Pse Duhet ta Mbyllim Gjithmonë Kapakun e Tualetit Kur e Shkarkojmë

0
532
©depositphotos

Mesatarisht, njerëzit kalojnë 3 muaj të jetës së tyre në banjë. Na pëlqen apo jo, të shkojmë në tualet është një pjesë e madhe e jetës sonë të përditshme dhe megjithatë ekziston një gabim i higjienës që është çuditërisht i zakonshëm.

Ne kemi studiuar se si të shkarkojmë tualetin në mënyrë të sigurt dhe pse është kaq e rëndësishme.

Shmangni krijimin e një reje mikrobiale në banjën tuaj.

© shutterstock.com

Studiuesit kanë zbuluar se kur lani tualetin, materiet fekale dhe mikrobet fluturojnë deri në 15 metra.

Hulumtimi tregoi se nëse e shkarkojmë me një kapak të hapur, të gjitha sipërfaqet në banjë veshen me material infektiv. Kështu që ne shpresojmë që të mbyllni kapakun ose të përdorni një mbulesë të furçës së dhëmbëve, përndryshe, ajo bëhet një shtëpi për organizmat bakteriale.

Arsyeja pse mikrobet e tualetit janë kaq të rrezikshme

© shutterstock.com, © shutterstock.com

Nuk ka të bëjë vetëm me higjienën, edhe shëndeti ynë kërcënohet. Midis të gjitha mikrobeve që tualetet tona ndoten, bakteret E. coli janë më të rrezikshmet. Mund të infektojë këdo që hyn në dhomë në 4-6 orët e ardhshme. Disa baktere të E. coli mund të shkaktojnë sëmundje që rezultojnë në diarre dhe të vjella.

Kimikatet nuk do të heqin mikrobet e tualetit.

© shutterstock.com, © shutterstock.com, © shutterstock.com, © shutterstock.com

Pastrimi i të gjitha sipërfaqeve pas çdo shkarkimi mund të jetë një zgjidhje e mundshme. Por për fat të keq, jo vetëm që harxhon kohë dhe para, por kimikatet pastruese janë edhe më të rrezikshme se vetë mikrobet e tualetit. Kur përdoren tepër, ato mund të irritojnë mushkëritë dhe të djegin sytë dhe lëkurën.

Si ta rregulloni

© depositphotos.com, © depositphotos.com, © depositphotos.com

Ndjekja e 3 rregullave të thjeshta do t’ju ndihmojë të kurseni shëndetin, paratë dhe kohën tuaj.

  • Gjithmonë mbylleni kapakun para se të shkarkoni tualetin.
  • Mbani furçën e dhëmbëve dhe produktet e tjera të higjienës personale larg tasit të tualetit.
  • Nëse jeni duke përdorur një tualet, provoni të dilni nga tualeti në momentin kur e shkarkoni.

Gabime të tjera që bëjmë në banjë

© gmaxis / reddit

Pasi të keni përdorur furçën e tualetit, sigurohuni që ta thani. Qarkullimi i kufizuar i ajrit brenda mbajtësit është një mjedis i shkëlqyeshëm për rritjen e mikrobeve. Kështu që pas çdo përdorimi, vendoseni furçën nën kapak për tu tharë.

Dezinfektoni furçën tuaj të tualetit dy herë në muaj.

Mundohuni të mos kaloni shumë kohë në tualet pasi mjekët paralajmërojnë se mund të provokojë hemorroide. Ndodh sepse kur uleni në tualet, venat tuaja mund të mbushen me gjak dhe të ndiejnë presion të pamasë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here