Çfarë Tregojnë Pozicionet e Ndryshme të Bebes Gjatë Shtatzanisë…

0
1690

Ndërsa fëmija rritet gjatë shtatzënisë, ai/ajo mund të lëvizë shumë dhe të zërë pozicione të ndryshme. Vëzhgimi i pozicionit të një fëmije mund të jetë po aq e rëndësishme sa kontrolli i rregullt i rritjes dhe rrahjeve të zemrës, pasi që ndikon në masë të madhe në shëndetin e foshnjës – veçanërisht kur bëhet fjalë për pozicionin në të cilin ata janë para lindjes.

Ne shpresojmë t’i bëjmë gjërat më të lehta për të gjithë prindërit e rinj, kështu që ne po ju tregojmë pozicionet e ndryshme të foshnjave dhe do shpjegojmë se çfarë nënkuptojnë dhe çfarë mund të bëni për t’u siguruar që fëmija juaj të jetë në një pozicion të sigurt dhe të shëndetshëm.

I mëparshëm

Ky është pozicioni që shumica e foshnjave marrin përpara lindjes dhe konsiderohet pozicioni më i mirë për ta. Ndërsa në këtë pozicion, koka e foshnjës do të jetë poshtë në legenin e nënës, ndërsa shpina e bebes do të ballafaqohet me barkun e nënës , duke e lejuar atë të shtypë dhe të hapë qafën e mitrës gjatë lindjes.

Nëse një fëmijë shtrihet pak në të majtë ose të djathtë, pozicioni mund të quhet përkatësisht ana e majtë anteriore e zverkut ose ana e djathtë anteriore e zverkut.

I pasmë

Ky pozicion njihet edhe si pozicioni shpinë për shpinë. Koka e foshnjës tregon për poshtë dhe pjesa e prapme e bebes është duke u mbështetur në shpinë të nënës së tyre.

Ndryshe nga pozicioni i mëparshëm, është e vështirë për foshnjat në këtë pozicion të futin kokën dhe të kalojnë nëpër pjesën më të vogël të legenit. Kjo mund të shkaktojë që lindja të bëhet më e gjatë dhe më e ngadalshme, madje edhe duke shkaktuar dëmtime tek nëna.

Ky pozicion mund të shkaktohet nga nëna që kalon kohë të gjatë ulur ose shtrirë. Në mënyrë të ngjashme, një nënë mund ta inkurajojë fëmijën e saj të rrokulliset në pozicionin e dëshiruar duke u përkulur në drejtimin që ata duan të hyjë.

Tërthor

Ky pozicion ndodh kur foshnjat shtrihen horizontalisht në mitër. Duket sikur po flenë në shpinë. Shumë fëmijë në këtë pozicion zakonisht kthehen përpara se nëna e tyre të shkojë për të lindur, por disa nuk e bëjnë këtë.

Kur foshnjat janë akoma në këtë pozicion pasi afrohen më shumë me datën e lindjes një mjek mund të duhet të kryejë një seksion C, përndryshe mund të ketë rrezik për prokalim të kordonit të kërthizës, në të cilin kablli del para fëmijës.

Me të ndenjura

Në këtë pozicion, koka e një foshnjeje është lart, në vend që të ishte poshtë, brenda legenit të nënës së tyre. Është teknikisht i sigurt për foshnjën ndërsa janë në mitër, por ky pozicion mund të jetë i rrezikshëm gjatë lindjes. Mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh të ndryshëm, si sasia e lëngut amniotik brenda mitrës ose në forma e mitrës.

Gratë që mbajnë më shumë se një fëmijë mund të kenë një fëmijë në një pozicionin me të ndenjura, me binjakët e tyre në një pozicion tjetër. Ka forma të ndryshme të pozicionit me të ndenjura, duke përfshirë shtrëngimin e plotë, në të cilin këmbët e foshnjës janë afër mollaqeve të tyre, gjë që bën që në mmentin e lindjes të dalin këmbët përpara.

A mund të ndryshohet pozicioni i tyre?

Është e mundur që pozicioni i një bebe të ndryshojë brenda nënës së tyre. Në të vërtetë, shumica e foshnjave natyrisht do të kthehen në një pozicion me kokë poshtë pas 36 javësh.

Disa foshnje madje ndryshojnë pozicionin e tyre para lindjes. Për të ndryshuar pozicionin e një foshnje që është në një pozicion me të ndenjura, një doktor, osteopat ose mami mund të kryejë një version të jashtëm cefalik, i cili me dorë e kthen foshnjën.

© depositphotos.com

Studimi i vitit 2005 pohoi se kishte pak dëshmi se gratë ndryshonin pozicionin e foshnjës duke ushtruar në duart dhe gjunjët. Megjithatë, stërvitja lehtësonte dhimbjen e nënës gjatë lindjes.

Edhe gjëra të thjeshta si ecja për gjysmë ore, noti i rregullt ose ulja në një top aerobik në vend të një karrige mund t’u ndihmojnë grave të mbajnë peshën shtesë dhe të jenë të shëndetshme.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Denise Massey✳️Trainer/Doula (@_revfitforwomen) in data:

Disa njerëz besojnë se gratë shtatzëna mund të kryejnë stërvitje të caktuara për të ndihmuar fëmijën e tyre të marrë një pozicion ideal. Një ushtrim popullor është shtrirja përpara.

Ky ushtrim përfshin shtrirjen me duar dhe me gjunjë, i njohur edhe si pozicioni i një fëmije, duke u lëkundur para dhe mbrapa për 10 deri në 15 minuta. Kjo bëhet me shpresën e relaksimit të të dy muskujve të legenit dhe tërheqjes gravitacionale brenda mitrës.

Është e rëndësishme që të konsultoheni rregullisht me mjekun tuaj dhe të monitoroni pozicionin e fëmijës tuaj gjatë shtatzënisë.

Cilat teknika do të përdornit për të ndryshuar pozicionin e fëmijës tuaj në bark? A ka metoda dhe procedura të tjera për të cilat keni dëgjuar? Na tregoni!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here