12 Zakone Gatimi që Nuk e Dinim se Ishin të Dëmshme

0
441
©depositphotos

Gatimi në shtëpi ka shumë përparësi. Konsumimi i vakteve të gatuara në shtëpi më shpesh ju ndihmon të përmbushni të gjitha nevojat e nevojshme dietike, sugjeron hulumtimi. Sidoqoftë, është vërtet e rëndësishme të ndiqni rregulla të caktuara për të mbajtur ushqimin tuaj të sigurt për ta ngrënë.

Ne vendosëm të zhytemi më thellë dhe të zbulojmë se cilat gabime të zakonshme bëjmë të gjithë gjatë gatimit.

Është e pamundur të njihen bakteret e rrezikshme qoftë nga pamja ose shija e ushqimit. Sidoqoftë, edhe një sasi e vogël bakteresh të tilla mund të çojnë në helmim serioz ushqimor. Për ta shmangur atë, hidhni çdo produkt nëse keni dyshime se ato janë të prishura.

Shkrirja e mishit jashtë

© shutterstock.com

Gama e temperaturës që konsiderohet e rrezikshme për ruajtjen e ushqimit është diku nga 5 ° C deri 60 ° C. Në këtë temperaturë, bakteret e dëmshme ushqimore mund të rriten me shpejtësi. Kjo është arsyeja pse gjithmonë duhet të ngrini mishin vetëm në frigorifer ose në mikrovalë.

Larja e mishit të papjekur

© shutterstock.com

Ne kemi idenë që kur shpërlajmë diçka, e pastrojmë – megjithatë, kjo nuk është e vërtetë në rastin e mishit. Larja e mishit të papërpunuar të shpendëve, viçit, derrit dhe qengjit përpara gatimit nuk rekomandohet nga specialistët. Arsyeja për këtë është sepse bakteret nga mishi mund të përhapen lehtësisht në produkte, sipërfaqe dhe vegla të tjera.

Ftohja e ushqimit para se ta vendosni në frigorifer

© depositphotos.com

Ky rregull është për shkak të të njëjtës arsye që ngrirja e mishit jashtë është një ide e keqe: bakteret rriten me shpejtësi ndërsa në temperaturë prej 5 ° C deri 60 ° C. Kjo është arsyeja pse mund të jetë me të vërtetë e rrezikshme të lihen produkte të prishen jashtë frigoriferit për më shumë se një orë ose 2.

Provimi i ushqimit për të parë nëse është i prishur

© depositphotos.com

Është e pamundur të njihen bakteret e rrezikshme qoftë nga pamja ose shija e ushqimit. Sidoqoftë, edhe një sasi e vogël e baktereve të tilla mund të çojnë në helmim serioz ushqimor. Për të shmangur këtë, hidhni çdo produkt nëse keni dyshime se ato janë të prishura.

Prova e brumit të papërpunuar

© shutterstock.com

Asnjëherë nuk duhet të hani vezë të papjekura në asnjë formë. Ekziston një mundësi e madhe që ajo të përmbajë baktere të njohura si salmonelë, e cila është mjaft e rrezikshme për njerëzit. Për më tepër, mos provoni brumë të pjekur, edhe pa vezë, sepse mielli mund të barte E. coli i cili mund të shkaktojë infeksione të ndryshme.

Marinimi i mishit ose peshkut jashtë

© depositphotos.com

Ky është edhe një gabim më tipik i gatimit që mund të çojë në helmim nga ushqimi. Përsëri, mbani mend gjithmonë për gamën e rrezikshme të temperaturës për rritjen e baktereve. Kur marinoni mish jashtë frigoriferit, ju shkelni këtë rregull.

Zierja e mishit ose peshkut

© depositphotos.com

Ushqimi konsiderohet i sigurt vetëm kur nxehet në temperatura të caktuara. Kjo është mënyra më e mirë për të siguruar që të gjitha bakteret janë zhdukur. Për të qenë të sigurt se peshku ose mishi është gatuar siç duhet, mund të përdorni një termometër kuzhine.

Mos larja e duarve para gatimit

© depositphotos.com

Bakteret jetojnë në të gjitha sipërfaqet, madje edhe në duart tona. Imagjinoni sa gjëra prekni gjatë ditës, dhe kur filloni të gatuani pa larë duart, mund t’i transferoni të gjitha ato baktere në ushqimin tuaj. Dhe mos harroni të lani duart kur të keni mbaruar!

Blerja e pulës të mbushur me shëllirë ose ujë të shtuar

© depositphotos.com

Shumë prodhues të shpendëve injektojnë shëllirë ose ujë në mishin e tyre për të rritur peshën e produkteve të tyre. Para së gjithash, produkte të tilla nuk janë aq të sigurta, kështu që i kushtoni vëmendje kur blini një pulë dhe lexoni me kujdes përbërësit e shtuar. Këto gjëra shtesë mund të ndikojnë gjithashtu në shijen e vaktit tuaj.

Ekspozimi i mjaltit në temperaturat e larta

© depositphotos.com

Sipas studimit, ekspozimi i mjaltit në temperatura të larta mund të çojë në një ulje të cilësisë së tij dhe mund të çojë në një rritje të disa komponimeve kancerogjene. Kështu që është më mirë të mos shtoni mjaltë në çaj ose vakt të nxehtë, për shembull.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here