10 Gabime Pastrimi që Pengojnë Krijimin e një Shtëpie Komode

0
4629
©depositphotos

Sipas një studimi, vendi më i papastër në apartamentet tona është kuzhina dhe pjesa më e keqe është sfungjeri “i padëmshëm” i pjatave.

Ndërsa kujdesemi për shtëpitë tona komode, ne shpesh bëjmë gjëra intuitivisht, si pastrimi i dritareve në një ditë me diell ose vendosja e rrotullës së letrës higjienike në mënyrë që letra të vijë nga “poshtë”. Dhe disa vendime rezultojnë në një përpjekje të humbur ose, më keq, në gabime të rënda higjienike.

Ne zbuluam se kemi bërë shumë gjëra nëpër shtëpi në mënyrë të gabuar. Ne kemi vendosur të vëmë në qendër të vëmendjes gabimet tona. Këtu ju sjellim disa këshilla të mençura që kemi zbuluar dhe do të dëshironim t’i ndanim me ju.

Përdorimi i dorezave plastike të dyerve

© bug / Reddit, © SpecialMixture / Reddit, © Unsplash

Shumëllojshmëria e sotme e dorezave të dyerve është me të vërtetë mbresëlënëse, aq sa të gjithë mund të zgjedhin një send sipas shijes së tyre. Por kur bëhet fjalë për materialet prej të cilave janë bërë dorezat, është me të vërtetë e rëndësishme të zgjidhni atë që do të jetë më higjenike.

Ato që janë prej bronzi konsiderohen si më të sigurtat sepse ky material është i njohur për aftësinë e tij për vetë-dezinfektim. Ai fjalë për fjalë vret bakteret dhe viruset. Përkundrazi, çeliku inox dhe plastika konsiderohen të jenë shtëpia më e mirë për bakteret.

Larja e dritareve në një ditë me diell

©depositphotos

Larja e dritareve në një ditë me diell mund të mos jetë një ide shumë e mirë. Është më mirë ta shtyni këtë detyrë për një ditë të zymtë dhe me re.

Ashtu si larja e makinës tuaj, kjo punë ka të ngjarë të kthehet në një rrëmujë sepse nxehtësia nga dielli do t’i bëjë dritaret të thahen shpejt dhe do të shkaktojnë njollosje, kështu që e gjithë puna juaj e madhe do të shkojë “dëm”.

Vendosja e rrotullës së letrës higjienike gabim

© Elya / Wikimedia Commons, © Elya / Wikimedia Commons

Njerëzit kanë debatuar për çështjen e vendosjes së saktë të letrës higjienike për kaq shumë kohë sa që diskutimi i “mbi ose nën” është bërë një legjendë.

Sondazhet tregojnë se numri i tifozëve të pozicionit “mbi” është më i lartë se i atyre të “nën”, dhe madje edhe shpikësi i rrotullës së letrës higjienike gjithmonë ka sugjeruar vendosjen e tij në mënyrë që letra të kalojë mbi rrotull.

Arsyetimi pras kësaj është se kur jeni në banjë dhe letra higjienike ka mbaruar, ju prekni më pak zonën përreth me dorën që përdorni për të fshirë anën e pasme. Gjithashtu, vetë letra nuk bie në kontakt me muret, të cilat janë një terren shumëzimi për bakteret e tualetit.

Heqja e këpucëve brenda shtëpisë

©depositphotos

Është zakon në shumë kultura të hiqni këpucët para se të hyni në një shtëpi. Në Japoni, njerëzit madje kanë pantofla të veçanta për tualet të cilat i heqin pasi t’i përdorin. Sfondi higjenik i traditës për të hequr këpucët tuaja në natyrë para se të hyni në shtëpinë tuaj është i thjeshtë: nuk gjurmoni papastërtitë dhe baltën mbi dyshemetë dhe qilimat brenda shtëpisë tuaj.

Gjithashtu, shputat e këpucëve tuaja janë shtëpia e përsosur për bakteret infektive dhe duke i hequr këpucët para se të hyni në shtëpinë tuaj, ju në të vërtetë parandaloni sëmundje të ndryshme.

Marrja e pluhurave pas pastrimit me fshesë

©depositphotos

Për disa prej nesh, pluhurosja pas pastrimit me fshesë duket si një prekje logjike e fundit në rrugën për në një shtëpi t[ pastër xixë. Sidoqoftë, është më mirë të pastroni pluhurin nga dhoma para se të pastroni me fshesë me korrent, kështu që më vonë të mund të pastroni grimcat që notojnë dhe bien në dysheme.

