4 Llojet e Plakjes dhe si të Qëndroni të Rinj Nëse Mësoni Tuajën

0
1445
© AFP/EAST NEWS, © AFP/EAST NEWS

Sot njerëzit në të gjithë botën po jetojnë më gjatë. Deri në vitin 2050, popullsia në botë, në moshën 60 vjeç e lart, pritet të arrijë në 2 miliardë, thonë studiuesit. Por është e rëndësishme se si të qëndrojmë të shëndetshëm dhe të rinj në të njëjtën kohë.

Ne u frymëzuam nga hulumtimet që thonë se ekzistojnë lloje të ndryshme të plakjes dhe ne dëshirojmë ta ndajmë atë me ju.

Ekzistojnë 4 modele të plakjes.

Procesi i plakjes prek njerëzit në mënyra të ndryshme, thonë shkencëtarët. Ata studiuan 106 individë të shëndetshëm nga mosha 29 deri në 75 vjeç, përfshirë marrjen e mostrave të gjakut dhe jashtëqitjes. Përfundimi që arritën ishte se llojet e plakjes janë arsyeja pse njerëzit moshohen ndryshe.

Kur plakeni, mund të keni nevojë të përballeni me probleme të ndryshme shëndetësore, por përsëri, njerëz të ndryshëm përballen me çështje të ndryshme. Deri më tani, studiuesit kanë zbuluar 4 rrugë të ndryshme: metabolike, imune, mëlçia dhe veshkat. Por ata thonë se mund të ketë edhe më shumë.

Çdo lloj plakjeje ndikon në pjesë të ndryshme të trupit.

© AP/East News, © Andy Kropa/Invision/AP/East News

Shkencëtarët shprehen në studim se secili “model moshimi” ndikon në pjesë të ndryshme të trupit tuaj dhe shkakton probleme të ndryshme shëndetësore.

  • Personat me model metabolik mund të kenë një tendencë për të zhvilluar diabet ndërsa moshohen.
  • Njerëzit me një model moshimi të mëlçisë kanë një rrezik më të madh për sëmundje të mëlçisë, sugjeruan studiuesit.
  • Një model moshimi imunitar është i ndjeshëm ndaj inflamacionit dhe çrregullimeve të sistemit imunitar.
  • Një model moshimi i veshkave mund të ketë një rrezik në rritje të kushteve të ndryshme të veshkave.

Ju mund të ngadalësoni procesin e plakjes duke njohur llojin tuaj.

© shutterstock.com

Një model moshimi nuk është vetëm një diagnozë. Në të vërtetë mund të ndihmojë njerëzit të minimizojnë faktorët e rrezikut shëndetësor. Nëse e dini me cilat probleme do të përballeni në të ardhmen, mund të filloni të punoni në to paraprakisht. Pra, në thelb trupi juaj mund të qëndrojë më i ri.

Procesi është i thjeshtë. Së pari duhet të kuptoni llojin tuaj dhe më pas mund të filloni të ndryshoni zakonet tuaja. Ju mund të zgjidhni një mënyrë më të përshtatshme për të punuar ose shmangur lloje të caktuara të ushqimit, për shembull.

Gjëja interesante është se sipas studiuesve ju mund të jeni në gjendje të vononi plakjen, jo vetëm ta ngadalësoni atë.

Lloji juaj mund të kombinohet.

© shutterstock.com

Ekipi gjithashtu përmend që ju mund të jeni më shumë se një lloj. Në këtë rast, mund të përballeni me një rrezik të kombinuar për probleme të ndryshme shëndetësore. Ky hulumtim bëhet me të vërtetë i rëndësishëm kur e kuptoni se si do të jetë më e lehtë jeta juaj kur të shpëtoni nga çdo problem shëndetësor dhe të përqendroheni për ta mbajtur veten të ri.

Stili i jetës tuaj nuk mund të ndryshojë llojin tuaj të plakjes.

© ROMA / MEGA/Mega Agency/East News, © face to face/FaceToFace/REPORTER

Kishte edhe një gjetje më të jashtëzakonshme nga ky studim. Gjatë 2 viteve të eksperimentit, pjesëmarrësit nuk kanë treguar një tendencë për të ndryshuar epotipin e tyre. Pas një modifikimi të mënyrës së jetesës si një dietë, për shembull, shënuesit e modelit të moshimit u ulën në disa raste dhe kjo thjesht do të thoshte që këta njerëz plakën me një ritëm më të ngadaltë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here