Çfarë Bënin Njerëzit Përpara se të Ekzistonte Letra Higjienike

0
44
©depositphotos

Kina po prodhonte në masë letër higjienike në shekullin e katërmbëdhjetë, por ajo u shfaq në botën perëndimore vetëm në mes të viteve 1800.

Sidoqoftë, u desh pak kohë dhe përpjekje për ta bërë produktin revolucionar të popullarizuar. Njerëzit preferuan t’u përmbaheshin metodave tradicionale dhe iu drejtuan të gjitha llojeve të sendeve të papritura për të ruajtur higjienën e tyre.

Ne po ju paraqesim një listë të gjërave që nuk janë të pazakonta që janë përdorur (dhe nganjëherë ende përdoren) në vend të letrës higjienike.

Kallinj misri

Vendasit amerikanë dhe kolonistët në vitet 1700 përdorën kallinj të thatë të zbrazur për nevojat e tyre higjienike. Kjo mund të shpjegohet me faktin se misri ishte me bollëk dhe kishte veti të buta, thithëse. Ndoshta nuk është aq i përparuar sa letra e butë, por prapëseprapë, është më i sigurt dhe më komod se gjërat e tjera.

Borë

© shutterstock.com

Njerëzit që jetojnë në rajone më të ftohta (si Inuits) përdorën borën si një material pastrues pas jashtëqitjes. Disavantazhi i kësaj metode është i dukshëm (i ftohti). Sidoqoftë, trupi mund të mësohet me të nëse dëbora përdoret në këtë mënyrë në baza ditore. Kjo metodë është çuditërisht një nga më sanitaret, pavarësisht se në dukje është ekzotike.

Gurë

Fshirja me gurë është një nga teknikat më të vjetra të banjës. Në kohët antike, njerëzit vendosnin atë që mund të gjenin lirshëm dhe lehtësisht rreth tyre, përfshirë gurët dhe materialet e tjera natyrore. Sigurisht, nuk është metoda më komode nga pikëpamja moderne. Por ishte ndoshta një zgjidhje e mirë shekuj më parë kur asgjë tjetër nuk ishte e dobishme.

Shkopinj prej druri

© Chris 73 / Wikimedia Commons

Rreth 2,000 vjet më parë, njerëzit në Kinën Antike përdorën shkopinj higjienikë të veçantë të prerë nga bambu dhe dru të tjera që i ngjanin shpatullave. Ata quheshin tradicionalisht salaka, cachou, ose chugi. Skajet e tyre ishin të mbështjella me leckë, me sa duket duke e bërë atë më të lehtë për t’u përdorur për çështje intime.

Copëzat e qeramikës

© shutterstock.com

Njerëzit në Greqinë e Lashtë përdornin “pessoi” ose copa të vogla qeramike. Pessoi mund të gjendet në tualetet antike në të gjithë Mesdheun. Pjesët kishin diametër prej 3 cm deri në 11 cm dhe ishin prerë me qëllim nga qeramika e vjetër e thyer për të pasur kënde më të buta. Mund të ketë qenë edhe një fjalë e urtë greke që i referohet kësaj praktike: “Tre gurë janë të mjaftueshëm për të fshirë”.

Sfungjer në një shkop

© D. Herdemerten ( Hannibal21 )/ Wikimedia Commons

Njerëzit në Romën e Lashtë kishin një alternativë ndaj letrës moderne të tualetit në formën e një tersoruimi, një sfungjeri të montuar në një shkop. Tersori është përmendur madje në shkrimet Seneca, por sesi është përdorur saktësisht mbetet ende për debat. Më shumë gjasa, ai ishte komunal dhe u pastrua pas përdorimit me anë të uthullës ose ujit të kripur dhe më pas u përdor përsëri. Ekziston një mundësi, megjithatë, të jetë përdorur si furçë tualeti, jo si letër higjienike.

Guacka

© pixabay.com

Duket e pabesueshme, por njerëzit që jetonin në ishuj dhe në zona bregdetare përdornin guacka midhje për t’u pastruar pas defekimit. Nëse guackat nuk ishin të disponueshme, banorët e ishullit përdorën lëvore kokosi. Duket se është mjaft e pakëndshme për shkak të rezistencës dhe skajeve të mprehta, por paraardhësit tanë nuk kishin shumë zgjedhje.

Gazeta dhe revista

© pixabay.com

Epoka e re e “rutinave të banjove” filloi në shekullin XVIII me ardhjen e gazetave dhe revistave. Ata ndoshta mund të konsiderohen paraardhësi më i afërt i letrës aktuale të tualetit. Në SH.B.A. kishte edhe të preferuara lokale në formën e Almanakut të Farmerit dhe katalogut të njohur Sears. Almanaku ishte aq i zakonshëm saqë botuesit filluan të shpojnë paraprakisht një vrimë në revistë për ta bërë më të lehtë varjen.

Rroba të vjetra

© shutterstock.com

Në Amerikën e hershme dhe Evropë, njerëzit përdorën lecka të vjetra për të fshirë veten pasi shkonin në tualet. Rroba të tilla mund të laheshin dhe të përdoreshin përsëri, por përfundimisht, ata përfunduan në kanalizime. Butësia e materialit është një nga avantazhet e kësaj metode. Sidoqoftë, idea e leckave që mund të përdoren përsëri është e diskutueshme për shkak të çështjeve sanitare.

Bar

© pixabay.com

Është logjike që për shekuj me radhë njerëzit përdorën materiale natyrore për higjienë. Dhe çfarë mund të jetë më mirë për këtë qëllim sesa bimët? Ato mund të gjenden pothuajse kudo, janë relativisht të buta dhe të sigurta për t’u përdorur dhe janë të lehta për tu hedhur. Është një nga mënyrat më eko-miqësore për t’u kujdesur për nevojat tuaja të banjës.

Ujë

© depositphotos.com

Në Indi, Afrikë dhe vendet arabe njerëzit tradicionalisht përdorën dorën e majtë dhe pak ujë për të pastruar të pasmet. Dora u pastrua pas procedurës. Kjo metodë është ende në përdorim në disa pjesë të globit. Historianët supozojnë se kjo teknikë është arsyeja pse njerëzve u dridhet dora e djathtë.

Rërë ose papastërti

Kushte të ndryshme klimatike diktonin mënyra të ndryshme të higjienës. Në vendet e thata ku nuk mund të gjendeshin gjëra të tjera, njerëzit përdorën një grusht rërë për të pastruar të pasmet. Kjo është ndoshta një nga praktikat më pak të rehatshme dhe higjienike për njerëzit bashkëkohorë. Sidoqoftë, paraardhësit tanë u desh të përfitonin nga burimet që kishin në dispozicion.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here