9 Gabimet që Bëjmë Kur Dalim për të Ngrënë Jashtë

0
542

Para fillimit të shekullit XXI, në restorantet evropiane, të gjitha pjatat shërbeheshin në tryezë në të njëjtën kohë, dhe ky sistem quhej “service à la française“. Në ditët e sotme, shërbimi modern quhet” service à la russe” dhe do të thotë që pjatat shërbehen gradualisht.

Ambasadori rus, Alexander Kurakin, vlerësohet se solli shërbimin à la russe në Francë. Sot, ky parim pranohet në të gjithë botën dhe ka shumë rregulla të tjera që pronarët, dhe madje edhe klientët e restoranteve i ndjekin. Ndjekja e këtyre rregullave mund t’ju ndihmojë të shijoni më shumë ushqimin dhe të largoheni si një mysafir i mirë (dhe ndoshta edhe të kurseni para).

Ne kemi bërë një listë të vogël gabimesh pothuajse të pa vërejtura, por shumë të njohura që bëjmë në restorante.

Injorimi i rregullave të pirunit dhe thikës

© Depositphotos

Para se të shkoni në një restorant, është më mirë të mbani mend rregullat e përdorimit të një piruni dhe një thike që do të sinjalizojnë kamerierin tuaj se çfarë duhet të bëjnë me gjellën tuaj. Dhe kjo nuk është vetëm çështje mirësjelljeje: në këtë mënyrë, tryeza juaj nuk do të ketë ndonjë gjë të padobishme në të, ose, e kundërta, gjithçka do të mbetet saktësisht siç e latë, ndërsa ju largoheni për një moment.

Për më tepër, duke vendosur një pirun dhe një thikë në një mënyrë të caktuar, ju u thoni punëtorëve të kuzhinës sa ju pëlqen një pjatë e caktuar. Ekziston një shans që ju të fyeni aksidentalisht kuzhinierin, nëse, për shembull, futni majen e thikës në mes të çajave të pirunit dhe i vendosni ato të kryqëzuara. Këto janë shenja që ushqimi nuk ishte i shijshëm.

Përdorimi jo i duhur i salcës së sojës dhe xhenxhefilit

© Depositphotos

Shumica e njerëzve janë mësuar të vendosin të gjithë pjesën e ushqimit në salcën e sojës. Sidoqoftë, vetë japonezët e bëjnë atë në një mënyrë tjetër: ata hedhin mjaftueshëm salcë që ajo të mbulojë pjesën e poshtme të filxhanit dhe të prekin ushqimin në të vetëm pak, sa për shije. Kjo salcë e kripur ka një shije mjaft të veçantë që nuk ju lejon të shijoni vetë ushqimin nëse nuk e përdorni siç duhet.

Xhenxhefili që shërbehet tradicionalisht gjatë çdo vakti japonez nuk përdoret si erëz për Sushi. Përdoret në mënyrë që t’ju ndihmojë të dalloni shijen e 2 dhe më shumë pjatave: xhenxhefili ndihmon në pastrimin e receptorëve të shijes midis ushqimeve.

Dhe për wasabi, ju gjithashtu nuk duhet të hani shumë prej tij. Në restorantet e mira kombëtare, shtohet në pjesë të vogla gjatë procesit të gatimit, në mënyrë që t’ju ndihmojë të dalloni përbërësit.

Ndihmoni kamerierët të pastrojnë tryezën

Ne na duket se nëse vendosim pjatat në buzë të tryezës, do të jetë shumë më e lehtë për kamerierët t’i marrin ato. Por, në fakt, kjo nuk është e vërtetë: çdo kamerier ka sistemin e vet të mbledhjes së pjatave dhe, shumicën e kohës, ne vetëm sa i bëjmë punët e tyre më të ndërlikuara.

Gjithashtu, mos i vendosni pjatat njëra mbi tjetrën sepse ato kurrë nuk mbahen në këtë mënyrë. Në këtë mënyrë ato janë më të prirura për t’u thyer.

Për më tepër, nëse keni thyer një gotë ose një filxhan, mos u përpiqni të mblidhni copat nga dyshemeja: nëse priteni padashje, kamerierit jo vetëm që duhet të pastrojë dyshemenë, por edhe t’ju ndihmojë me plagët tuaja.

Kërkoni të gatuhet një vakt që nuk është në menu

© Depositphotos © Depositphotos

Ndonjëherë, të ftuarit u kërkojnë kamerierëve t’u sjellin atyre një pjatë që nuk është në menu. Sigurisht, në shumicën e kohës, kuzhina mund të gatuajë atë që ju kërkoni, por kjo nuk është një gjë e mirë për ta bërë.

