15 Bimë që Zbukurojnë Shtëpinë pa u Kujdesur për to

0
886
©EAST NEWS ©shutterstock

Nëse keni bimë në shtëpinë tuaj, ato mund të ndihmojnë në pastrimin e ajrit, ta bëjnë atë më të lagësht, të lehtësojnë simptomat e alergjisë dhe madje të përmirësojnë shëndetin mendor.

Por disa prej tyre mund të kërkojnë shumë mirëmbajtje, duke na parandaluar që t’i marrim dhe t’i bëjmë shtëpitë tona më të gjelbërta. Për fat të mirë, ka bimë që janë shumë të lehta për t’u kujdesur dhe ato ende ofrojnë të njëjtat përfitime.

Ne ndonjëherë mund të jemi pak dembelë, kështu që jemi të kënaqur që akoma mund t’i bëjmë shtëpitë tona të duken bukur pa pasur nevojë të bëjmë shumë punë.

Dredhka angleze

© shutterstock.com

Ku ta vendosni: Mbani dredhkën angleze në një vend me dritë mesatare deri në të ndritshme.

Uji: Mund t’i qëndrojë thatësirës, por është e rëndësishme ta ujitni rregullisht dhe sigurohuni që të mos qëndrojë e lagur për shumë kohë.

Problemet: Rrallë ka dëmtues ose sëmundje, por ndonjëherë mund të ketë një problem me marimangat. Sidoqoftë, mund të parandalohet lehtësisht, nëse e mbani dredhkën angleze diku të lagur ose të freskët. Një gjë më shumë për të qenë të vetëdijshëm është se dredhka angleze është helmuese nëse prekni lëngun ose konsumoni gjethet e saj.

Lule xheid

© Depositphotos.com

Ku ta vendosni: Këto bimë duhet të mbahen në vende të ndritshme. Bimët e reja duhet të qëndrojnë në rrezet e diellit indirekte, ndërsa ato më të moshuara mund të trajtojnë rrezet e diellit më direkte.

Uji: Gjatë sezonit rritjes (pranverë dhe verë), është e rëndësishme ta furnizoni me ujë të mjaftueshëm. Pas kësaj, prisni derisa toka të thahet pothuajse para se ta ujitni përsëri, gjë që mund të jetë një javë ose edhe një muaj më vonë. Gjatë sezonit të saj të fjetur (vjeshtë dhe dimër), bima e Jade ka nevojë për më pak ujë.

Problemet: Sëmundjet janë shumë të rralla, por mund të ketë një problem me marimangat dhe insektet, por ju thjesht mund t’i fshini ato me alkool duke përdorur një top pambuku.

Kalanchoe

© shutterstock.com

Ku ta vendosni: Kalanchoes duhet të mbahen në një dhomë të ndriçuar mirë.

Uji: Mund të dëmtohet nëse e ujitni shumë, prandaj sigurohuni që toka të jetë tharë mjaftueshëm para se të vaditet. Zakonisht, kjo do të thotë ta bësh atë rreth një herë në javë.

Problemet: Sëmundjet rrallë janë problem. Sidoqoftë, dëmtuesit si mollëkuqet dhe afidet mund të bëhen problem. Thjesht pastrojini dhe hiqni afidet me dorë.

Peperomia

© /EAST NEWS

Ku ta vendosni: Sigurohuni që ta mbani peperominë larg rrezeve të diellit.

Uji: Bimët Peperomia preferojnë vende me lagështirë, kështu që ju mund t’i rritni edhe në banjën tuaj, por ato do të bëjnë po aq mirë në çdo dhomë tjetër të shtëpisë. Mbani tokën të thatë, pasi nuk kërkon ujitje të shpeshtë. Një herë në çdo 7-10 ditë do të jetë e mjaftueshme.

Problemet: Bimët Peperomia janë elastike kur bëhet fjalë për dëmtuesit, por ato nganjëherë mund të preken nga mushkonjat e kërpudhave, marimangat dhe mollëzat e miellit.

Chinese evergreen

© shutterstock.com

Ku ta vendosni: Këto duan dritë mesatare në të ulët, jashtë rrezeve të diellit, kështu që mund t’i mbani edhe në një dhomë pa dritare.

Uji: Mbajeni tokën me lagështi duke e ujitur rregullisht, por sigurohuni që të mos jetë e lagur dhe lereni tokën të thahet pak para ujitjes.

Problemet: Sëmundjet nuk janë shumë të zakonshme, por ndonjëherë mund të preket nga marimangat dhe insektet.

Fikus

© shutterstock.com

Drita: Mbajeni bimën tuaj Ficus në një dhomë të ndritshme, por larg rrezeve të diellit.

Uji: Mund ta ujitni një herë në 1-2 javë. Sigurohuni që toka të mos thahet plotësisht midis ujitjeve dhe të mbetet pak e lagur.

Problemet: Ficus janë të prirura për infeksione me kërpudha. Marimangat dhe mollëzat e merimangës gjithashtu mund të jenë një problem, por ju thjesht mund t’i fshini ato dhe të përdorni spërkatës.

