7 Shenja që Myku në Shtëpinë Tënde po të Sëmur

0
609
©shutterstock

Myku mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore kur ndodhet në vendin tuaj të jetesës ose punës. Myku ka më shumë të ngjarë të krijohet në ambiente me shumë lagështi ose shi, sepse është lagështia që bën një mjedis në rritje tl rrezikut për myk.

Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) rekomandon tharjen e çdo zone të lagësht brenda 24-48 orësh për të parandaluar rritjen e mykut. Përveç problemeve shëndetësore, myku mund të shkatërrojë sipërfaqen në të cilën rritet duke e përkeqësuar pasi mund të dekompozohet nëse ishte në një depo të lënë të ekspozuar ndaj elementeve. Kjo vlen për muret, dysheme, tavane, mobilje, etj.

Në trupin tuaj, sporet e mykut thithen më së shpeshti. Myku rritet duke lëshuar spore. Këto janë shumë të vogla për tu parë me sy të lirë, kështu që ne fatkeqësisht i thithim ato në mushkëri. Mund të jemi në kontakt me mykun përmes lëkurës sonë. Për shembull, ju mund të prekni një sipërfaqe që ka myk të padukshëm mbi të dhe më vonë prekni fytyrën tuaj ose një plagë të hapur, ku myku mund të futet brenda trupit tuaj. Brenda trupit, myku shkakton probleme shëndetësore dhe mund të duket si një sëmundje.

Këto janë shtatë shenjat e sëmundjes nga myku:

Dhimbje muskujsh dhe jo për shkak të stërvitjes

Dhimbja e pashpjegueshme e muskujve që nuk është shkaktuar nga një aktivitet i fortë është një shenjë e një sëmundje të mykut. Dhimbja e muskujve mund të jetë kudo në trup. Dhimbje muskulore dhe dhimbje të mprehta, të forta dhe të dhimbshme janë  raportuar gjithashtu kur njerëzit janë vendosur në kontakt me mykun.

Mpirje apo ndjesi shpimi e therëse

Kjo ndjesi në dorën tuaj kur bini në gjumë pasi ta keni pasur atë në një pozicion të vështirë është ndjesia shpuese prej së njerëzit që vuajnë kanë raportuar nga një sëmundje nga myku.

Humor depresionues

Studiuesit që studiojnë sëmundje të lidhura me mykun zbuluan se shtëpitë që janë të lagështa gjithashtu kanë një efekt mbi njerëzit që jetojnë në to dhe gjendjen shpirtërore të tyre. Kishte një lidhje të qartë midis lagështisë në shtëpi, mykut dhe simptomave të depresionit. Sëmundja mendore dhe lidhja me kushte jetese më pak se ideale nuk është befasuese.

Stresi psikologjik është normal kur keni pak kontroll mbi mjedisin tuaj të shtëpisë dhe keni një cilësi të dobët të ajrit të brendshëm që mund të ndikojë në shëndetin tuaj. Merrni nën kontroll stresin duke zvogëluar burimet e lagështisë në shtëpi, duke shtuar bimë shtëpi për të pastruar ajrin dhe lejoni ajrin të qarkullojë.

Problemet me tretjen

Përzierje, diarre, dhimbje në stomak dhe mungesë oreksi janë disa nga shenjat e një sëmundje të mykut. Edhe pse këto simptoma mund t’ju bëjnë që të hani më pak dhe kështu të humbni peshë, shtimi në peshë është në të vërtetë një shenjë e mundshme e një sëmundje të mykut.

Problemet me frymëmarrjen

Disa nga shenjat më të shpeshta të raportuara të një sëmundjeje të mykut janë vështirësi në frymëmarrje. Në një përmbledhje të kohëve të fundit të mykut dhe sëmundjeve mjekësore, studiuesit përmendën disa nga sëmundjet e frymëmarrjes që shoqërohen me ekspozimin ndaj mykut, të cilat përfshijnë: astmën, rinitin alergjik, aspergillozën bronkopulmonare alergjike, sinuzitin dhe pneumonitin e mbindjeshmërisë.

Të qenit i paaftë për të marrë frymë thellë, të luftosh për ajër, kollitjet, problemet e frymëmyrrjes dhe të sinusit janë të gjitha simptoma të mundshme të sëmundjeve të mykut. Konsultohuni me një profesionist mjekësor nëse keni shqetësim në lidhje me ekspozimin tuaj të mundshëm ndaj mykut.

Sy të ndjeshëm dhe dhimbje koke

Skuqja e syve tuaj, kruajtja ose vizioni i paqartë mund të ketë lidhje me sëmundjet e mykut. Disa njerëz janë të ndjeshëm ndaj mykut si alergjen, gjë që bën që sistemi i tyre imunitar të fillojë të punojë më shumë kur janë të ekspozuar ndaj tij. Nëse simptomat tuaja janë të ngjashme me ethet e sanëjës ose alergjitë sezonale dhe shoqërohen nga një dhimbje koke dhe simptoma të tjera të një sëmundje të mykut, kërkoni kujdes mjekësor dhe shpjegojini shqetësimet tuaja mjekut tuaj.

Shenjat më pak të zakonshme të sëmundjes nga myku:

Disa nga simptomat më të pazakonta ose shenjat e një sëmundje të mykut janë etja e tepërt, nevoja për të urinuar më shpesh, dridhjet, shtimi i peshës, marramendja ose një shije metalike në gojën tuaj.

Për të parandaluar mykun, rregulloni çdo rrjedhje uji në shtëpinë tuaj. Nëse ka pasur një burim uji në shtëpi dhe jeni duke u pastruar, shtoni një ventilim që punon rregullisht, ose lini një dritare hapur për të lënë një fllad brenda dhe për të ndihmuar në tharjen dhe ventilimin.

Pastroni shpesh zonat që janë më të ndjeshme ndaj mykut, si zonat përreth dushit, për të mos u rishfaqur. Pastrimit është i mirë për të larguar myk. Ju mund të dëshironi të vendosni një copë mbi hundën dhe gojën tuaj nëse po pastroni një vend të mykur për t’u siguruar që nuk do të ekspozoheni më shumë ndaj gjërave të këqija.

Nëse ka pasur dëme të konsiderueshme të ujit në shtëpinë tuaj, myku mund të ketë nevojë të hiqet nga një specialist i cili mund të ndihmojë në pastrimin e shtëpisë. Materialet e shumta si pëlhura ose tapeti do të duhet të hidhen nëse nuk mund të lahen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here