Arsyeja e parë është se çmimi i gjellës llogaritet paraprakisht dhe nëse kryekuzhinieri nuk është në punë për momentin, është shumë e vështirë të llogaritet çmimi i ri. Dhe arsyeja e dytë është se e gjithë ushqimi në restorante është bërë në përputhje me kartat teknologjike, që do të thotë se sasia e përbërësve është shumë e saktë në mënyrë që ta bëjnë shijen sa më të ekuilibruar.

Më në fund, çdo kafene dhe restorant i mëson punonjësit e saj që të gatuajnë saktësisht ushqimin që është në menu. Dhe edhe nëse kuzhinieri është shumë i kualifikuar, dhe ju jeni në një restorant të shtrenjtë, nuk ka asnjë garanci që bifteku që nuk është në menu do të gatuhet siç duhet dhe që patjetër do ta shijoni.

Shprehni një vlerësimi negativ për një restorant në internet nëse nuk ju pëlqen shërbimi

Në internet, ka shumë faqe të ndryshme ku njerëzit shkojnë për të lënë komente për kafene dhe restorante. Këto faqe janë shumë të dobishme për njerëzit që duan të gjejnë një vend të mirë për të ngrënë, por asnjë nga ato që njerëzit shkruajnë në vlerësimet e tyre nuk ndikon në të vërtetë në punën e brendshme të këtij vendi.

Nëse vërtet dëshironi të tregoni një vend më të mirë (nga shërbimi ose cilësia e ushqimit), shkruani një letër menaxherit ose pronarit duke përdorur letrën ose duke iu drejtuar në faqen e internetit. Këto vlerësime gjithmonë kontrollohen dhe merren parasysh.

Filloni të hani para të tjerëve në festën tuaj

Sipas rregullave të ngrënies, nëse keni ardhur në një restorant me një grup të madh, të gjithë duhet të fillojnë të hanë vetëm atëherë kur kamerieri të sjellë ushqimin për të gjithë në grup.

Nëse sallata ose bifteki juaj u shërbye përpara ushqimit të kolegëve ose të afërmve tuaj, duhet të prisni derisa të gjitha pjatat e tjera të jenë në tryezë. Përveç kësaj, mos harroni të hani shumë shpejt, është më mirë të përpiqeni të përputheni me ritmin e njerëzve me të cilët po ndani një tryezë.

Gjithashtu, ekziston një rregull për punonjësit e kafeneve dhe restoranteve: nëse ka 2 dhe më shumë të ftuar, të gjitha pjatat me ushqim duhet të shërbehen në të njëjtën kohë.

Mos sill verë me vete

Zakonisht, çmimet për alkoolin në restorante nuk janë shumë më të larta se sa në dyqane, por prap janë pak të larta. Nëse nuk doni të porosisni një pije në një restorant, mund ta sillni me vete nëse e pyetni restorantin nëse është në rregull paraprakisht.

Restorantet që lejojnë mysafirët e tyre ta bëjnë këtë do të kërkojnë një tarifë të vogël. Pasi të keni marrë tryezën tuaj, jepni shishen një kamerieri dhe vera juaj do të shërbehet tamam siç do të ishte nëse e porositni atje. Sigurisht, ka disa rregulla të mirësjelljes, që për shembull nuk duhet të sillni një produkt që është jashtëzakonisht i lirë.

Keni turp të kërkoni që t’u paketohet pjesa e mbetur e ushqimit

Disa kafene dhe restorant kanë kontejnerët e tyre që përdoren për të paketuar ushqimet tuaja të mbetura për t’i marrë me vete. Ju mund t’i përdorni ato për të marrë diçka që nuk keni qenë në gjendje ta hani. E gjithë ajo çfarë ju duhet të bëni është të kërkoni nga kamerieri të sjellë një enë për ju për të futur ushqimin tuaj.

Por mos e teproni. Rregullat e mirësjelljes thonë se nuk duhet të marrni diçka që është prerë ose provuar pak. Sigurisht, ky nuk është një rregull i rreptë, kështu që varet nga ju se çfarë doni të merrni me vete.

Nuk merrni parasysh nuancat kombëtare

Nëse do të vizitoni një restorant në një vend tjetër ku nuk keni qenë kurrë më parë, mësoni për rregullat që ka ky vend. Për shembull, në Japoni, ju nuk mund t’i bashkoni shkopinjtë vertikalisht në ushqim sepse është një pjesë e një rituali tjetër.

Gjithashtu, ekziston një rregull që përshkruan mënyrën e duhur të shkëputjes së shkopinjve: duke i vendosur ato paralelisht në tryezë.

Sigurisht, në shumicën e rasteve, askush nuk do t’ju thotë gjë nëse bëni diçka të gabuar dhe nuk ndiqni një traditë, por është akoma më mirë t’i shmangni këto situata.

A keni menduar ndonjëherë për gabimet që bëni në restorante?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here