7 Bimë që i Mbajnë Larg Insektet dhe 7 që Sjellin Pjalmuesit në Kopështin Tuaj

0
212
@shutterstock

Pranvera është koha e mbjelljes dhe farës. Nëse zakonisht zgjidhni bimë dhe lule për kopshtin tuaj intuitivisht ose nga ngjyra, forma dhe madhësia, mbase këtë vit mund të përpiqeni të ndryshoni paksa qasjen tuaj. Këtë herë, zgjidhni bimët tuaja bazuar në faktin nëse ata mund të largojnë dëmtuesit ose të tërheqin pjalmuesit.

Kjo mënyrë e kopshtarisë do t’ju ndihmojë të zgjidhni 2 probleme njëherësh, duke i mbajtur insektet e këqija larg nga kopshti juaj dhe të korrni më shumë prodhime falë pllenimit

Ne kemi bërë një udhëzues të shkurtër për llojet e bimëve që largojnë dëmtuesit dhe llojet që tërheqin insektet dhe zogjtë “e mirë” në kopshtin tuaj.

Bimët që largojnë dëmtuesit:

Nenexhiku

© Shutterstock

Nenexhiku preferon tokë të drenazhuar mirë, por të lagësht, toleron hijen dhe ka nevojë për kujdes minimal. Nenexhiku është bima që ne e duam falë aromës së saj të fortë. Por disa insekte nuk mund ta durojnë erën e nenexhikut, dhe ne mund ta përdorim këtë veçori në avantazhin tonë.

Mund të sprapsin milingonat, mushkonjat, kërmijtë dhe minjtë.

Petunia

© Shutterstock

Petuniat mund të rriten në hije të pjesshme dhe duhet të mbrohen nga era. Sigurohuni që këto bimë të kenë një distancë prej 1 metri. Petuniat janë ndër lulet më të njohura të kopshtit – ato janë të bukura dhe të ndritshme, dhe gjithashtu kanë një veçori të bukur bonus: ato mund të sprapsin insektet e këqija.

Mund të zmbrapsë afidet, brejtësin e domates dhe brumbujt e asparagusit.

Krizantema

© Shutterstock

Kur planifikoni shtratin e vendosjes së luleve, mbani mend se krizantemat kanë nevojë për hapësirë: ato kryesisht rriten në një lartësi dhe gjerësi prej 30 cm deri në 90 cm. Këto lule duan të jenë në diell, në tokë të lagësht dhe të drenazhuar mirë në mënyrë të barabartë.

Mund të sprapsin milingonat, rriqrat, morrat, dhe merimangat.

Livando

© Shutterstock

Livando është një bimë tjetër e mrekullueshme që ka nevojë për hapësirë, kështu që sigurohuni që të mbillni farat 2 metra deri në 3 metra larg. Livando nuk e pëlqen tokën e lagësht, të drenazhuar dobët, por mund të rritet në tokë të keqe. Ka një numër të madh mënyrash për të përdorur livando në shtëpi, dhe gjithashtu mund të zmbrapsë disa dëmtues.

Ajo mund të zmbrapsë mizat e shtëpive dhe pleshtat.

 Kalendula

© Shutterstock

Kalendulat me siguri do të shtojë shkëlqim dhe gëzim në kopshtin tuaj. Ata e duan dritën e diellit dhe tokën ushqyese dhe të drenazhuar mirë. Përveç se largojnë disa dëmtues, Kalendulat tërheq insekte “të mira” si hoverflies që ndihmojnë për të kontrolluar popullsinë e afideve.

Mund të sprapsë brumbujt e asparagut dhe brejtësin e domates.

Borziloku

© Shutterstock

Borziloku është një nga bimët më të njohura në kuzhinë dhe shton shumë aromë dhe shije në pjatat tona të preferuara. Ju mund të rritni borzilok në shtretër perimesh ose ta mbillni atë në vazo ose enë dhe t’i vendosni në kopshtin tuaj. Zgjidhni një vend me mjegull dhe tokë të drenazhuar mirë.

Mund të zmbrapsë mushkonjat dhe vezët e mushkonjave.

Geraniumi

© Shutterstock

Këto lule njihen si klasike të kopshtit. Mbillni geraniume në vazo me vrima kullimi. Përdorni përzierje toke, të kulluar mirë dhe vendosni enët e tyre ku do të marrin 4-6 orë rrezet e diellit.

Mund të zmbrapsë brumbujt japonezë, mushkonja, dhe krimbat e misrit.

Bimët që tërheqin pjalmuesit

Bimë e bletëve malore shkëmbore

© Shutterstock

Këto lule të bukura rozë e duan tokën e thatë, të drenazhuar mirë, me rërë dhe diellin e plotë. Ato janë mjaft të lehta për tu rritur dhe nuk u duhet shumë kujdes. Gjëja më e mirë në lidhje me këto lule, përveç aromës së tyre të jashtëzakonshme, është fakti që ata mund të tërheqin shumë pjalmues në kopshtin tuaj.

Mund të tërheqë bletë, gusha, flutura dhe kumbushka.

Lulet e dorëzonjës

© Shutterstock

Lulet e dorëzonjës kanë një larmi ngjyrash nga e verdha në të kuqe, dhe aroma e tyre e ëmbël mund ta kthejë kopshtin tuaj në një parajsë të vërtetë. Ata preferojnë diell të plotë dhe tokë të drenazhuar mirë dhe rriten më së miri me disa mbështetje si një mbulesë.

Livando

Ne kemi përfshirë dy herë livandon në artikullin tonë sepse përveç se zmbraps dëmtuesit, ajo gjithashtu mund të tërheqë insekte “të mira” në kopshtin tuaj.

Mund të tërheqë bletët dhe fluturat e mjaltit.

Yarrow

© Shutterstock

Nëse dëshironi të keni shumë lule të bukura yarrow, mbillni atë në një vend që merr diell të plotë në tokë të mirë-kulluar. Zgjidhni tokë mesatare ose të dobët në mënyrë që të mos bimët të rriten shumë gjatë.

Mund të tërheqë fluturat dhe bletët.

Luledielli

© Shutterstock

Mbillni luledielli në një vende ku ato mund të marrin 6-8 orë rreze dielli direkte në ditë. Këto bimë preferojnë tokën e lirshme dhe të drenazhuar mirë dhe kryesisht janë rezistente ndaj thatësirës.

Mund të tërheqë bletë dhe zogj.

Gaillardia

© Shutterstock

Këto lule të mrekullueshme, shpesh 2 ngjyrëshe, preferojnë vende të thata dhe me diell dhe nuk u pëlqen toka e lagësht. Gaillardiat, ose lule batanijet, mund të lulëzojnë deri në fund të sezonit, kjo është arsyeja pse ata ia vlen të përfshihen në shtretërit tuaj të luleve.

Mund të tërheqë flutura, bletë dhe nishane.

Lupina

© Shutterstock

Lupinat duan toka të drenazhuara mirë dhe vendet me diell. Ata mund të tolerojnë pak hije, por në këtë rast, do t’ju japë më pak lule. Me kohën, lupinat mund të rrisin pjellorinë e tokës.

Mund të tërheqë flutura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here