8 Mënyrat me të Cilat Bimët po ju Luten për Ndihmë

0
455
©depositphotos

E ka një arsye përse duhet pak gjelbërim brenda për të ndriçuar shtëpinë dhe vendin e punës. Bimët e shtëpisë janë të njohura sepse ato duken relativisht të lehta për t’u kujdesur për to.

Kjo është e vërtetë, me kusht që të dini se si të kujdeseni më mirë për bimën tuaj. Gjëja më e rëndësishme është që të kuptoni se çfarë ju tregon bima juaj kur tregon njolla dhe shenja në gjethet e saj.

Ne kemi bërë një përmbledhje të 8 shenjave që tregojnë se duhet të kujdeseni ndryshe për bimën tuaj. Shikoni se cila fotografi përputhet më së miri me bimën tuaj dhe zbuloni se si mund t’i ndihmoni ato të lulëzojnë përsëri.

Gjethet tërësisht kafe

© wonderingturtose1 / reddit

Gjethet tërësisht kafe janë zakonisht një pjesë e natyrshme e procesit të rritjes dhe plakjes së bimëve, të palidhura me kujdesin e bimës. Nëse sapo filloi me një majë kafe në fillim, kjo ndoshta është një shenjë e nën-lotimit.

 

Çfarë duhet të bëni: Kur gjethet janë plotësisht kafe dhe të ngordhura, nuk ka nevojë të përpiqeni t’i ruani ato më. Megjithatë, ata ende përdorin shumë energji. Për të shpërndarë energjinë në gjethet e tjera, të vdekurat duhet të hiqen.

Majat kafe të gjetheve

© unknown / reddit

Kjo është zakonisht një shenjë se bima juaj nuk ka marrë ujë të mjaftueshëm, e cila mund të ketë shkaqe të shumta:

  • Ju nuk po i ujitni bimët tuaja mjaft shpesh.
  • Toka është e një cilësie të dobët dhe nuk mban ujë aq sa duhet.
  • Rrënjët mund të dëmtohen, sepse ato ishin mbivendosur para ose sepse tenxhere është shumë e vogël.

Çfarë duhet të bëni: Nëse nuk jeni shumë në shtëpi, por prapëseprapë dëshironi që bimët tuaja të marrin ujë të mjaftueshëm gjatë gjithë ditës, ekzistojnë disa hile që mund ta ndihmojnë bimën tuaj të marrë një rrjedhë të vazhdueshme uji kur është në nevojë.

  • Vendosni një sfungjer të lagur në fund të tenxheres: kjo do të thithë ujë të tepërt dhe do ta lëshojë kur bima ka nevojë për ujë.
  • Futni një shishe uji që ka vrima të vogla në të: mund ta mbushni shishen me ujë. Bima do të marrë ujë nga rezervuari sa herë që ka nevojë për të.

Ngjyra kafe në mes të gjetheve

© unknown / reddit

Kjo është zakonisht një shenjë e tejmbushjes së ujit. Toka që është e lagur gjatë gjithë kohës krijon një mjedis të lagësht, i cili është ambienti i përsosur që patogjenët e kërpudhave të rriten brenda. Kjo sëmundje shfaqet në njolla kafe në mes të gjethes dhe do të përhapet më larg nga mesi në fazat e mëvonshme.

Çfarë duhet të bëni: Filtrat e kafesë do të lejojnë që ujërat e tepërt të derdhen, ndërsa mbajnë tokën në vend. Kështu që ju keni mbetur pa rrëmujë dhe një bimë të shëndetshme.

Gjethet e poshtme janë të verdha

© nickru09 / reddit

Nëse bima juaj është e pjekur, do të ndodhë që disa prej tyre të bëhen të verdha dhe pastaj të bien. Sidoqoftë, nëse ndodh me një numër të madh, diçka ka të ngjarë të ketë ardhur. Mund të shkaktohet nga një gamë e gjerë faktorësh që lidhen me mjedisin në të cilin është vendosur bima juaj, si një pozicion shumë me hije, një temperaturë shumë e ftohtë, një rënie e papritur e temperaturës ose ekspozimi ndaj thatësirës. Kontrolloni vendndodhjen e bimës tuaj dhe përpiquni të gjeni vendin e përsosur.

