12 Rregulla Prindërore që Duhen Mësuar Përmendësh

0
108
©shutterstock

Ne mësojmë shumë rregulla dhe zgjidhim shumë ekuacione në shkollë, dhe ndërsa analizojmë të gjitha nuancat e profesioneve tona të ardhshme, askush nuk na mëson se si të jemi prindër.

Kjo është arsyeja pse çiftet e reja nuk kanë ide se çfarë të bëjnë ose si të sillen kur një fëmijë shfaqet në familje. Përveç kësaj, sugjerimet dhe këshillat nga fqinjët dhe të afërmit me përvojë mund të jenë jo të duhurat për ne, dhe shpesh, është më mirë të mos i ndjekim ato fare.

Ne kemi listuar disa gabime të shpeshta të prindërve që duhen shmangur për të mos dëmtuar fëmijën.

Mbroni gjithmonë fëmijën nga të ftohtit

Mjekët thonë se ftohjet janë normale për fëmijët. Sa herë që trupi i një fëmije fiton mbi një infeksion, ai formon imunitet. Edhe nëse një fëmijë sëmuret një herë në muaj; 6-12 sëmundje virale në vit janë norma për ta. Ajo që duhet t’i kushtoni vëmendje është se sa shpejt shërohet një fëmijë (duhet të jetë 7-8 ditë) dhe mungesa e ndonjë ndërlikimi.

Mos monitorimi i mënyrës se si është vendosur rripi i sigurimit

© Depositphotos, © Depositphotos

Prindërit dënohen me gjobë për ngasjen me fëmijë pa një vend të posaçëm makine. Në të njëjtën kohë, shumë pak njerëz sigurohen që të kontrollojnë mënyrën e sistemimit të fëmijës, dhe kjo, siç rezulton, nuk është më pak e rëndësishme sesa një ulëse me cilësi të lartë.

Nëse fëmija fiksohet me ndihmën e një rripi 5 pikësh, kapësja që lidh rripat duhet të vendoset në mes të gjoksit të fëmijës, jo në barkun e tyre siç tregohet në foton e majtë më sipër.

Nëse fëmija është rritur dhe mund të përdorë një rrip sigurimi të rregullt, rripi duhet të shkojë rreth shpatullës, jo përgjatë qafës siç tregohet në foton e djathtë më lart, dhe as përmes sqetullës.

Prerja e thonjve të foshnjës, pa dashur

© Depositphotos

Problemi i thonjve të rritur në mish, nga i cili vuajnë shumë të rritur, mund të vijë nga fëmijëria. Kjo është arsyeja pse siguria që të rrumbullakosni lehtë thonjtë e duarve të një foshnje kur i prisni ato dhe të mbani pjesën e prerë të thoit drejt në gishtërinj është shumë e rëndësishme. Për më tepër, ju duhet të shmangni prerjen e thonjve në rrënjë – kjo mund të bëhet shkaku i thonjve të rritur në mish në të ardhmen.

Mbajtja e foshnjës në pozicion në këmbë në mbajtëse

© Depositphotos, © Depositphotos

Një shumëllojshmëri varësesh dhe transportuesish të veçantë janë të shkëlqyer për të ndihmuar prindërit, duke i lejuar ata të përdorin duart. Por jo të gjithë e dinë se këto pajisje mund të jenë të dëmshme nëse foshnja vendoset në to gabimisht.

Fëmija nuk duhet të jetë në një pozicion në këmbë kur presioni është në nyjet e tyre të prapanicës dhe belit. Presioni duhet të shpërndahet në mënyrë të barabartë në të gjitha pjesët e shtyllës kurrizore me qafën të fiksuar. Drejtimi i harkut kurrizor dhe rregullimi asimetrik janë të papranueshme. Gabimet në pozicionimin e foshnjës mund të çojnë në rrafshimin e disqeve ndërvertebrore, probleme të legenit dhe çrregullime të tjera serioze tek foshnja.

Lënia e foshnjës në sediljen e makinës për një kohë të gjatë

© Depositphotos

Keqpërdorimi i sediljeve të makinave të foshnjave mund të jetë i rrezikshëm për foshnjat. Pediatrit thonë se muskujt e qafës së foshnjave nuk janë ende të fortë dhe rrugët e tyre të frymëmarrjes janë mjaft të buta. Kjo është arsyeja pse animi i kokës shumë larg mund të çojë në mbytje.

Nuk është se nuk duhet të përdorni ulëset e makinave për foshnje fare – ato janë të nevojshme kur jeni duke vozitur me fëmijën tuaj. Por lënia e foshnjës për më shumë se 2 orë në një pozicion të tillë është diçka që nuk duhet ta bëni. Është më mirë ta transferoni fëmijën tuaj nga vendi në një shtrat kur mbaron udhëtimi.

Konsiderimi i paqësuesit si një gjë e keqe

© Depositphotos

Mendimi se biberonët janë vetëm të dëmshëm është i ekzagjeruar. Një biberon kënaq refleksin e thithjes së foshnjës dhe zvogëlon rrezikun që fëmija të vendosë diçka të pistë ose të rrezikshme në gojën e tij.

