4 Gjëra Duhen Bërë dhe 4 që Nuk Duhet t’i Bëni për të Forcuar Nyjet e Gjunjëve

0
391
©depositphotos

Përafërsisht 32.2% e burrave dhe 58.0% e grave kanë një problem me dhimbjen në gju.

Dhe diçka e tillë ka një ndikim në cilësinë e përgjithshme të jetës. Mosha, dëmtimet e mëparshme, aktiviteti atletik dhe pesha janë faktorët kryesorë të rrezikut. Dhe nëse jeni në këtë grup, ka disa gjëra që mund të bëni për të parandaluar problemet me nyjet e gjurit.

Ne shqyrtuam disa këshilla të ekspertëve që mund të jenë të dobishme për ju për të patur gjunjë të shëndetshëm. Ju lutemi, këshillohuni me mjekun tuaj së pari nëse keni ndonjë dhimbje.

Gjërat që rekomandojnë ekspertët:

Forconi kuadricepset

Kur filloni të rrisni forcën e muskujve, ndihmon në stabilizimin e nyjeve të gjurit gjithashtu, thonë mjekët. Për më tepër, muskujt thithin stresin që ju vendosni në gju tuaj. Forcimi duhet të jetë i sigurt dhe të fillojë me muskujt e hip dhe thelbësor.

Bestshtë më mirë të punoni me një terapist fizik i cili mund të zhvillojë një program të veçantë për ju. Por ka edhe një ushtrim të mirë që mjekët rekomandojnë:

  • Së pari, qëndroni përballë me një shkallë. Filloni ta rrotulloni trupin tuaj 90 ° dhe mbahuni. Ky është pozicioni juaj fillestar.
  • Tani vendosni këmbën tuaj, e cila është më afër foleve në hapin e parë.
  • Filloni ta drejtoni atë këmbë, në mënyrë që këmba tjetër të ngrihet nga toka.
  • Tani kthehu në pozicionin fillestar.
  • Përsëriteni ushtrimin 10 herë, ndërroni këmbët dhe përsëritni.

Vishni mbështetëse për gjurin, këpucë me jastëk ose me xhel gjatë kryerjes së aktiviteteve.

©depositphotos

Studimet kanë treguar se përdorimi i mbështetjes së gjurit zvogëlon presionin në gju me 43% në anën dominante dhe 63% në anën jo-dominante. Gjithashtu, mbështetja e gjurit zvogëlon efektet anësore të këqija që vijnë nga bërja e mbledhjeve të thella. Pra, nëse luani basketboll ose shkoni në palestër, është mirë të përdorni këto artikuj për mbrojtje, për të shmangur ndonjë pasojë negative në të ardhmen.

Përdorni këpucë vrapimi të miratuara nga mjeku dhe mos harroni të blini xhel për shëtitjen tuaj të përditshme, ose në rastin kur puna ose hobi juaj përfshin periudha të gjata në këmbë. Mos harroni se këpucët tuaja duhet të jenë fleksibile dhe të lehta në këmbë.

Rritni diapazonin e lëvizjes në gjurin tuaj.

©depositphotos

Ekspertët vunë re se nyjet e shumicës së njerëzve ngurtësohen me moshën. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të punohet për ta mbajtur gjurin drejt. Për shembull, mund të bëni trajnime të veçanta me një mjek në një pishinë.

Për një ushtrim për të provuar në shtëpi mjekët sugjerojnë:

  • Uluni në një shtrat ose dysheme.
  • Vendosni një jastëk nën kyçin e këmbës. Përkulni gjurin.
  • Duke përdorur muskujt e këmbës, shtrini gjurin poshtë butësisht.

Zgjidhni notin dhe gjimnastikën në ujë si sportin tuaj.

©depositphotos

Në rast se keni një nivel të lartë të dhimbjes në gju që mund ta bëjë lëvizjen tuaj shumë të vështirë, mjekët rekomandojnë që të filloni me veprimtari me ndikim më të ulët. Stresi në gjunjë duhet të jetë minimal.

Preferencat duhet t’i jepen notit dhe formave të tjera të gjimnastikës në ujë. Biçikletat e palëvizshme janë gjithashtu aktivitete të mira me ndikim të ulët. Merrni parasysh trajnerët eliptikë, si makineritë që përdoren për të ngjitur shkallët, për të ecur ose për të vrapuar pa bërë presion të tepërt në nyje.

Gjërat që ekspertët nuk i rekomandojnë

Mos bëni mbledhje shumë të ulëta.

©depositphotos

Dr. Richardson rekomandon të bëni një mbledhje trupi. Por ekziston një veçanti. Është më mirë të mos bëni mbledhje të thella – kështu që rrini paralel me tokën. Kjo mund të vendosë stres shtesë në gjunjë. Si zgjidhje, mund të përdorni një karrige.

Vetëm rregulloni ndenjësen aq lart sa keni nevojë, kështu që sa herë që uleni, nuk do të shkoni shumë poshtë.

Mos zgjidhni klasa sportive që përfshijnë kërcime.

©depositphotos

Mjekët paralajmërojnë se disa aktivitete mund të përkeqësojnë simptomat e artrozës. Është më mirë të mos qëndroni për një periudhë të gjatë dhe nëse jeni kopshtar, për shembull, merrni një karrige me vete. Ngjitja në mënyrë të gabuar ose mbledhja shumë e thellë mund të irritojë nyjen e gjurit.

Shmangni aktivitetet si klasat e vrapimit dhe gjimnastikës. Çdo lloj kërcimi mund të jetë i rrezikshëm. Siç thamë më parë, trajnerët e notit dhe eliptikës janë zgjidhja më e mirë.

Mos vishni të njëjtat këpucë të vjetra.

©depositphotos

Këpucët janë shumë të rëndësishme kur bëhet fjalë për vrapim, ecje dhe qëndrim në këmbë. Ata mund të shtrihen dhe të konsumohen pas një kohe. Edhe nëse është pala juaj e preferuar, mos rrezikoni dhe ndaloni së veshuri pasi të jetë konsumuar mbështetja.

Ekzistojnë 2 lloje kryesore të këpucëve për të shmangur. Takat e larta zhvendosin qendrën tuaj të gravitetit përpara dhe shkaktojnë çekuilibër të muskujve. Shapkat janë të dëmshme për nyjet tuaja, sepse ato nuk kanë mbështetje për harkun e këmbës tuaj.

Mos e teproni me kripë, vaj misri dhe djathë.

©depositphotos

Nëse kurrë nuk i keni kushtuar vëmendje sasisë së kripës që përdorni, mbase është koha ta bëni. Konsumi i tepërt i këtij përbërësi mund të rezultojë në inflamacion të nyjeve tuaja. Zvogëloni marrjjen e kripës në një sasi modeste aq sa është e arsyeshme të ndihmojë.

Misri gjithashtu mund të shkaktojë inflamacion. Është më mirë të përdorni vaj ulliri të virgjër. Disa ekspertë gjithashtu rekomandojnë të shmangni djathin, sepse mund të përshpejtojë artrozën e gjurit, ndoshta për shkak të përmbajtjes së tij të lartë të yndyrës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here