Për më tepër, pluhuri në vetvete duhet të merret siç duhet: duke filluar nga sipërfaqet më të larta dhe duke lëvizur poshtë në ato më të ulëta. Duke e bërë në këtë mënyrë, së pari do të hiqni pjesën më të madhe të pluhurit dhe më pas do të jeni në gjendje ta prekni atë me një fshesë me korrent.

Lëvizja e furçës me vakum në një drejtim

©depositphotos

Gabimet kryesore që ne bëjmë gjatë pastrimit m e fshesë janë ose zhvendosja e fshesës me korrent vetëm në një drejtim ose shpejt lëvizja e saj para dhe prapa. Asnjë nga këto lëvizje nuk do të na ndihmojë të arrijmë rezultatet më të mira të pastrimit.

Profesionistët e pastrimit sugjerojnë që të bëjmë vakum në të dy drejtimet, por në rreshta: së pari, ju shkoni përpara me furçën dhe mbërrini në fund të rreshtit me të. Ju rrokullisni qilimin dhe pastaj lëvizni përsëri në të njëjtën rresht, duke mbledhur pluhurin e mbetur dhe duke vendosur qilimin përsëri poshtë. Duke përdorur këtë teknikë, ju mund ta pastroni me lehtësi dhe me efikasitet të gjithë dhomën.

Lënia e perdeve të hapura në një ditë me diell

 

Lejimi i dritës së diellit në shtëpinë tuaj mund të ndihet shumë i këndshëm. Sidoqoftë, kjo ka një pengesë të madhe: rrezet UV dhe drita e dukshme bëjnë që qilimat, mobiljet dhe arti juaj të zbehet dhe të humbasë gjallërinë dhe ngjyrën e tij. Mënyra më e lehtë për të mbrojtur divanet dhe kolltuqet tuaja të vlefshme është t’i vendosni ato në vendet me hije.

Nëse nuk doni të rirregulloni mobiljet tuaja, përsëri mund t’i mbani të sigurta duke mbajtur blinde ose perde në dritaret tuaja dhe duke i tërhequr ato kur jashtë është mot me diell. Në këtë mënyrë mobiljet tuaja mbahen në këtë hije artificiale. Dhtresat e dritareve gjithashtu veprojnë shumë mirë, pasi ato cilësoret reflektojnë deri në 99.9% të dritës UV.

Vendosja e qilimit të derës tuaj në pozicion të gabuar

©depositphotos

Ato shërbejnë si një pengesë shtesë për papastërtitë para se të futen brenda në shtëpinë tonë. Ndërsa kaloni derën, një sasi e konsiderueshme e papastërtisë i kalon asaj nga këpucët tuaja. Nëse vendosni një derë drejtkëndëshe, jo gjerësisht, do të duhet të hidhni më shumë hapa mbi të për të arritur hyrjen, dhe më shumë papastërti do të mbetet në hyrje.

Heqja e pluhurit nën dritën artificiale

©depositphotos

Grimcat e pluhurit shihen më lehtë në dritën natyrore, dhe ju ndoshta e keni vërejtur këtë ndërsa shikoni rrezen e dritës me grimcat e pluhurit që “vallëzojnë” në të. Kjo është arsyeja pse, ndërsa hiqni pluhurin në banesën tuaj, është më mirë ta bëni kur të jetë dielli në mënyrë që të shihni qartë zonat e papastra dhe t’i pastroni ato saktësisht.

Drita artificiale nuk do t’ju sigurojë një pasqyrë të qartë të sipërfaqeve të ndyra dhe mund t’ju duhet të bëni pluhurimin përsëri pasi të shihni rezultatet të nesërmen në mëngjes.

Pastrimi i kornizave të dritareve pas pastrimit të xhamave

©depositphotos

Ndërsa pastroni dritaret, është mirë të mbani mend se xhamat e dritareve, si dhe pragjet, përmbajnë më shumë papastërti. Hapi i parë nuk është pastrimi i xhamit të dritares, por heqja e të gjithë pluhurit dhe papastërtisë nga kornizat e dritareve dhe pragjeve me ndihmën e një fshesë me korrent dhe pastaj larja e xhamit me një solucion pastrues.

Vetëm kur kornizat të pastrohen, xhamat duhet të lahen. Nëse e bëni anasjelltas, papastërtitë nga korniza do të futen në panelen e sapo pastruar dhe do t’ju duhet ta pastroni dhe ta lustroni atë përsëri dhe përsëri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here