Në të njëjtën kohë, pyetja në lidhje me ndikimin e biberonëve në dhëmbët dhe artikulimin e fjalës së fëmijës mbetet e hapur. Hulumtimi mbi këtë problem nuk ka rezultuar përfundimtar. Ka prova indirekte që përdorimi i biberonave për një kohë të gjatë, posaçërisht pas moshës 5 vjeç, mund të ketë një ndikim në keqlokuzimin dhe artikulimin e fjalës së fëmijës. Për më tepër, mund të bëhet një nga shkaqet e otitit mediatik.

Pediatrit rekomandojnë të mos përdorni biberon për më shumë se 6 orë rresht. Shumica e fëmijëve ndalojnë së përdoruri biberona vetë midis moshës 2 dhe 4 vjeç. Mbani biberona të pastër dhe përdorni madhësinë e duhur për moshën e bebes tuaj.

Të mendosh se një foshnjë ka vetëm një fontanelë

© Depositphotos

Shumë prindër që kanë një fëmijë të porsalindur në krahët e tyre kanë frikë se dëmtojnë fontanelën. Ka edhe një mit që thotë se truri i një të vogli mund të dëmtohet nëse bashkëveproni me fontanelën disi.

Fontanela (ose pika e butë) është vendi në kokën e një të porsalinduri që është i mbuluar me ind të trashë dhe është vendi ku bashkohen disa kocka të kafkës. Falë kockave të lëvizshme të kafkës, koka e foshnjës ndryshon formën dhe mund të kalojë përmes kanalit të ngushtë të lindjes.

Në thelb, prindërit dinë vetëm rreth një vendi të butë në majë. Sidoqoftë, ekzistojnë 6 prej tyre. 4 më të vegjlit mbyllen para lindjes ose brenda 3 ditëve të para pas lindjes. Kur fëmija lind, ata kanë edhe 2 njolla të buta “të hapura”, ato ballore dhe okupitale. Kjo është arsyeja pse prindërit duhet të jenë të kujdesshëm me të dyja këto fontanela. Në të njëjtën kohë, është e rëndësishme të kuptohet se krehja, tharja me një peshqir, si dhe puthja nuk do t’i sjellin dëm fëmijës.

E bëni fëmijën tuaj të hajë

© Depositphotos

Kur një fëmijë është i uritur, ata do t’u kërkojnë prindërve t’i ushqejnë ata. Mungesa e oreksit mund të ketë disa arsye, si gastriti, dispepsia, bajamet e zgjeruara ose adenoidet e zmadhuara. Një fëmijë mund të mos pranojë të hajë, sepse u entuziazmua gjatë gjatë një shëtitjeje ose krijoi shumë energji nervore, e cila mund të rezultojë në dispepsi. Shpesh shoqërohet me të përziera, të vjella, dhimbje stomaku dhe frymëmarrje të rëndë.

Minimizimi i komunikimit me kafshët për shkak të baktereve

© Depositphotos

Nëse prindërit kanë një qëllim për të rritur sistemin imunitar të fëmijës së tyre, ata duhet të marrin një qen. Shoku me 4 këmbë do të sjellë papastërti në familje, fëmija do të vihet në kontakt me këtë papastërti dhe trupi i tyre përfundimisht do të krijojë një imunitet.

Derdhja e jodit ose jeshiles së shkëlqyeshme në çdo plagë

© natalikotenok / Pikabu

Jodi përdoret shumë në familjet me fëmijë. Por prindërit duhet t’i përdorin atë me mençuri. Vetëm skajet e një plage duhet të përpunohen me jod. Vendi në lëkurë që ka jod mbi të nuk duhet të mbulohet menjëherë me një ndihmës fashë ose një fashë të ngushtë – ka pasur raste të njerëzve që shkojnë në spital me djegie nga jodi pas veprimeve të tilla.

Disa ekspertë këshillojnë përdorimin e antiseptikëve të butë që përmbajnë jod për të shmangur djegiet. Gjithashtu, është e rëndësishme të mos aplikoni jod në vendet ku shpohen veshët sepse mund të reagojë me metalet.

Mendimi se filli i dentar është vetëm për të rriturit

© splurgeola / Pikabu

Edhe macet përdorin fill dentar!

Mjekët rekomandojnë fillimin e përdorimit të fillit të dhëmbëve nga momenti kur një fëmijë mund të mbajë gojën hapur për një kohë. Sa më herët ta përfshijnë fillin dentar në ritualin e tyre higjienik, aq më të shëndetshëm do t’i kenë dhëmbët. Kjo pasi jo vetëm që pastrimi i dhëmbëve me fill dentar pastron mirë zonën midis dhëmbëve, por gjithashtu pastron zonat pranë mishit të dhëmbëve.

Ngritja e foshnjës ose lëkundja e tyre duke mbajtur duart ose sqetullat

© Depositphotos, © Depositphotos

Është e papranueshme të ngriheni fëmijët me duar, parakrahë ose nën sqetulla. Aparati ligamentoz i një fëmije të vogël është i dobët. Lojëra të tilla mund të rezultojnë në një nënluksim të kokës radiale, e cila do të kufizojë lëvizjen e artikulacionit ose fëmija mund të përfundojë duke iu ngritur supet në të ardhmen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here