12 Fakte Rreth Palestrave të Cilat Nuk t’i Thotë Asnjë Trajner

0
731

Gjithnjë e më shumë njerëz kanë filluar të ndjekin një mënyrë jetese të shëndetshme. Në mënyrë që të duken më mirë dhe të ndihen më mirë, shumica e tyre fillojnë palestër fizike. Megjithatë, ashtu si çdo gjë tjetër, të jesh aktiv duhet të bëhet me mençuri.

Ne kemi mësuar disa fakte të reja në lidhje me palestrën që mund të ndihmojnë për t’i bërë seancat tuaja të trajnimit më efektive, të dobishme dhe të këndshme. Në fund të artikullit, ka një bonus që ndoshta do t’ju japë më shumë motivim për të qenë fizikisht aktiv.

Ju do të duhet të prisni për rezultate të dukshme për një kohë të gjatë.

© depositphotos

Mos prisni rezultate të shpejta kur filloni stërvitjen fizike. Ata që duan të vijnë në formë “deri në verë” ose brenda disa muajve nga 1 janari ka të ngjarë të dështojnë.

Natyrisht, gjithçka fillimisht varet nga pesha juaj aktuale e trupit, gjendja e trupit tuaj dhe mosha juaj. Në çdo rast, ju do të mund të shihni rezultatet e para nga të ushtruarit pas rreth 2 ose 3 muajsh.

Do të duhen rreth 6 muaj për të parë ndryshime pozitive në trupin tuaj. Gjithashtu, është e rëndësishme të kuptoni se rregullsia, frekuenca e trajnimit dhe dieta e duhur janë themeli i suksesit tuaj.

Nuk do të ketë shumë ndryshime në trupin tuaj nëse bëni vetëm 2 stërvitje intensive në javë – mund të merrni rezultate të mira vetëm nëse bëni të paktën 2 stërvitje kardiake në javë. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të kaloni 5 ditë në javë në palestër – një shëtitje e zakonshme jashtë mund të jetë një ushtrim i mirë kardion tuaj.

Ju nuk do të jeni gjithmonë në gjendje të arrini rezultatet e dëshiruara.

© depositphotos © depositphotos

Nëse keni një imazh të formës ideale të trupit në mendjen tuaj të cilën dëshironi të arrini me ndihmë fizike, jini të përgatitur që të mos arrini rezultatet e dëshiruara.

Para së gjithash, duhet të keni parasysh gjenetikën tuaj, si dhe atë se si jeni ndërtuar fizikisht. Muskujt e disa njerëzve priren të rriten më shpejt, ndërsa njerëz të tjerë mund të kenë metabolizëm më të mirë. Për më tepër, shumë atletë profesionistë dhe trajnerë të fitnesit përdorin ushqim të veçantë për të arritur format e dëshiruara.

Prandaj, nëse vendosni një synim të paarritshëm që shkon në kundërshtim me atë për të cilën trupi juaj është i aftë, ju jo vetëm që mund të humbni motivimin, por gjithashtu merrni një formë trupore të pabalancuar.

Për të vendosur qëllimin e duhur, duhet të vlerësoni veten objektivisht, të merrni parasysh mundësitë dhe kufizimet tuaja dhe të përpiqeni të arrini formën më të mirë për trupin tuaj.

Është e mjaftueshme që të ketë 5-7 trajnime me një trajner.


© depositphotos © depositphotos

Trajnerëve personalë u pëlqen të thonë se çdo person ka nevojë për një program trajnimi personal dhe se nuk do të jeni në gjendje ta bëni atë vetë. Kjo nuk eshte e vertete.

Keni nevojë për një trajner i cili do t’ju mësojë teknikat e duhura dhe 5-7 seanca zakonisht janë të mjaftueshme për ta kuptuar këtë. Pas kësaj, ju do të jeni në gjendje të bëni stërvitje vetë.

Pas një muaj e gjysmë, mund të provoni disa seanca trajnimi me një trajner tjetër, në mënyrë që ata të mund të kontrollojnë nëse ju jeni duke bërë gjithçka në mënyrë korrekte, si dhe t’u përgjigjen çdo pyetjeje që keni. Pas kësaj, nuk duhet të kërkoni ndonjë ndihmë tjetër, përveç nëse jeni tipi i personit i cili nuk mund të disiplinojë dhe motivojë veten pa ndihmën e dikujt tjetër.

Vetëm stërvitjet themelore mund të ndihmojnë në ndërtimin e një trupi të bukur.

