7 Gabime që i Bëjmë Kur Përdorim Lavapjatat, Sipas Ekspertëve

0
4946
© Koldunov/easyfotostock/Eastnews, © Depositphotos.com

Shpëlarja e pjatave tona është një gjë e së kaluarës. Po, mund të ishte më mirë t’i vendosim enët tona menjëherë në makinën, duke na kursyer kohë dhe para.

Jo vetëm që disa nga zakonet tona të larjes së enëve janë të vjetruara, por ato gjithashtu mund të jenë mjaft të gabuara, si p.sh. si i mbushim makineritë tona, rutinat tona të pastrimit dhe nivelet e temperaturës së ujit.

Ne do të ndajmë me ju gabimet më të zakonshme dhe të mësojmë se si mund t’i ndryshoni ato sot.

Larja paraprake e enëve

Shpëlarja paraprake e enëve tuaja mund të mos jetë mënyra më efektive për pastrimin e tyre, veçanërisht nëse keni blerë një makinë larëse enësh në 5 vitet e fundit. Ata tani vijnë me një sensor, që do të thotë se nëse vendos që pjatat tuaja nuk janë shumë të ndyra, do të përdorë një cikël më të shkurtër.

Konsumon gjithashtu shumë më shumë ujë dhe energji elektrike. Në fakt, një studim thotë se shpëlarja dhe larja e enëve tona mund të harxhojnë deri në 8-27 litra ujë.

 Ngrohësi i ujit është nën 48ºC

© Depsoitphotos.com, © Depsoitphotos.com

Pjatalarësit që janë të lidhura vetëm me një tub me ujë të nxehtë mund të mos pastrohen siç duhet. Temperatura e ulët e ujit që hyn në pjatalarëse mund të jetë problem nëse nuk keni një përforcues të nxehtësisë të integruar. Për të siguruar që gjithçka do të jetë e pastër, sigurohuni që uji juaj të nxehet mjaftueshëm.

Mos rrjedhja e ujit të nxehtë nga çezmat tona

Kjo mund të ndihmojë pjatalarësen tuaj të funksionojë në mënyrë më efikase duke tërhequr ujë të nxehtë direkt nga tubat për ciklin e parë. Diçka veçanërisht e dobishme në dimër me tuba të ftohtë, për shembull.

Pjatalarëse mesatare merr rreth 2 minuta për të ngrohur ujin me 1 gradë dhe shumica e cikleve duhet të jenë në 57ºC. Nëse uji është vetëm në 40ºC, larja juaj do të zgjasë 60 minuta shtesë!

Bllokimi aksidental i spërkatësit

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Kur vendosim sende të mëdha në pjesën më të madhe të raftit, ato parandalojnë pastrimin e duhur të artikujve sipër. Në vend të kësaj, mund të jetë më mirë të lani sendet më të mëdha me dorë për t’u siguruar që enët tuaja janë pastruar në mënyrë higjienike.

Mos pastrimi i vulave të gomës

© AntonioGravante/easyfotostock/Eastnews

Goma mbledh bakteret me kalimin e kohës nga sendet e ndyra në pjatalarëse, të cilat i duan vendet e lagështa. Kjo mund të trajtohet me një furçë dhëmbësh të vjetër dhe ujë me sapun çdo disa muaj për të parandaluar grumbullimin.

Mos përdorimi i mjetit shpëlarës

© Konstik/easyfotostock/Eastnews

Nëse ngarkesa juaj po del e lagur dhe me njolla uji, atëherë një mjet për shpëlarje mund të jetë përgjigjja. Kjo do të zvogëlojë tensionin sipërfaqësor të ujit dhe do të ndalojë pikat e formimit dhe njollat. Ndihmon gjithashtu që artikujt të thahen shpejt, kështu që nuk do t’ju duhet të bëni një ton tharje.

Përzierja e niveleve të papastërtive

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Disa artikuj mund të kërkojnë një pastrim më të thellë dhe të tjerë një cikël më të shkurtër. Ngjashëm me lavanderinë, gruponi enët tuaja të pista sipas nivelit të tyre të papstërtisë për rezultatet më të mira! Kjo mund të nënkuptojë detyrimin e larjes me dorë të disa sendeve për të parandaluar prishjen e ngarkesës.

Plus: recetë për pjatalarëse

Përzieni pluhurin e pjatalarëses me ujë dhe uthull derisa të formojë një pastë të trashë.
Lëreni atë gjatë natës në një kallëp dhe ruajeni në një enë hermetike.
Kjo gjithashtu do të thotë që ju të mund të kontrolloni sasinë e sapunit që shtoni në larje, duke parandaluar çdo mbetje të panevojshme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here