8 Perime që Rriten në Mënyrë të Përsosur Sëbashku dhe 5 Kombinime për t’u Shmangur

0
243
© shutterstock.com © shutterstock.com

Kopshtaria po bëhet përsëri e popullarizuar, dhe është thelbësore të njohësh teorinë para se të gërmosh në tokë – si, kur dhe çfarë lloje perimesh për të mbjellë në kopshtin tuaj për të marrë të korra të mira.

Ne do të ndajmë disa këshilla të dobishme se si të rregulloni perimet në kopshtin tuaj, në mënyrë që të shijoni perimet e freskëta sezonale.

Perimet që rriten mirë së bashku

 • Domate dhe karrota
© depositphotos.com © depositphotos.com

Sipas Louise Riotte dhe librit të saj Carrots Love Tomatoes, këta 2 miq mund të bëjnë një duet të shkëlqyeshëm. Karrotat dhe domatet mund të krijojnë një hije të përsosur të pjesshme dhe nivelin e lagështisë për ta, nga ana tjetër majat e karrotave do të mbrojnë bimën e domates nga dëmtuesit. Gjithashtu, sistemet e tyre rrënjësore nuk shqetësojnë njëri-tjetrin pasi karrotat janë një kulturë rrënjësore dhe domatet rriten mbi tokë.

 • Lakra dhe kamomili
© pixabay.com © pixabay.com

Rritja e kamomilit dhe lakrës së bashku në kopsht është e dobishme, sepse lulja tërheq insektet të cilat janë të mira për perime si lakra.

 • Brokoli dhe qepët
© pixabay.com © shutterstock.com

Qepa është një bimë e shkëlqyeshme për brokolin, madje mund ta bëjë shijen e brokolit më të mirë. Ajo rritet mirë në stinët më të freskëta dhe nuk i pëlqen moti i nxehtë, dhe qepujkat do ta mbrojnë atë nga dielli i drejtpërdrejtë dhe do të krijojnë hije të pjesshme.

 • Shalqi ose kunguj dhe barishte lulesh
© shutterstock.com © pixabay.com

Bimët që duhen pjalmuar do të bëjnë një kombinim të shkëlqyeshëm. Duke shtuar barishte lulesh me erë tërheqëse si majdanozi, rozmarina, livando dhe kopra ju ftoni insekte në kopshtin tuaj, i cili është në të vërtetë jetike për shalqirin dhe kungullin.

 • Rrepka dhe spinaqi
pixabay.com

Rrepkat dhe spinaqi janë miq të mirë, rrepka mund të largojë dëmtuesit nga spinaqi. Këto parazitë mund të sulmojnë gjethet e rrepkës, por jo rrënjën – e cila është pjesa ushqyese.

 • Fasule dhe kungull

Kërcelli i misrit mund të ndihmojë që bimët e fasules të rriten më të larta dhe më të forta, dhe injektojnë azot në tokë, gjë që ndihmon që bimët përreth tij të rriten më të plota. Kungulli rritet poshtë në tokë dhe lufton barërat e këqija me gjethet e saj të mëdha.

 • Marule dhe qepë ose hudhra
© shutterstock.com © pixabay.com

Qepët dhe hudhrat rriten gjatë dhe krijojnë një hije të këndshme për marulen në mot të nxehtë. Mund të jenë gjithashtu një kundërveprues natyral kundër aphids, një problem i zakonshëm për marulet.

 • Kastravecat dhe bizelet
© shutterstock.com © shutterstock.com

Rritja e kastravecave dhe bizeleve së bashku është plotësisht e dobishme, pasi sistemi rrënjë i bizeleve dhe azoti i zhvilluar në tokë do të ndihmojë që kastravecat të rriten më të mëdhenj dhe më të shëndetshëm.

Perimet që nuk rriten mirë së bashku

 • Domate dhe patate
© pixabay.com © pixabay.com

Edhe pse emrat e tyre duken të ngjashëm, është më mirë që këta 2 të qëndrojnë larg njëri-tjetrit – ata mund të kenë të njëjtat përleshje të hershme dhe të vona, kështu që një problem për njërin bëhet menjëherë një problem për tjetrin.

 • Misër dhe domate
© pixabay.com © shutterstock.com

Nëse mendoni se këto perime mund të bëhen miq të mirë pasi kanë një armik të përbashkët, gaboni. Si misri ashtu edhe domatja mund të kenë të njëjtat infeksione kërpudhore. Nëse mbillen shumë afër njëri-tjetrit – parazitët mund të vrasin 2 zogj me një gur.

 • Kastravec dhe sherbelë
© shutterstock.com © shutterstock.com

Edhe pse tingëllon si një emër i ri i dashur për kremin e fytyrës, këto nuk janë miq në kopsht. Në të vërtetë, kastravecave nuk u pëlqen pothuajse asnjë prej bimëve aromatike – aroma e tyre mund të ndikojë në aromën e kastravecit dhe madje të përfundojë si një aromë bruto.

 • Rrepka dhe histop
© shutterstock.com © shutterstock.com

Sipas Helen Philbrick, rrepka nuk është e lumtur kur ekziston ndonjë bimë si kjo aty pranë – bima mund të veprojë në mënyrë agresive dhe ka tendencë të dëmtojë rrepkat. Megjithëse histopi nuk është komplet i dëmshëm, ai mund të ndihmojë për të hequr qafe molen në lakër, pasi është një insekt natyror që largon dhe ndihmon që rrushi të rritet më shpejt.

 • Qepë dhe bizele
© shutterstock.com © shutterstock.com

Ju mund të kombinoni bizele dhe qepë ndërsa gatuani një pjatë të këndshme, por në kopsht do t’i mbani sa më larg. Qepa (dhe të afërmit e saj si hudhra) zhvillon sistemin e saj rrënjor gjerësisht, duke prirë të thithë lëndë ushqyese nga sistemet rrënjë të fasules dhe bizeles.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here