© depositphotos

Është e dobishme për trajnerët që të mbajnë një klient sa më gjatë që është e mundur, prandaj ata shpesh i injorojnë ushtrimet themelore dhe ofrojnë shumë ushtrime të izoluara që përpunojnë muskujt njëjës.

Megjithatë, ju duhet të kuptoni se ata duhet të përqëndrohen në ushtrimet themelore në mënyrë që të marrni rezultate të mira. Ushtrimet themelore përfshijnë shtrirjet, dërrasat, ngritjet, mbledhjet dhe shtytjet. Këto janë ato që na ndihmojnë të ndërtojmë një korse të muskujve.

Në të njëjtën kohë, ushtrimet themelore gjithashtu kanë efikasitet të ndryshëm. Është e rëndësishme të kuptoni gjatë stërvitjeve praktike se cilat ushtrimet marrin përgjigjen më të mirë nga muskujt tuaj.

Për shembull, për disa njerëz, mbledhjet janë stërvitja më e mirë për të përpunuar muskujt e të pasmeve, ndërsa për të tjerët mund të jenë shtrirjet. Natyrisht, ushtrimet e izolimit janë shumë të rëndësishme dhe ndonjëherë mund të jenë edhe më interesante për t’u kryer, por nuk duhet të kufizoheni vetëm me ato.

Në thelb, ju nuk keni përse t’i përmbaheni një diete të veçantë të të ushqyerit.

© depositphotos © depositphotos

Të sapoardhurit në palestër shpesh tentojnë të besojnë në fuqinë magjike të të ushqyerit sportiv. Në realitet, ju nuk keni nevojë të ndiqni diçka të tillë për sa kohë që keni një dietë të larmishme dhe të përshtatshme dhe nuk jeni duke u përpjekur të merrni pjesë në një konkurs bikini.

Mos filloni asgjë të tillë, edhe nëse një trajner në palestër insiston në shtimin e proteinave ose saldatorëve të yndyrës në dietën tuaj. Ata mund të jenë thjesht duke u përpjekur për të fituar disa para duke ju rekomanduar një produkt magjik nga dyqni i fitnesit aty ngjitur.

Ju nuk keni nevojë për një djegës yndyre sepse do ta digjni yndyrën tuaj gjatë stërvitjeve. Dieta e duhur së bashku me stërvitje të rregullta do të bëjë që në të ardhmen të arrini në formë pa ndonjë ushqim të veçantë.

Ju ndoshta nuk do të jeni në gjendje të hiqni qafe tërësisht celulitin me ndihmën e një rutine në palestër.

© depositphotos

Gjithkush ndoshta tashmë e kupton se kozmetika kundër celulitit nuk ekziston. Por shumë njerëz ende besojnë se stërvitjet e rregullta fizike mund t’ju ndihmojnë ta harroni këtë problem një herë e përgjithmonë.

Kjo nuk është plotësisht e vërtetë. Asnjë ushtrim nuk e heq celulitin, nuk ka rëndësi nëse ato janë peshëngritje apo kardio. Edhe nëse keni sesione trajnimi produktive dhe hani shumë ushqime të shëndetshme, celuliti mund të qëndrojë me ju.

Megjithatë, ka një lajm të mirë – nëse vazhdoni të bëni stërvitje të rregullta fizike dhe filloni të kujdeseni për dietën tuaj, ju mund ta bëni celulitin më pak të dukshëm.

Ju nuk keni nevojë të bëni ushtrime për muskuj barku rregullisht në mënyrë që të bëni një bark të bukur.

© depositphotos

Shumë njerëz pëlqen të bëjnë muskuj barku çdo herë që vizitojnë palestrën, por kjo nuk është e nevojshme. Dhe disa ushtrime për muskujt e barkut mund të zgjerojnë edhe belin. Shtrirjet dhe mbledhjet i stërvitin mjaft mirë muskujt tuaj. Pra, një sesion trajnimi për muskujt e barkut në javë është më se i mjaftueshëm.

Ju nuk mund të ndërtoni muskuj nëse ju bëni vetëm Pilates, vallëzim ose yoga.

© depositphotos © depositphotos

Për të bërë një trup të skalitur dhe muskulor, ne kemi nevojë që të ushtrojmë fort muskujt. Dhe ata punojnë shumë gjatë stërvitjeve. Në përgjithësi, muskujt djegin më shumë kalori sepse kërkon shumë energji për t’i ushqyer dhe mbajtur ato.

