shëndetin tuaj, duhet të bëni një ekzaminim të plotë mjekësor të paktën një herë në vit. Sidoqoftë, duhet të kujdeseni për shëndetin tuaj nëpërmjet vizitave tek mjekut.

Ekzistojnë teste të veçanta që mund të bëni për të diagnostikuar një sëmundje serioze, madje edhe para shfaqjes së simptomave të para.

Ne po ju paraqesim një sërë testesh të thjeshta që mund të bëni për të vlerësuar rrezikun e zhvillimit të disa sëmundjeve dhe të kuptoni nëse keni nevojë të vizitoheni tek një specialist.

Sëmundje zemre dhe mushkërish

Bëni gishtat në formën e një shkronje J të përmbysur dhe vendosni thonjtë tuaj kundër njëri-tjetrit. A shihni një diamant të vogël mes tyre? Perfekt, kjo do të thotë që zemra dhe enët tuaja janë krejtësisht të shëndetshme.

Nëse nuk ka hapësirë midis thonjëve tuaj, kjo mund të jetë një shenjë e bashkimit të thonjve. Fakti që gishtat bëhen më të trashë do të thotë që gjaku nuk ka oksigjen të mjaftueshëm.

Mungesa e oksigjenit mund të shkaktohet nga shkaqe të shumëfishta. Për shembull, sëmundjet kardiovaskulare, problemet e mushkërive dhe problemet gastrointestinale.

Goditje në tru

Për këtë test keni nevojë për një kohëmatës. Ngrini këmbën lart në mënyrë që beli të jetë paralel me dyshemenë dhe filloni kohën. Nëse ju mund të qëndroni kështu për 20 ose më shumë minuta, kjo do të thotë që ju keni rrezik minimal për të pasur një goditje në tru ose zhvillimin e çmendurisë.

Dhe anasjelltas: nëse keni probleme në mbajtjen e ekuilibrit në një këmbë, mund të tregojë për probleme me enët e trurit.

Anemia

Kur qëndroni para një pasqyre, tërhiqni qepallat poshtë. Nëse ngjyra është e kuqe, gjithçka është në rregull. Megjithatë, nëse keni anemi, ngjyra mund të jetë një ngjyrë rozë e zbehtë ose madje edhe e verdhë.

Anemia shkaktohet nga mungesa e hemoglobinës dhe tregon që muskujt dhe indet në trup nuk marrin oksigjen të mjaftueshëm dhe nuk mund të funksionojnë 100%.

Nëse vëreni se jeni të zbehtë, lodheni shpejt, ose merrni frymë me vështirësi, duhet të konsultoheni me një mjek.

Mosbalancimi hormonal dhe mungesa e mikroelementeve

Humbja e flokëve është një proces i natyrshëm. Sipas mjekëve, ne humbim nga 50 në 100 qime çdo ditë. Nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Por për të kuptuar kur është koha për t’u shqetësuar, mund të bëni një test të thjeshtë.

Flokët duhet të jenë të thata dhe të pastra. Merrni një tufë të vogël flokësh dhe tërheqni. Mos i tërhiqni shumë. Nëse keni në dorë vetëm rreth 2-3 qime, është normale. Nëse keni më shumë, duhet të vizitoheni tek një specialist.

Mund të ketë shumë arsye pse njerëzit humbin flokët: stresi, higjiena e dobët ose probleme të rënda shëndetësore. Flokët shpesh bëhen të hollë për shkak të mungesës së pabarazisë hormonale ose mungesës së lëndës ushqyese. Këto simptoma nuk duhet të injorohen.

Sindromi i tunelit të kyçit të dorës

Ky test mund të zbulojë një problem profesional të punëtorëve të zyrave, artistëve dhe çiklistëve – sindromi i tunelit të kyçit të dorës.

Ngrini duart lart në mënyrë që parakrahët tuaj të jenë paralel me fytyrën tuaj. Mundohuni të arrini bazën e pëllëmbës me majen e gishtërinjve tuaj. Nëse mund ta bëni këtë për 1-2 minuta, jeni mirë.

Por nëse keni ndjesi shpimi, mpirjeje ose dhimbje në kyçe apo gishta, kjo mund të jetë shenjë e sindromës.

Sindromi i tunelit të kyçit të dorës shfaqet kur indet fqinje shtyjnë nervin e mesit. Dhimbja dhe mpirja do të përkeqësohen vetëm pa trajtimin e duhur.

Diabeti

Për ta bërë këtë test, keni nevojë për ndihmë. Kërkojini një partneri të marrë një laps me një gomë. Merrni ato për të prekur këmbën dhe gishtërinjtë me fundin e mprehtë të lapsit dhe me gomë, me rradhë. A mund të thoni se cila anë e lapsit të ka prekur pa shikuar?

Nëse nuk e ndjeni plotësisht kontaktin, kjo do të thotë se mbarimet nervore në këmbët tuaja nuk funksionojnë siç duhet. Ndjeshmëria e ulët mund të jetë një tregues i diabetit.

Problemet arteriale

Ndërsa shtriheni në dysheme, vendosni këmbët tuaja në një kënd 45 ° dhe mbani ato për disa minuta. Tani, vlerësoni ngjyrën e këmbëve tuaja. Këmbët e zbehta (pothuajse të bardha) tregojnë qarkullim shumë të keq të gjakut. Ndryshimi i ngjyrës mund të shihet në të dy këmbët ose vetëm tek njëra.

Arteriet periferike transportojnë gjakun në gjymtyrë. Dhe kur arteriet bllokohen, muskujt nuk marrin oksigjen të mjaftueshëm dhe simptoma të pakëndshme si mpirje, dhimbje dhe të tjera mund të shfaqen.

Kjo gjendje quhet sëmundja e arteries periferike (PAD) dhe është e vështirë të vërehen simptomat në fillim. Nëse nuk trajtohet, PAD mund të çojë në sulme në zemër dhe goditje në tru.

Dëgjimi

Për ta bërë këtë test, duhet të jeni në një dhomë të qetë. Vendoseni dorën afër veshit tuaj dhe bashkoni gishtat. A e dëgjoni zërin?

Pastaj, vendosni dorën sa më larg veshit tuaj dhe mund të bashkoni përsëri gishtat. A mund ta dëgjoni ende zërin? Urime, dëgjimi juaj është në rregull. Mos harroni të bëni të njëjtën gjë me veshin tjetër.

Parashikimi për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare

Për ta bërë këtë provë, do të duhet të largoheni nga shtëpia juaj. Ngjitni një shkallë (8-12 hapa) ndërsa këndoni një këngë. Ose mund të flisni në telefon ose të lexoni diçka. Gjëja më e rëndësishme është të flisni.

Nëse ndieni që zemra juaj po mpaket dhe ju nuk mund të merrni frymë mirë, kjo do të thotë se sistemi juaj kardiovaskular dhe mushkëritë nuk mund ta përballojnë aktivitetin fizik.

Duam t’ju kujtojmë se testet e bëra vetë nuk mund të zëvendësojnë mendimin profesional të mjekut. Dhe nëse keni ndonjë simptomë që ju shqetëson, duhet të shkoni menjëherë tek një mjek.

Cili nga këto teste ju duk më interesant?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here