Shkencëtarët e gjetën mënyrën për të ri-rritur dhëmbët në 2 muaj

Për një të rritur humbja e dhëmbëve mund të jetë e frikshme për ta menduar, por është një problem me të cilin përballen shumë njerëz. Mbi një e katërta e të rriturve i humbin të gjithë dhëmbët e tyre në moshën 74 vjeçare.

Ndërsa implantet dentale mund të ndihmojnë, ato mund të jenë vërtet të pakëndshme, veçanërisht pasi nuk përshtaten me gojën në moshohemi. Megjithatë, një teknikë e re mund t’i ndihmojë njerëzit të rritin dhëmbë të rinj në vetëm 9 javë duke përdorur qelizat staminale të pacientit të rritur.

Ne jemi gjithnjë në vëzhgim për përparime në shëndetësi dhe në shkencë që mund të na ndihmojnë një ditë.

© Columbia University Medical Center

Studiuesit nga Qendra Mjekësore e Universitetit të Kolumbias të New York-ut shpresojnë se mund të marrin qelizat staminale të një pacienti për të rritur një dhëmb anatomikisht të saktë.

Përveç kësaj, dhëmbi i ri do të rritet në zgavrën e zbrazët të një personi, madje duke e lejuar atë të bashkohet me indin e dhëmbëve përreth. Ata kanë e provuar tashmë aftësinë për të rritur dhëmbët, megjithëse jo tek njerëzit.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Sipas Journal of Dental Research, hulumtuesit kryen një eksperiment duke përdorur 22 minj. Pasi faktorët e rritjes u implantuan në gojën e minjve, materiali i ri i eshtrave u rigjenerua dhe u integrua brenda 9 javëve.

Sipas studiuesve, kjo është hera e parë që strukturat e dhëmbëve janë rigjeneruar në një organizëm të gjallë.

© Depositphotos.com

Nëse ky trajtim rezulton i suksesshëm tek njerëzit, mund të ketë shumë përfitime që vijnë së bashku me procedurën e re. Meqenëse dhëmbi rritet në folenë ku do të qëndrojë, nuk ka nevojë për sistemin që jashtë qelizave staminale ose të krijoni një mjedis të jashtëm për dhëmbin ndërsa rritet.

Për shkak të kësaj, studiuesit shpresojnë se kjo do të jetë një zgjidhje më kosto-efektive për pacientët të cilët nuk mund të përballojnë implantet dentare. Përveç kësaj, pasi që dhëmbi rritet direkt në gojë, ka gjasa të ketë më pak kohë shërimi dhe do të ketë më pak gjasa që kjo të mos funksionojë.

© Depositphotos.com

Për momentin, implantet dentare janë gjëja më e afërt që duhet t’i ndihmojë njerëzit të zëvendësojnë dhëmbët e humbur. Për fat të keq, implantet mund të jenë të dhimbshme, kërkojnë një proces të gjatë shërimi dhe shpesh nuk përshtaten me gojën gjatë plakjes, gjë që mund të çojë në dështim të implantit.

Prandaj, kjo alternativë e re mund të bëhet një realitet shumë shpejt. Edhe tani, Universiteti i Kolumbias ka paraqitur kërkesa për këtë teknologji të re dhe gjithashtu po shqyrton mënyrat për ta bërë procesin të disponueshëm në treg.

A mendoni se kjo procedurë e re do të ndihmojë shumë njerëz në një afat të gjatë? A shpresoni që kjo teknologji të arrijë së shpejti?

© Të gjitha të drejtat e rezervuara. Shkolla e Shëndetit 2018