Si të Shmangni Shalqinjtë e Prishur: Këshillat e një Fermeri me Përvojë…

0
786

E kujt nuk i pëlqen shalqiri? Shumica e njerëzve janë të dhënë pas këtij fruti të shijshëm dhe freskues. Ndonjëherë mendojmë se nëse nuk je një fermer me përvojë, blerja e një shalqiri me lëng, të shijshëm, plotësisht të pjekur dhe të ëmbël është thjesht me fat.

Megjithatë, nuk duhet të jetë në qoftë se ju kontrolloni për disa gjëra kur ju jeni duke zgjedhur për të blerë një shalqi. Në fakt, ju mund të kuptoni nëse një shalqi është i pjekur pa e prerë atë.

Sot, ne do të donim të ndanim disa këshilla nga fermerët me eksperiencë që do t’ju ndihmojnë të zgjidhni shalqirin më të mirë.

Shikoni për hapësirën që ishte e vendosur në tokë

© produceguide.wordpress.com

Vend i verdhë, është vendi ku shalqiri ka qëndruar në tokë. Shalqinjtë e pjekur gjithmonë kanë pika të verdha të zbehta ose edhe ngjyrë portokalli në të verdhë, jo të bardha.

Kontrolloni membranën

© Mc Thomas

Këto shenja ngjyrë kafeje në shalqi nënkuptojnë se bletët kanë prekur shumë herë pjesët pllenuese të luleve. Sa më shumë pllenim, aq më i ëmbël është fruti.

Shalqi “djalë” dhe “vajzë”

© raksina

Shumë njerëz nuk e dinë se fermerët e dallojnë shalqirin sipas gjinisë. Për shembull, ‘djemtë’ janë më të mëdhenj, kanë një formë të zgjatur dhe një shije si të holluar me ujë. ‘Vajzat’ kanë një formë të harmonizuar dhe janë shumë të ëmbël.

Kushtojini vëmendje madhësisë

© Depositphotos

Është më mirë të mos zgjidhni as shalqirin më të madh e as më të voglin. Zgjidhni një frut mesatar. Dhe vini re, ju lutemi: i madh apo i vogël, shalqiri duhet të vijë i rëndë që të justifikojë madhësinë e tij.

Inspektoni bishtin

© pexels.com

Një bisht i thatë tregon se shalqiri është i pjekur. Megjithatë, nëse bishti është i gjelbër, me siguri do të thotë se shalqiri është këputur shumë shpejt dhe nuk do të jetë i pjekur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here