13 Këshilla Pastrimi për Gratë që Nuk e Durojnë Aspak Rrëmujën e Shtëpisë

0
2192
©depositphotos©depositphotos

Nuk është e mundur të gjesh një person të tillë që është indiferent ndaj rrëmujës. Na pëlqen kur shtëpia jonë është e pastër, e rregullt dhe komode. Sidoqoftë, kjo mund të ndodhë vetëm pas një pastrimi të plotë.

Ndonjëherë duket se ne jemi robinja të një cikli vicioz të rrëmujës. Por ne kemi përgatitur disa sekrete të vogla për ju që do t’ju ndihmojnë të mbani mjedisin tuaj të rregullt dhe të pastër.

Ne vlerësojmë pastërtinë dhe komoditetin dhe gjithmonë kërkojmë zgjidhje të thjeshta që do ta bëjnë jetën tonë të rehatshme dhe të lehtë. Ne besojmë se këto 13 këshilla do t’ju përgjigjen të gjitha pyetjeve tuaja se si ta mbani shtëpinë tuaj në mënyrë të përsosur.

Ktheni gjërat tuaja në vendet e veta.

© Depositphotos, © Depositphotos

Sigurohuni që të keni një vend specifik për secilin objekt në shtëpinë tuaj. Në këtë mënyrë nuk do të duhet të kaloni aq shumë nga koha juaj e çmuar duke kërkuar gjëra. Kjo gjithashtu do t’ju ndihmojë të mbani gjërat në rregull. Shtëpia juaj nuk mund të jetë e rregullt nëse të gjitha gjërat tuaja janë thjesht të shpërndara nëpër shtëpinë tuaj.

Vendosni mbështjellës plastik në dollapët e kuzhinës tuaj.

Yndyrat zakonisht grumbullohen në të gjitha sipërfaqet e kuzhinës tuaj. Dollapët, raftet dhe xhamat tuaja preken posaçërisht nga ajo. Nëse i mbuloni sipërfaqet e dollapëve dhe rafteve tuaja me mbështjellje plastike, thjesht mund të zëvendësoni mbështjellësin e papastër me një copë të freskët dhe në këtë mënyrë nuk do të duhet të pastroni yndyrën në këto sipërfaqe.

Mbani produktet tuaja të pastrimit në një vend.

© Depositphotos, © Depositphotos

Një kuti e vogël plastike ose një tas mund të jetë ndihmësi juaj i përsosur gjatë pastrimit dhe nuk do të duhet të ecni midis dhomave për të marrë produktet tuaja të pastrimit. Thjesht mbani këtë kuti me vete kur pastroni shtëpinë tuaj.

Pastroni shtëpinë tuaj gjatë pushimeve të shkurtra.

© Depositphotos, © Depositphotos

Ju mund të bëni punët tuaja gjatë pushimeve të vogla midis aktiviteteve të tjera, më të rëndësishme. Për shembull, ju vini në kuzhinën tuaj për të bërë çaj. Gjatë këtyre 3-5 minutave të pritjes, ju mund të bëni disa gatime ose të pastroni dyshemenë në një nga dhomat tuaja.

Përdorni llak anti-statik për të luftuar pluhurin.

© Depositphotos, © Depositphotos

Nëse spërkatni një agjent anti-statik në ekranet dhe sipërfaqet e tjera të pajisjeve tuaja elektronike dhe pajisjeve shtëpiake dhe i fshini ato me një peshqir letre, ato nuk do të mbulohen me pluhur për dy herë më shumë se zakonisht.

Prisni për 15 minuta pasi të keni vendosur detergjentin në një sipërfaqe të ndotur.

© Depositphotos, © Depositphotos

Ky rregull është po aq efektiv për pllakat, sipërfaqet qeramike, dhe madje edhe plastikën. Nuk është një ide e mirë të vendosni detergjent në tasin tuaj të tualetit ose pllakat në banjën tuaj, për shembull, dhe pastaj të filloni t’i pastroni ato menjëherë. Prisni për 10-15 minuta para se t’i pastroni. Ju do të kurseni shumë përpjekje dhe kohë. Ndërkohë, ju mund të bëni disa punë të tjera.

Planifikoni punët tuaja për ditë të caktuara të javës.

