Ky Zbulim Vërtetoi Sesi Kimikatet në Ajër na Bëjnë të Shtojmë Peshë

0
2336

Obeziteti po bëhet një epidemi. Pesha mesatare e grave midis moshës 30 dhe 60 është rritur me 5 kg vitet e fundit. Por praktikisht askush nuk e di se pesha mund të preket nga kimikatet artificiale tinëzar të quajtur obesogene.

Këto mund të gjenden në enë ushqimore, lodra, kozmetikë, të gjitha llojet e plastikës, dhe madje edhe në shishet e fëmijëve.

Janë gjithashtu të pranishëm në ajër – gjithçka që duhet të bëni është të merrni frymë për të fituar peshë!

Ne jemi të shqetësuar për ndikimin e kimikateve në peshën tonë dhe po zhytemi thellë në këtë studim.

Si funksionojnë këto kimikate tinzare

Mund të duket e pabesueshme, por një studim zbuloi se ne mund të fitojmë peshë vetëm për 19 ditë gjatë frymëmarrjes snë ajër të ndotur. Ndotja rezulton në një mosfunksionim metabolik që mund të çojë në mbipeshë.

Trupat tanë fillojnë të zhvillohen dhe ndryshojnë falë sinjaleve nga disa lloje të hormoneve. Normalisht, hormonet na ndihmojnë të kontrollojmë se sa kalori mbajmë për energji dhe sa duhet të djegim menjëherë.

© shutterstock.com

Rezulton se shumë prej kimikateve në mjedis nga industria gjithashtu ngjajnë me hormonet. Dhe këto kimikate mund të provokojnë të njëjtën përgjigje në trupin tonë siç mund ta bëjnë hormonet natyrore. Me fjalë të tjera, ata punojnë në të njëjtën mënyrë.

Kimikatet mund ta detyrojnë trupin të “mendojë” se duhet të mbajë më shumë yndyrë se sa duhet. Ata gjithashtu ndërhyjnë në procesin e bërjes së qelizave yndyrore.

Çfarë mund të bëni për të ndihmuar në minimizimin e rrezikut?

© depositphotos.com
  • Para së gjithash, ne nuk duhet të jetojmë shumë afër fabrikave të çdo lloji. Shumë njerëz përpiqen të jetojnë në qytete të mëdha, por kjo është në të vërtetë mjaft e pashëndetshme. Tani që e dini rrezikun e të jetuarit në një qytet të gjallë, ju mund të zgjidhni të jetoni diku tjetër.
  • Mundohuni t’u përmbaheni ushqimeve organike dhe përdorni kozmetikë natyrale. Përndryshe, ka gjasë të thithni grimcat e pudrës me cilësi të dobët të fytyrës gjatë një dite të tërë, duke rezultuar në një bark të dhjamosur dhe madje edhe alergji.
© PocketLab
  • Ka disa vegla që prodhojnë dhe pastrojnë ajrin. Për shembull, mund të përdorni Uhooair që ka një aplikacion shoqërues për të zbuluar detajet e mjedisit përreth jush.
  • Ekzistojnë gjithashtu vegla si PocketLab Air që mund të matin nivelin e kimikateve në ajër. Duke ditur se ku janë rreziqet më të mëdha, ju mund t’i shmangni këto vende.

A jeni dakord me këtë studim? A keni përjetuar ndryshime në peshën e trupit nga kimikatet mjedisore? Ju lutemi shkruani mendimin tuaj më poshtë!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here