Këshillat 90 vjeçare të Katsuzo Nishit, për Forcë dhe Shëndet Gjithë Jetën

0
2241

Inxhinieri japonez dhe mësuesi i aikidos Katsuzo Nishi ishte një djalë shumë i dobët dhe mjekët u thanë prindërve të tij se do të vdiste para se të mbushte 20 vjeç.

Për të përmirësuar shëndetin e tij, prindërit e dërguan atë në një manastir Budist. Ai kaloi 3 vjet atje duke mësuar meditime të ndryshme dhe teknikat e shpatave.

Duke kërkuar mënyra të tjera për të përmirësuar shëndetin e tij, Katsuzo lexoi shumë libra bashkëkohorë të shkruar nga mjekët modernë, si dhe traktate të lashta për mjekësinë lindore dhe evropiane.

Rezultati ishte se ai përfundoi duke shkruar veprën e tij në të cilën ai krijoi sistemin e tij për forcimin e trupit.

Libri u botua në vitin 1927 kur autori ishte 44 vjeç.

Sot ne ju ftojmë të njiheni me sistemin e Katsuzos, i cili ka fituar shumë ndjekës në mbarë botën qëkurse u shpjegua 90 vjet më parë.

Rregulli # 6. Shpatulla të forta

Siç e dimë të gjithë, lakimi i kurrizit mund të shkaktojë probleme të ndryshme për organet tuaja të brendshme. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme për të kontrolluar qëndrimin tuaj gjatë gjithë ditës, madje edhe gjatë natës.

Katsuzo pretendon se duke mbajtur shtyllen drejtë mundëson të jeni 2 cm më të gjatë dhe ka një efekt pozitiv në punën e organeve të tretjes dhe sistemin e qarkullimit të gjakut.

Rregulli # 5. Një rul i fortë në vend të një jastëku

Njerëzit japonezë besojnë se skolioza e qafës është një nga treguesit e parë që jeta e një personi do të shkurtohet. Dhe ndërsa ne mund të kontrollojmë pozicionin e kokës gjatë ditës, është më e vështirë për ta bërë këtë gjatë natës.

Kjo është arsyeja pse Katsuzo rekomandon të merrni një jastëk ë fortë ose një rul dhe  të vendosni qafën në të.

Në fillim, një rul do të shkaktojë pak siklet dhe kjo është arsyeja pse ju mund ta mbështillni atë me disa shtresa rrobash dhe pastaj t’i hiqni ato një nga një.

Rregulli # 4. Ushtrimi i peshkut të artë

 • Shtrihuni drejt në një sipërfaqe të fortë.
 • Ngritni duart lart. Vendosni themrat tuaja pingul në dysheme.
 • Shtrini këmbën tuaj të majtë dhe ngritni dorën e majtë pa i hequr ato nga dyshemeja.
 • Përsëritni të njëjtat veprime në anën tjetër. Përsëriteni stërvitjen për dy minuta.
 • Vendosni duart e bashkuara poshtë qafës, duke i kryqëzuar ato poshtë vertebrës së tretë dhe të katërt.
 • Bashkoni këmbët dhe anojini majtas dhe djathtas në mënyrë që trupi të dridhet.
 • Përsëriteni stërvitjen për dy minuta.

Rregulli # 3. Përmirësimi i qarkullimit kapilar

 • Shtrihuni në një sipërfaqe të fortë dhe të sheshtë.
 • Vendosni një rul të ngurtë nën vertebrën e tretë dhe të katërt të qafës suaj.
 • Ngrini këmbët dhe krahët, lakoni pak bërrylat dhe gjunjët dhe relaksohuni sa më shumë që të jetë e mundur.
 • Shkundni krahët dhe këmbët. Përsëriteni këtë ushtrim për 1-3 minuta.

