Çfarë Ndodh Kur Miza ‘Parkon’ në Ushqimin Tonë

0
563
©depositphotos

Ka gjëra të ndryshme që mund të bëni kur të shihni një mizë që pushon në ushqimin tuaj. Për shembull, menjëherë mund ta hidhni drekën tuaj të shijshme. Por ka prej nesh që do të vazhdojnë të hanë sikur asgjë nuk ka ndodhur sepse, “është thjesht një mizë”.

Epo, këto gabime në të vërtetë mund të sjellin disa probleme në pjatën tuaj, dhe është më mirë të dini rreth tyre sesa të qëndroni të lumtur të paditur.

Për t’ju ndihmuar të kuptoni gjithçka që ndodh pasi ky gabim të prekë ushqimin tuaj, ne kemi bërë disa hulumtime dhe kemi përgatitur këtë artikull për ju.

Dihet që mizat kontaminojnë ushqimin tuaj me të paktën vaktin e fundit në të cilin kanë qenë. Por duket se ndikimi që shkaktojnë këto krijesa të vogla është shumë më i madh se madhësia e tyre dhe shumë më e ndërlikuar nga sa mund të mendoni.

Ato mund të vjellin në ushqimin tuaj.

Këtu është ajo që duhet të dini: mizat hanë duke thithur lëngje nëpër gojët e tyre.

Forma e gojës së tyre është arsyeja pse ato duhet të kthejnë çdo vakt në një lëng. Për ta bërë këtë, ato vjellin mbi ushqimin tuaj me pështymën e tyre, e cila mund të përmbajë gjithçka që kanë ngrënë më parë.

Ato mund të vendosin vezë në vaktin tuaj

Ato mbetje të shijshme që keni kursyer për më vonë mund të shndërrohen në fole të përsosura për vezë.

Pasi të kalojë ca kohë, ato do të rriten në shtëpi të larvave të cilët mund t’ju helmojnë vërtet me baktere. Prandaj, mos harroni të mbuloni ushqimin tuaj nëse do ta lini jashtë për një kohë.

Këmbët dhe krahët e tyre mund ta kthejnë ushqimin tuaj në një fole bakteresh

Tashmë e dimë se mizat janë mbushur me baktere brenda. Por, a e dini se numri më i madh i mikrobeve mund të gjendet në pjesën e jashtme të trupit të tyre?

Sipas Universitetit teknologjik Nanyang, “çdo hap që merr një mizë, lë pas një koloni mikrobesh.” Kjo do të thotë se çdo gjë që prek miza, mund të infektohet seriozisht.

Ata mund të mbartin mbi 60 sëmundje

© Jin Yeong Kim / Unsplash

Mizat e shtëpisë mund të transmetojnë së paku 65 sëmundje të ndryshme te njerëzit vetëm duke u zvarritur nëpër mbeturina dhe ushqim. Kjo përfshin, diarre, kolerë, dhe madje edhe lebër. Dhe nuk janë vetëm njerëzit që mund të vuajnë, mizat mund të infektojnë edhe kafshë të tjera, si pula ose derrat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here