Këshillë: Mos i lëvizni shumë bimët tuaja.

Çfarë duhet të bëni: Bimët përafrohen në rrethinat e tyre mjaft ngadalë. Nëse mundeni, mos e lëvizni shumë bimën tuaj. Nëse duhet ta zhvendosni bimën në një vend më të mirë, çojeni atë në zonën e re për një orë në ditë. Ngriteni ngadalë sasinë e kohës që lihet në zonën e re derisa të jetë rregulluar plotësisht.

Pika të errëta me kufij të verdhë në gjethe

© kwest32 / reddit

Zakonisht kjo do të thotë që bima juaj ka vend gjethe kërpudhat. Pikat me ngjyrë të zbehtë gjithashtu mund të zhvillohen nëse bimët marrin shumë diell.

Çfarë duhet të bëni: Kur të shihni njollat në zhvillim, izoloni menjëherë vazon për të mos përhapur kërpudhat në bimët tuaja të tjera. Hiqni çdo gjethe që është prekur dhe lini bimën të shërohet.

Mungesa e ngjyrës së gjetheve në majat e gjetheve

© RHDcarpenter / reddit

Gjethet e gjelbërta të zbehta apo edhe të verdha, së bashku me rritjen e dobët, mund të vijnë nga mungesa e ushqyesve. Shumica e atyre lëndëve ushqyese mund të gjenden në plehra.

Çfarë duhet të bëni: Shtoni lëvore me vezë ose ujë në tokë nga vezët e ziera. Shtimi i ujit nga vezët e ziera do të rrisë nivelin e kalciumit dhe kaliumit të bimëve tuaja.

Gjethe shumë të vogla

© splashyMcGee / reddit © Amazon.com

Gjethet shumë të vogla mund të tregojnë se bima juaj ka nevojë për më shumë rreze dielli. Natyrisht, së pari duhet të kontrolloni nëse bima juaj është me të vërtetë në një vend të errët në shtëpi. Nëse ky është rasti, përpiquni ta lëvizni më afër një dritareje ose një zone më të lehtë.

Çfarë duhet të bëni: Nëse bima juaj ishte tashmë në një vend me diell dhe gjethet janë ende shumë të vogla, mund t’ju duhet të pluhurosni bimën tuaj. Një shtresë pluhuri në gjethe do të bllokojë rrezet e diellit dhe do të zvogëlojë aftësinë e bimëve për të fotosintezuar. Përdorimi i dorezave me gëzof mund të bëjë pluhurosjen pa e dëmtuar bimën shumë lehtë.

Skajet e gjetheve janë kaçurrela brenda

© ConciousCamel / reddit

Disa nga bimët më të njohura të shtëpive vijnë nga rajone tropikale ose subtropikale, ku lulëzojnë në lagështinë e një pylli më të madh. Bimët në një mjedis ku lagështia atmosferike është shumë e ulët shpesh tregojnë shenja të gjetheve të kaçurrele.

Çfarë duhet të bëni: Largoni bimët tuaja larg nga kanalet e ajrit. Edhe nëse lagështia e përgjithshme është e mirë (rreth 50%), bima juaj do të vuajë akoma nëse vihet shumë afër një ngrohësi ose një kanal ajri.

E fundit: Bimët që kanë nevojë për kujdes të vogël

Bima merimangë

© Depositphotos.com

Bimë gome

© bagabooo / reddit

Bima ZZ

© Depositphotos.com

Aloe Vera

© Depositphotos.com

Bimë gjarpri

© mbutler82 / reddit

A ju ndihmuan këto këshilla për të kuptuar më mirë bimët tuaja? A njihni dikë që mund t’i përdorë këto këshilla? Si kujdeseni zakonisht për bimët tuaja? A keni ndonjë këshillë që dëshironi të ndani?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here