11 Gjërat të Vogla që Kur i Bëjmë të Gjithë Sjellin Pasoja të Mëdha

0
129
© Dbrousse/Wikimedia Commons © Shutterstock.com

Kur bëhet fjalë për idenë e “shpëtimit të botës”, ne kemi ndjerë shpesh nevojë për të ndërmarrë veprime të mëdha, duke zgjidhur të gjitha problemet menjëherë sikur të ishim superheronj. Por sot, ne e dimë se kjo është e pamundur dhe ato që kanë më shumë rëndësi janë gjërat e vogla që bëjmë çdo ditë – ose përpiqemi të mos bëjmë.

Meqenëse të gjithë duam që bota të jetë një vend më i mirë, ne duam t’ju tregojmë 11 gjëra të vogla që nuk i dini se me to po dëmtonin mjedisin dhe do të sugjerojmë se çfarë të bëni në vend të tyre.

Përdorimi i pastës së dhëmbëve me rruaza plastike

© Scott Ehardt/Wikimedia Commons © Oregon State University/Flickr

Disa marka të pastave të dhëmbëve krenohen me mikrotekulime pastrimi që mund të arrijnë në pika të vështira që furçat e dhëmbëve normalë nuk munden. Por këto rruaza janë bërë nga polietileni dhe ngjajnë me vezët e peshkut. Kur ato arrijnë në oqean, konsumohen nga shumë kafshë deti, duke rrezikuar shëndetin e tyre. Por duket se këta mikrobet komprometojnë gjithashtu shëndetin e njeriut: ato ngecin në mishrat e dhëmbëve dhe mund të jenë një kurth i madh për bakteret, duke shkaktuar infeksion.

Për të shmangur këto gjëra, kërkoni për Polietileni në listën e përbërësve kur blini pastë dhëmbësh – do të jetë më mirë për të gjithë.

Të kesh disa palë xhinse

© DisastrousContact/Reddit

Imagjinoni të bëni 104 dushe. Duke folur në numër, janë 1,800 litra ujë – e njëjta sasi e përdorur për të prodhuar një palë xhinse të vetme. Nëse po ndjek trendet e modës, me siguri ke më shumë se një palë.

Ju nuk keni nevojë të hiqni xhinset nga jeta juaj, por blerja e ndërgjegjshme është një fillim i mbarë. Mundohuni të investoni në një palë të mirë sesa në ato me cilësi të ulët. Ekzistojnë gjithashtu disa marka që investojnë në qëndrueshmërinë si një proces prodhimi, kështu që kërkojini ato.

Përdorimi i kafes së paketuar

© Shutterstock.com © JohnnyMrNinja/Wikimedia Commons

Të kesh një aparat kafeje është një nga ato lehtësirat bashkëkohore që duket e pamundur të hiqni dorë prej tyre. Por ne do të duhet të përballemi me këto lehtësi një ditë.

Është vërtetuar se kutitë e kafesë nuk janë gjëja më e mirë për mjedisin dhe përdorimi i saj duhet të rishqyrtohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Meqenëse u bë shumë e njohur në mbarë botën, ne jemi përballur me një sasi të madhe të kutive të kafesë që nuk ripërdoren ose nuk shpërbëhen. Këto janë të bëra nga materiale të ndryshme dhe nuk duhet të hidhen thjesht në ndonjë kosh mbeturinash.

Në vend të kësaj, ne duhet të kërkojmë për marka që përdorin mbështjellje të biodegradueshme ose të ripërdorshme, të përpiqemi të riciklojmë atë që mundemi, ose të përdorim metodën e mirë të vjetër për të bërë kafe – e dini, atë me ujë të valë dhe kafe të bluar.

Ushqimi me shkopinj të ripërdorshëm

© Vincent Huang/Wikimedia Commons © Shutterstock.com

Kur bëhet fjalë për takëmet, ne duhet të ndjekim të njëjtat rregulla kur porosisim gatime aziatike: shmangni sendet e disponueshme me çdo kusht! Shkopinjtë e disponueshëm janë përgjegjës për prerjen e 3.8 milion pemëve vetëm në Kinë.

Zgjidhja për këtë është shumë e thjeshtë: nëse zakonisht blini shumë gatime aziatike, mbani me vete një seri shkopinjsh të ripërdorshëm. Ka lloje të ndryshme të bëra nga materiale të ndryshme – si metali, për shembull.