Sesionet e trajnimit në grup si Pilates, kërcime dhe yoga janë një shtesë e madhe në palestër, por jo një zëvendësim i plotë. Nëse qëllimi juaj është të bëni më shumë se vetëm të humbni disa kilogramë dhe të merrni në një humor të mirë, mos harroni se ushtrimet janë gjithashtu të rëndësishme.

Gratë duhet të bëjnë më shumë përsëritje dhe të pushojnë më pak në mes të ushtrimeve.

© depositphotos © depositphotos

Fitnesi për meshkuj ndryshon nga ai për femra. Sekreti i suksesit në seancat e trajnimit femëror është që të ketë më shumë kohë të tensionit me pushime më të shkurtra.

Është instinktive që gratë të mos i ushtrojnë muskujt e tyre derisa të arrijnë kulmin e tyre sepse ata kanë një mjedis të brendshëm që i pengon ata të mbingarkojnë trupin e tyre. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme për gratë që të përqëndrohen në ngarkimin e muskujve të tyre duke bërë më shumë përsëritje në vend që të punojnë me pesha më të rënda.

30-40 sekonda pushimi midis përsëritjeve janë të mjaftueshme për gratë. Meshkujt, në këtë rast, kanë nevojë për më shumë kohë për të rikthyer forcën dhe energjinë e tyre pasi kanë punuar me ngarkesa të rënda.

Nuk është mirë të punoni shumë dhe të hani shumë pak.

© depositphotos © depositphotos

Një deficit kalorish është i nevojshëm nëse doni të humbni peshë, por nuk duhet të shkoni në ekstreme. Nëse punoni shumë në palestër, por hani shumë pak, trupi juaj do t’ju përgjigjet duke ngadalësuar metabolizmin tuaj dhe duke kaluar në një mënyrë të kursimit të energjisë.

Kjo është arsyeja pse ju nuk duhet të punoni në baza ditore dhe të zvogëloni në mënyrë të konsiderueshme kaloritë. Për më tepër, një trup i stërmunduar ndihet më i stresuar dhe në këtë mënyrë tenton të fitojë më shumë peshë me qëllim ruajtjen e energjisë. Nëse dëshironi të humbni peshën, mos u përpini të hani 1-2 orë pas stërvitjes.

Trajnimi i kardios duhet të kryhet në mënyrë korrekte.

Trajnimi Kardio është një formë e plotë trajnimi, gjatë së cilës ju trajnoni sistemet tuaja kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes, rrisni durimin tuaj dhe djegni dhjamin. Nëse realizoni një ditë të tërë kardio, mbani mend se procesi i djegies së yndyrës fillon 40 minuta pas fillimit të një stërvitjeje.

Kjo do të thotë që do të duhet të kaloni më shumë se një orë me stërvitjen rutinë ose në një makinë eliptike. Nëse kryeni një sesion Kardio menjëherë pas trajnimit të ngarkesës së energjisë, humbja e yndyrës fillon nga minuta e parë, që do të thotë se 20 minuta kardio do të jenë të mjaftushme.

Shikoni pulsin tuaj gjatë kryerjes së trajnimit të kardios – duhet të qëndrojë brenda kufijve të caktuar. Nëse pulsi juaj nuk e arrin kufirin e poshtëm të shkallës së zemrës, do të merrni rezultate shumë të dobëta. Nëse impuls juaj është më i lartë se kufiri i sipërm, ju rrezikoni të dëmtoni shëndetin tuaj.

Ju mund të arrini në formë pa shkuar në palestër.

© depositphotos © depositphotos

Nëse keni gjene të mira dhe mos e përdorni ushqimin dhe alkoolin e dëmshëm, mund të ndërtoni një trup të bukur edhe vetë, pa vizituar një palestër. Faktori kryesor është të bëni trajnime në baza të rregullta.

Konsistenca është 90% e suksesit tuaj. Nëse rregullisht ushtroheni në shtëpi disa herë në javë, ecni dhe ndjekni një dietë të shëndetshme, suksesi është i garantuar.

Bonus

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Gigi Hadid (@gigihadid) in data:

Endorfina dhe serotonina prodhohen pas ushtrimeve. Brenda rreth 30 minutave, përqendrimi i hormoneve të lumturisë në gjak rritet me më shumë se 5 herë. Dhe efekti i tyre zgjat rreth 2 orë.

A preferoni të punoni në palestër apo të ushtroheni vetë?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here