Pse Fjetja e Fëmijëve në Shtrat me Prindërit Nuk është Diçka e Mirë dhe Duhet Shmangur

0
48
©depositphotos

Të gjithë janë drejtuar për tek shtrati i prindërve të tyre pas një ëndrre të keqe ose kur dëgjuan një zhurmë të frikshme kur ishin fëmijë. Ky cikël përsëritet me çdo brez. Disa studime sugjerojnë që prindërit që i lënë fëmijët e tyre të flenë në shtratin e tyre, në të vërtetë mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë, duke shkaktuar një ndikim negativ si për prindin ashtu edhe për fëmijën.

Ne duam t’i ndihmojmë njerëzit të bëjnë një gjumë të mirë të natës, veçanërisht prindërit e rinj dhe fëmijët e tyre, kështu që ne po i ndajmë këto gjetje me ju.

Gjumi me prindërit mund të jetë i keq për fëmijët.

Një studim nga Universidade Federal de Pelotas dëshironte të shikonte se çfarë efekti mund të ketë gjumi bashkë me prindërit në shëndetin mendor të një fëmije. Duke parë 3.583 fëmijë në Brazil, studiuesit përfundimisht i ndanë fëmijët në 4 grupe:

  • Mosbashkëndarës të shtretërve (44.4%),
  • Vetëm herët (36.2%),
  • Vetëm vonë (12.0%),
  • Ndarës të qëndrueshëm të shtretërve (7.4%).

Duke marrë parasysh që disa fëmijë ndajnë një dhomë me prindërit e tyre për arsye socio-ekonomike ose për besime kulturore, studimi zbuloi që bashkë-fjetja ishte një praktikë e zakonshme në mesin e fëmijëve të përfshirë.

Sidoqoftë, studiuesit arritën në përfundimin se bashkëjetesa në gjumë mund të dëmtojë shëndetin mendor të një fëmije. Duke studiuar fëmijët që nga lindja, “ndarësit e vazhdueshëm të së njëjtit shtrat” u zbuluan se kishin më shumë shanse për të zhvilluar një çrregullim psikiatrik dhe për të brendësuar problemet e tyre në krahasim me 3 grupet e tjera të fëmijëve.

Duke parë 4 grupet, shanset për të zhvilluar një çrregullim psikiatrik në të vërtetë u zvogëluan kur fëmijët ndanin më pak një shtrat me prindërit e tyre.

Bashkëjetesa në gjumë gjithashtu mund të dëmtojë shëndetin fizik të një fëmije. Jo vetëm që prindërit rrezikojnë të zënë me trup fëmijën e tyre ndërsa janë në gjumë por dysheku i prindërve madje mund të jetë i pasigurt për ta, pasi foshnjat kanë nevojë për shtratin e tyre.

Bashkëjetesa në gjumë gjithashtu mund të jetë e keqe për prindërit.

Në një studim tjetër nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin e Maryland dhe Shkolla e Infermierisë, studiuesit hodhën një vështrim në 277 nëna me të ardhura të ulëta dhe fëmijët e tyre në Baltimore.

Në fund, nënat që ndanë një shtrat me të vegjlit e tyre humbën një orë gjumë dhe raportuan stres, depresion dhe ankth. Nënat që flinin veçmas nga fëmijët e tyre nuk e humbën gjumin dhe nuk hasën në simptoma depresioni. Në fund të fundit, humbja e gjumit ishte diçka që prindërit duhet të përqendroheshin.

Shtuar kësaj, studimi gjithashtu pohoi se duke i lënë fëmijët të flenë në mënyrë të pavarur i ndihmon ata të mësojnë të vetë-qetësohen dhe të zhvillojnë modele të shëndetshme të gjumit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here