Përdorimi i sapunit të lëngshëm

© Depositphotos.com

Sapunët e lëngshëm nuk janë opsioni më i mirë kur bëhet fjalë për mbajtjen e një mjedisi të shëndetshëm. Ata konsumojnë 5 herë më shumë energji në prodhim, kanë më shumë paketim të përfshirë, dhe kanë një gjurmë më të madhe karboni sesa ato në formë cope sapuni.

Ne gjithashtu kemi tendencë të përdorim më shumë sapun kur është i lëngshëm, i cili nuk është një garanci për lëkurën më të pastër. Kur keni dyshime, zgjidhni një sapun të ngurtë.

Rruajtje me brisk rroje të lirë

© Shutterstock.com © Depositphotos.com

Me shumë mbeturina plastike, brisqet e disponueshme janë padyshim opsioni më i keq për heqjen e flokëve të padëshiruar. Pjesët e tyre plastike nuk mund të riciklohet dhe prodhimi i tyre kërkon shumë ujë. Duke folur për ujin, akti i rruajtjes në vetvete nuk është një praktikë e mirë mjedisore pasi mund të shpenzojë shumë ujë sa herë që rruheni.

Nëse mendoni se makinat e rrojës elektrike janë të këqija për mjedisin sepse përdorin energji elektrike, ndikimi i tyre është në të vërtetë më i vogël sesa akti i rruajtjes me ujë të nxehtë. Pra, nëse doni një alternativë më të mirë për rruajtjen, zgjidhni pajisjen elektrike!

Lënia e pajisjeve elektronike ndezur

© East News

Nuk ka ndonjë dobi t’i lini pajisjet tuaja elektronike në gatishmëri pasi përdorimi i energjisë në këtë kohë në të cilën nuk po punojnë është me të vërtetë i konsiderueshëm. Në një shkallë botërore, kjo mund të nënkuptojë që mënyra e gatishmërisë përfaqëson 1% të të gjitha emetimeve të dioksidit të karbonit në botë.

Në një shkallë të brendshme, kjo përfaqëson deri në 8% të faturës sonë elektrike. Thjesht nuk ia vlen, kështu që është më mirë t’i shkëputni të gjitha.

E hidhni letrën mbështjellëse në vend që ta ripërdorni atë

© graceland3864/Reddit © sparrowey/Reddit

Fatkeqësisht, shumica e asaj letre të bukur dhe të shndritshme mbështjellëse nga dhuratat që marrim nuk është e riciklueshme. Ato përmbajnë disa aditivë letre dhe pjesë plastike që nuk mund të shndërrohen në asgjë tjetër. Pra, alternativa është t’i ripërdorni ato!

Nëse po jepni një dhuratë, përpiquni të përdorni materiale të qëndrueshme si qese letre kafe, gazeta të vjetra, pëlhura dhe çfarëdo tjetër që mendoni se është e bukur.

Fikja e dritave fluoreshente

© Squeak_Squeakum/Reddit

Mund të duket e diskutueshme, por në të vërtetë është më mirë të lini ndezur dritat fluoreshente sesa t’i fikni ato disa herë gjatë ditës. Kjo për shkak se jeta e dritës fluoreshente vlerësohet nga numri i herëve të ndezjes. Duke marrë parasysh që përdor pjesën më të madhe të konsumit të energjisë për t’u ndezur, nëse planifikoni të futeni në një dhomë disa herë në ditë, është më mirë të lini dritat gjatë gjithë kohës ndezur sesa t’i fikni ato sa herë që largoheni.

Përdorimi i xixave

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Netta Szekely (@nettart) in data:

Rezulton se shkëlqimi nuk është aq joshës për mjedisin pasi është i bërë nga copa të vogla plastike dhe siç e dimë, plastika është një lloj problemi i madh për natyrën.

Alternativa është të përdorni shkëlqim të biodegradueshëm, i cili është duke u bërë shumë i thjeshtë. Duket po aq i shndritshëm sa lloji origjinal.

Hedhja e vajit në lavaman

Çfarëdo që të bëni, nuk duhet të hidhni vajin e gatimit të përdorur në kullimin e lavamanit tuaj. Do të infektojë ujin dhe do ta bëjë të pamundur pastrimin. Kjo vlen edhe për hedhjen e vajit në tuale pasi mund të bllokojë tubat e shtëpisë tuaj.

Kur bëhet fjalë për të hequr vajin e gatimit, është më mirë të dini se si qyteti juaj i trajton këtë lloj mbeturinash. Disa vende kanë një rregull riciklimi të naftës që në të vërtetë mund t’i lehtësojë gjërat për ju. Por rekomandimi është që ta vendosni vajin në enë të riciklueshme dhe më pas ta hidhni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here