4 Arsye Pse Nuk Duhet të Harroni ta Pastroni një Kapak Kanaçeje Para se ta Hapni

0
21
©depositphotos

Është një ditë e ngrohtë vere dhe ju po vdisni të hapni atë kanaçen që mbani në dorë. Mezi prisni të dëgjoni atë tingull cëcëritës hipnotik që bën ajo ndërsa serviret në një gotë plot kube akulli.

Të menduarit për këtë mund të bëjë që ju çojë jargë nga goja, por është e rëndësishme të mbani në mend se nëse harroni të pastroni kapakun, mund të jeni duke pirë mbetje insektesh ose kafshësh, madje pa e kuptuar.

Kanaçet e ushqimit dhe pijeve udhëtojnë shumë përpara sesa t’i merrni në dyqanin tuaj më të afërt. Ato ruhen në depo të mëdha dhe transportohen në kamionë, ku mund të ndoten potencialisht nga prania e kafshëve të vogla ose nga vetë papastërtia e mjedisit në të cilin janë ruajtur.

Kanaçja mund të jetë urinuar nga një kafshë.

Urina e kafshëve mund të jetë burim i transmetimit të një numri sëmundjesh, njëra prej tyre është leptospiroza. Kjo është një sëmundje e shkaktuar nga një bakter që mund të gjendet në urinën e kafshëve si minjtë.

Leptospiroza transmetohet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me bakteret. Disa nga simptomat përfshijnë ethe, dhimbje koke, dhimbje muskujsh dhe gjendje të keqe të përgjithshme, madje mund të bëhen edhe më të rënda dhe përfundimisht të çojnë në një formë më serioze të sëmundjes.

Mallrat e konservuara mund të ndoten potencialisht nga pluhuri dhe papastërtitë përreth.

Nuk rekomandohet të hani ushqim që përmban pluhur, sepse sipas Organizatës Shëndetësore Panamerikane, ky përbërës mund të kontaminohet me mikroorganizma që janë përgjegjës për sëmundje. Për shembull, bakteret Bacillus cereus mund të shkaktojnë diarre, dhimbje barku, madje edhe të vjella kur gjenden tek njerëzit.

Insektet si buburrecat mund të përdorin kanaçet për të depozituar vezët ose jashtëqitjet e tyre.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, këto papastërti janë përhapës të zakonshëm të sëmundjeve si dizenteria, gastroenteriti, diarreja, tifoja, gangrena dhe lebra. Dhe mënyra më e mirë për të shmangur këto është të lani kanaçet me ujë dhe sapun para se t’i hapni ato.

Gjurmët e kafshëve ose insekteve mund të bien në ushqimin tuaj.

Kapakët e kanaçeve mund të përmbajnë gjurmë të vogla insektesh si mizat, merimangat ose buburrecat. Nëse nuk e pastroni kapakun, ato mund të kalojnë pa u vërejtur dhe rrezikoni që ato të bien në ushqimin tuaj dhe të kontaminojnë tërë ushqimin po përgatitni.

Përveç kësaj, disa insekte, si mizat, janë transmetuese të më shumë se 60 sëmundjeve, duke përfshirë tifo, kolera dhe poliomieliti. Ju ndoshta nuk doni asnjë prej atyre në ushqimin tuaj!

Po ju, a i lani produktet tuaja të konservuara para se t’i konsumoni? Asnjëherë nuk është vonë për të krijuar zakone të reja. Na tregoni nëse tashmë i dinit disa nga këto gjëra. Dhe nëse dini për të tjera, ndani ato në seksionin e komenteve për t’i bërë të tjerët të vetëdijshëm për rrezikun e konsumimit të produkteve të konservuara pa i larë ato!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here