Në Vazhdojmë të Gabojmë, por Këto Gjëra Nuk Duhen Derdhur në Lavaman

0
1874
© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Kur rreth 2.1 njerëz në të gjithë botën kanë mungesë të furnizimit me ujë të pijshëm, shumë të tjerët fillojnë të pyesin veten se çfarë mund të bëjnë për të ndihmuar për të ndaluar ndotjen e ujit.

Disa nga zgjidhjet janë institucionale, por të tjera janë personale. Ndonjëherë ne i hedhim gjërat në lavaman duke shkaktuar që jo vetëm të bllokohet, por edhe më të keqen, mund të kontaminojë furnizimin me ujë aq shumë sa që as impiantet e trajtimit të ujit nuk mund ta pastrojnë përsëri.

Ne dëshiron t’ju ndihmojë të shmangni këto zakone që ndotin ujin në shkallë të lartë, kështu që ne do t’ju tregojmë për disa nga gjërat që nuk duhet t’i derdhni në lavaman. Plus, ne do t’ju kursejmë shumë kërkesa për një hidraulik.

Produkte që pretendojnë të jenë të ndezshme si fshinat ose mbeturinat e maceve

Produktet që mendohet të jenë të tretshme, si fshinat dhe mbeturinat e maceve, shumicën e kohës nuk janë. Ata mund të bëjnë një rrëmujë të madhe brenda tubave tuaj, duke i bllokuar ato dhe duke shkaktuar çështje madhore. Por efektet më të dëmshme vijnë nga fakti se ata ndotin ujin me kimikatet që ato mbartin.

Dhe kini kujdes posaçërisht për mbeturinat e maceve pasi bien në kontakt me bakteret e pranishme në mbetjen e tyre. Këto baktere janë aq të forta sa që, në shumë raste, ata i mbijetojnë shkarkimit të ujit dhe përfundojnë duke u bërë një kërcënim për kafshët e tjera si vidrat, siç ka treguar studimi. Është më mirë t’i trajtoni këto si mbeturina të rregullta dhe t’i hedhni ato në përputhje me rrethanat.

Çdo lloj vaji apo yndyre

Ju mund të doni në çdo ushqim vaj ulliri, edhe në patatet e skuqura, por përpiquni të derdhni vajin e tepërt në një kavanoz dhe ta vendosni në mbeturinat tuaja në vend që ta hidhni poshtë në lavaman.

Këto produkte veprojnë si blender dhe bëjnë që të gjitha mbeturinat e tjera që ndodhen brenda kullimit të bashkohen dhe të krijojnë një bllokim të trashë.

Ata janë pothuajse 50% e arsyes pse ndodhin rrjedhjet e kanalizimeve. Këto lëngje janë gjithashtu “jo të shërueshme” nga sistemet e ujit, kështu që ata përfundojnë duke ndotur mjedisin dhe duke u bërë një rrezik për kafshët dhe bimët nëse nuk i hedhim ato siç duhet.

Produktet për pastrim

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Produktet e pastrimit kanë përqendrime të larta të kimikateve të ashpëra që janë të afta të merren me papastërti dhe të vrasin bakteret në shtëpinë tuaj, kështu që imagjinoni se çfarë mund të bëjnë nëse arrijnë të shkarkohen Sigurisht, ata nuk do të bllokojnë tubat tuaj, por pasojat nuk janë të parëndësishme.

Nëse këto kimikate bien në sistemin e ujërave, ata ndotin dhe intoksikojnë ujësjellësin. Efektet gërryese që mund të kenë ato në tokën tonë, oqeanet dhe trupat tanë janë alarmante. Mundohuni të përdorni të gjithë produktin para se ta hidhni ose ricikloni shishet bosh.

Boja

© Depositphotos.com

Nëse jeni artistik, mbani mend se disa lloje të bojës janë toksike. Nëse doni të pikturoni dhomën tuaj të gjumit, pavarësisht nëse është bojë me bazë vaji ose me bazë uji, është një çështje madhore. Aq shumë, sa që disa zona madje kanë një rregullore se si ta heqin atë dhe ta trajtojnë atë si një produkt të rrezikshëm.

Sasia e substancave toksike dhe kimikateve që ata posedojnë, si biocidi, janë aq të përhapura sa mund të jenë një kërcënim për njerëzit, kafshët dhe mjedisin nëse futen në sistemin tuaj lokal të ujit.

Nëse keni lyer dhomen dhe ju ka mbetur akoma gjysma e bojës, është më mirë t’ia dhuroni një shoku sesa të rrezikoni shëndetin e të gjithëve.

Bazat e kafesë

© Shutterstock.com © Shutterstock.com

Shumë prej nesh mund të supozojnë se meqë bazat e kafesë janë kaq të vogla, ato nuk mund të krijojnë probleme në tubat e kuzhinës tuaj. Por kini kujdes: Instaluesit pajtohen që këto baza të vogla të mbërthehen brenda tubave tuaj, përzihen me lloje të tjera të mbeturinave si vaji dhe krijojnë një rrëmujë të vërtetë. Është në fakt një nga arsyet kryesore që shkakton bllokimin e tubave.

Ajo që mund të bëni në vend të kësaj është hedhja e tyre në plehra ose ripërdorimi i tyre: Ju mund t’i shtoni ato në një nga enët tuaja të luleve për një pleh luksoz të bërë në shtëpi.