Ju mund të caktoni punët tuaja për ditë të caktuara të javës. Për shembull, ju mund të lani rrobat të hënën, të pastroni banjën tuaj të martën, të blini ushqim të mërkurën, të lani dyshemetë të enjten dhe të pastroni pluhurin dhe të pastroni shtëpinë tuaj të premten. Në këtë mënyrë, ju nuk do të duhet të bëni gjithçka menjëherë dhe fundjavat tuaja do të jenë të lira.

Përcaktoni “limitin” tuaj.

© Depositphotos, © Depositphotos

“Limiti i rrëmujës” përcakton sasinë e objekteve që një person ose një familje mund të mbajë në rregull. Secili ka avantazhin e vet. Për shembull, mund të mbani nën kontroll vetëm një numër të vogël të objekteve. Nëse ky numër bëhet më i madh, shtëpia juaj kthehet në një rrëmujë. Nëse “limiti i rrëmujës” suaj është e ulët, zvogëloni numrin e objekteve në shtëpinë tuaj dhe caktoni një vend të caktuar për secilin objekt.

Largoni të paktën 20-30 objekte çdo muaj.

© Depositphotos, © Depositphotos

Çdo familje grumbullon shumë gjëra të padobishme çdo muaj. Mund të jenë pako, fletëpalosje reklamuese, gazeta dhe revista, suvenire të vogla, etj. Prandaj është e nevojshme të merrni një kuti, të shëtisni nëpër shtëpi me të dhe të vendosni të paktën 20-30 objekte, të cilat nuk i përdorni por ende nuk i keni hedhur. Ju duhet ta përsërisni këtë procedurë një herë në muaj.

Secili nga anëtarët e familjes suaj duhet të ketë një enë për sendet e tyre personale.

© Depositphotos, © Depositphotos, © Depositphotos, © Depositphotos

Lëreni secilin nga anëtarët e familjes tuaj të ketë enën e tij të përshtatshme ku mund të ruajë sendet e tij personale si çelësat, një telefon, karta, etj. Do të jetë më e lehtë për ta të mbajnë gjërat e tyre në rregull dhe të mos humbasin kohë duke kërkuar për ta.

Shpëtojini gjërat e vjetra duke i ndarë në grupe.

© Depositphotos

Kohë pas kohe duhet të heqni qafe gjërat tuaja të vjetra. Është më lehtë ta bëni këtë duke i ndarë gjërat në grupe. Secili grup do të ketë ditën e vet të javës. Në këtë mënyrë, nuk do të marrë shumë nga koha juaj dhe nuk do t’i lini më punët e përditshme përgjysmë.

Ju mund të filloni me rrobat tuaja. Ndajini në grupe të vogla, si të brendshme, pantallona, fustane, xhaketa, etj. Nëse nuk keni shumë kohë, kaloni rreth gjysmë ore për secilin grup çdo ditë. Gjithmonë përfundoni atë që keni filluar, atëherë do të keni shumë më shumë hapësirë të lirë në shtëpinë tuaj shumë shpejt.

Përdorni një kuti të veçantë kur ktheni gjërat në vendet e tyre të caktuara.

Në mënyrë që të kaloni më pak kohë dhe përpjekje për kthimin e gjërave nga dhoma të ndryshme në vendet e tyre të caktuara, merrni një kuti dhe vendosni të gjitha këto gjëra në të gjatë procesit të pastrimit. Kur të mbaroni pastrimin, merrni këtë kuti dhe ktheni të gjitha këto gjëra në vendet e tyre të caktuara një nga një.

Shpëtoni nga ishujt spontanë të rrëmujës.

© Depositphotos, © Depositphotos

Disa familje mund të kenë ishuj spontanë të rrëmujës ku të gjithë anëtarët e familjes mbajnë gjërat e tyre. Mund të jetë një tryezë kuzhine, për shembull, ku të gjithë mund të lënë gjërat e tyre si ilaçet, librat, lodrat e fëmijëve, etj. Është e rëndësishme të hiqni qafe këto ishuj dhe të vendosni vende të caktuara për secilin grup të objekteve. Për shembull, ju mund t’i ruani ilaçet tuaja në një kuti të veçantë, librat tuaj në një raft dhe lodrat në një sirtar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here