Rregulli # 2. Bashkimi i pëllëmbëve dhe thembrave

Pozicioni i fillimit: shtrihuni në një sipërfaqe të fortë dhe të sheshtë dhe vendosni një rul të ngurtë nën vertebrën e 3 dhe 4 të qafës tuaj. Përkuluni gjunjët pa i hequr nga dyshemeja dhe bashkoni së bashku me thembrat e këmbëve. Përsëriteni stërvitjen 10 herë.

 • Bashkohuni pëllëmbët tuaj së bashku pingul me trupin tuaj dhe shtypni gishtat e të dy duarve së bashku. Përsëritni të njëjtat veprime, por këtë herë shtypni së bashku të dyja pëllëmbët. Duke mbajtur duart së bashku, ngrini ato lart dhe pastaj vendosni ato në stomak.
 • Vendosni pëllëmbët tuaja (ndërsa i keni akoma të bashkuara) prapa kokës suaj, pa ndryshuar pozicionin e tyre. Pastaj vendosni ato përsëri në stomak.
 • Lëvizni pëllëmbët (ndërsa i keni akoma të bashkuara) drejt këmbëve tuaja. Leviz duart tuaja përpara dhe prapa nga kraharori deri në ijë 10 herë. Pastaj ngrini duart tuaja të bashkuara drejt plexos tuaj diellore, lëvizni në këmbë dhe pastaj vendosni ato pas kokës suaj.
 • Ngrini pëllëmbët dhe filloni të lëvizni këmbët përpara dhe prapa, duke mbajtur thembrat e bashkuara.
 • Kombinoni lëvizjet e krahëve dhe këmbëve. Nëse ndien ndonjë dhimbje, zvogëloni sasinë e përsëritjeve që bëni. Kthehuni në pozicionin e fillestar dhe pushoni me sytë mbyllur për 10 minuta.

Rregulli # 6. Një ushtrim i shtyllës kurrizore dhe stomakut

Pozicioni fillestar: uluni në këmbë-kryq dhe përkulni pak supet. Përsëriteni çdo ushtrim 10 herë. Pas çdo stërvitje kryejini këto: shtrini krahët para jush, pingul me dyshemenë. Përkulni kokën tuaj majtas dhe shikoni shpinën tuaj. Bëni të njëjtën gjë për anën tuaj të djathtë. Kryeni të njëjtat veprime me duart tuaja lart.

 • Levizni supet lart e poshtë pa ndryshuar pozicionin e krahëve.
 • Lëvizni duart përsëri në pozicionin e fillestar dhe përkulni lehtë kokën drejt shpatullës suaj të majtë, pastaj përsërisni stërvitjen për shpatullën tuaj të djathtë.
 • Vendosni duart tek thembrat e këmbëve dhe ngrini kokën, duke e zgjatur mjekrën lart. Pastaj uleni kokën në mënyrë që mjekra të prekë gjoksin tuaj.
 • Ngrini krahët në anët tuaja, duke i mbajtur ato paralel me dyshemenë, dhe përkulni bërrylat tuaja.
 • Afroni duart tuaja së bashku para fytyrës tuaj, rreth e rrotull, dhe prekni kraharorin me mjekrën tuaj. Pastaj kthejini duart tuaja në anët tuaja, sillni shpatullat së bashku, drejtoni shpinën, ktheni kokën prapa dhe qëndroni në këtë pozicion për 7 sekonda.
 • Uluni në pozicionin filletar dhe përsëritni stërvitjen e parë, duke i ngritur shpatullat tuaja sipër kur menrri frymë dhe poshtë kur e nxirrni frymën.
 • Qëndroni në pozicionin e fillimit të stërvitjes, përkuluni majtas dhe djathtas, duke e tendosur dhe zbutur stomakun tuaj për 10 minuta.

Katsuzo Nishi ishte i sigurtë se gjithçka që duhet të jemi të shëndetshëm është e pranishme tek secili prej nesh. Ne vetëm duhet të heqim dorë nga dembelizmi dhe të përdorim burimet e paçmueshme që kemi.

A do të përpiqeni t’i zbatoni këto metoda? Apo tashmë praktikoni ndonjë ushtrim të ndryshe, interesant? Ndajini ato me ne!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here