Çdo lloj ilaçi

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Pilulat, pikat dhe mjetet e tjera juridike mund të mos shkaktojnë probleme me tubacionin, por ato janë një nga ndotësit më të zakonshëm të mjedisit. Mjekët i kanë këshilluar pacientët t’i derdhin ilaçet, por këto kimikate të ashpra nuk mund të eliminohen në impiantet e trajtimit të ujit.

Ato përfundojnë jo vetëm duke ndotur mjedisin, por edhe e ndryshojnë atë. Disa kafshë, si peshqit që janë ekspozuar ndaj ilaçeve, modifikojnë zhvillimin dhe sjelljen e tyre. Është një ide e mirë t’i përzieni ato me lloje të tjera të mbeturinave dhe t’i hidhni ato me mbeturina të rregullta.

Vaji i makinës

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Si lubrifikant, ai do të bllokojë gypat tuaj, por lëngjet e makinave, ashtu si bojërat, nuk janë shaka. Vaji i makinës dhe lëngjet e tjera të makinave rregullohen me udhëzime në disa lokacione. Ata janë produkte toksikë dhe nëse përfundojnë në ekosistemin tonë, ato mund të kenë efekte serioze negative.

Ngjitëset e prodhimit

© sophiameli / Unsplash © Depositphotos.com

Jo shumë njerëz i hedhin këto ngjitëse të vogla në lavamanin e tyre të kuzhinës, por ato që e bëjnë duhet të bëjnë kujdes. Ata nuk janë të padëmshëm dhe më e pakta që mund të bëjnë është bllokimi i tubave të shtëpisë tuaj.

Nëse ata përfundojnë në impiantin e ujit, aty nuk mund t’i filtrojë ose t’i largojë ata, duke i dërguar në oqean dhe duke dëmtuar botën e egër me zamin e tyre kimik dhe sipërfaqet plastike. Me pak fjalë, ato janë vetëm një lloj tjetër i ndotjes plastike që konsiderohet se janë mikroplastikë.

Provoni t’i hidhni në plehra sa herë që të keni mundësi për të mos dëmtuar kafshët detare.

Çdo lloj mishi i papërpunuar

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Nëse mendoni se vetëm pak që ka mbetur nga ai mishi i pulës nuk bën ndonjë dëm nëse hidhet në lavamamnin e kuzhinës tuaj, mendoni përsëri. Hedhja e mishit të paperpunuar ose prerjet e mishit atje poshtë, sado të vogla që mund të jenë, i bën ata të përfundojnë duke u ngjitur në teh shumicën e kohës.

Një gjë e cila vjen duke u grumbulluar, dhe i bën tubat të padobishëm dhe inkurajon bllokimin e mëtejshëm të tyre. Ajo që është gjithashtu e bezdisshme është se era e mishit të kalbur mund të jetë shumë e pakëndshme.

Vendoseni atë në mbeturinat tuaja të zakonshme dhe shmangni nevojën për të thirrur një hidraulik dhe erën e kafshës së ngordhur brenda shtëpisë tuaj.

Qumështi

© _craigology / Unsplash

Mos e hidhni qumështin ose ndonjë produkt qumështor në lavaman. Qumështi mund të përdorë shumë oksigjen për të qenë në gjendje ta prishë atë në ambientet e pastrimit të ujit, që përkthehet në më pak oksigjen në ujë për kafshët në det dhe lumenj.

Efekti i ndotjes është aq domethënës sa që disa qeveri si Mbretëria e Bashkuar madje kanë rregullore për të kontrolluar asgjësimin e qumështit, pasi që sasi të mëdha të tij madje mund të zhdukin popullsinë e peshkut.

Nëse nuk doni më shumë qumësht, provoni ta shtoni atë në një recetë ose filloni të blini shishe më të vogla qumështi ose pjesë të djathit.

Çdo produkt bukurie ose kujdesi personal

© Rawpixel.com / Pexels © Depositphotos.com

Ashtu si me shumë prej produkteve të përmendura më lart, disa nga produktet tuaja të bukurisë dhe të kujdesit personal mund të përmbajnë kimikate që mund të depërtohen në sistemin e ujit. Disa nga këto nuk mund të eliminohen nga impiantet e trajtimit të ujit, kështu që ato lëshohen në ekosistem.

Ju mund të mendoni se derdhja e këtij pastruesi të përfunduar ose parfumi të vjetër në lavamanin tuaj të banjës nuk do të dëmtojë asgjë, por shumë njerëz e bëjnë këtë, dhe ato krijojnë sasi të mëdha ndotjeje, gjë që rrezikon sigurinë e botës së egër.

Bonus: Uji i makaronave

Mund të derdhni ujin e makaronave në lavaman, që është në rregull. Por pse mos ta përdorni për të gatuar? Kurseni pak nga ajo dhe shtojeni në salcën tuaj të makaronave. Niseshtja në makaronat që janë tani në ujë do ta bëjë salcën tuaj më të butë. Thjesht pyesni ndonjë kuzhinier italian!

Tani mund ta bëni ujin më të sigurt për t’u pirë dhe përdorur për shumë më tepër njerëz. Cila është mënyra juaj personale për të ndihmuar planetin? Ndajeni atë me ne më poshtë në mënyrë që komuniteti të fillojë ta praktikojë atë gjithashtu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here