Palma e hollë

Ku ta vendosni: Këto lule duan rrezet e diellit, kështu që mund t’i vendosni tuajat pranë një dritareje.

Uji: Në verë, nuk keni pse ta ujitni shumë shpesh, por sigurohuni që ta ujitni thellë dhe ta lini tokën të thahet më pas. Në dimër, do të duhet ta ujitni atë edhe më rrallë.

Problemet: Kini kujdes për marimangat. Për t’u marrë me to, fërkoni një leckë me sapun dhe ujë mbi gjethe.

Lule gize

© Science Photo Library/EAST NEWS

Ku ta vendosni: Mbani bimët prej gize larg rrezeve të diellit, të cilat mund të shkaktojnë djegie në gjethe.

Uji: Bimët prej gize janë tolerante ndaj thatësirës, ​​por sigurohuni që ta ujitni atë plotësisht në pranverë dhe verë, duke lejuar që toka të thahet midis ujitjeve. Në vjeshtë dhe dimër, ujiteni atë më rrallë.

Problemet: Ndonjëherë njolla kafe ose të zeza mund të shfaqen në gjethe, kështu që do t’ju duhet t’i hiqni ato dhe të përdorni një fungicid. Bimët prej gize mund të ndikohen gjithashtu nga mete të vockla, insekte dhe marimanga.

Pothos

© Depositphotos.com

Ku ta vendosni: Mbani gropat tuaja në një vend të ndritshëm, por larg rrezeve të diellit, përndryshe do të digjet dhe zbardhet. Mund të tolerojë edhe kushte shumë të ulta të dritës.

Uji: Mos ujisni me tepri gropat tuaja, por sigurohuni që toka të mbetet e lagur, duke e lejuar atë të thahet pak ndërmjet ujitjes.

Problemet: Infektimi nga dëmtuesit është i rrallë, por disa herë mund të jenë problem.

Lule misri

© Depositphotos.com

Ku ta vendosni: Mund ta vendosni bimën tuaj të misrit pranë një dritareje ku ka dritë të mjaftueshme. Sidoqoftë, sigurohuni që ta mbani larg rrezeve të diellit.

Uji: Gjatë sezonit të rritjes, mbajeni tokën pak të lagur. Në dimër, ujiteni atë më rrallë, por jo të thahet plotësisht.

Problemet: Bimët e misrit ndonjëherë mund të preken nga marimangat dhe disa insekte të tjera.

Hardhia shigjetë

© shutterstock.com

Ku ta vendosni: Mbajeni bimën në vende me dritë mesatare dhe të ulët. Drita e ndritshme gjithashtu mund të funksionojë, por sigurohuni që të mos e mbani atje shumë gjatë.

Uji: Ajo preferon tokën e lagur, por sigurohuni që të mos jetë shumë e lagur. Sapo toka të fillojë të thahet, është koha që ta ujitni përsëri. Në dimër, ujiteni atë më rrallë, por mos e lini të thahet.

Problemet: Dëmtuesit zakonisht nuk janë problem, por mund të sulmohen nga marimangat, mollëzat e miellit dhe disa insekte të tjera.

Lule merimangë

© Depositphotos.com

Ku ta vendosni: Vendosni bimën tuaj të merimangës në një vend të ndritshëm, por sigurohuni që të mos ketë rreze dielli direkte. Mund të rritet gjithashtu në dritën e diellit, por më ngadalë.

Uji: Mbajeni tokën të lagur. Pas ujitjes kontrolloni pas 4-5 ditësh. Nëse është e thatë, është koha ta ujitni përsëri.

Problemet: Zakonisht bimët e merimangës janë pa dëmtues, por ato nganjëherë mund të preken nga marimangat, luspat dhe afidet. Sidoqoftë, ato mund të parandalohen nga qarkullimi i mirë i ajrit, uji i duhur dhe ndriçimi i nevojshëm.

Lulja ZZ

© Depositphotos.com

Ku ta vendosim: Filodendronët pëlqejnë dritën mesatare deri në të ndritshme. Megjithatë sigurohuni që të mos e vendosni në rrezet e diellit.

Uji: Mbajeni tokën pak të lagur gjatë gjithë vitit, përveç dimrit. Në dimër, lëreni sipërfaqen të thahet.

Problemet: Filodendronët janë zakonisht pa dëmtues, por ato mund të infektohen me afide, luspa dhe marimangat.

Lule gjarpri

© Depositphotos.com

Ku ta vendosni: Mbajeni bimën tuaj të gjarprit në rrezet e ndritshme të diellit, por indirekte. Nëse e mbani në një vend më të errët, do të jetë mirë, megjithëse mund të rritet pak më ngadalë dhe të humbasë ngjyrën.

Uji: Bima e gjarprit toleron shumë mirë thatësirën. Mos e ujitni shumë dhe sigurohuni që toka të mos jetë shumë e lagur. Gjatë verës, ujiteni bimën sapo të thahet. Gjatë dimrit, mund ta lini të thatë për periudha më të gjata kohore.

Problemet: Bimët e gjarprit mund të kenë disa infektime insektesh ose probleme me kërpudhat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here