6 Lëvizje të Thjeshta që i Çlirojnë të Gjithë Muskujt e Duarve

0
113
©depositphotos

Pajisjet moderne sollën me to edhe probleme moderne. Nëse janë kompjuterë ose telefona, atëherë shfaqen probleme që lidhen me lodhjen ose varësinë. Por problemet mund të ndodhin edhe diku tjetër: në nerva, muskuj ose nyjet në duar.

Podiatristët thonë se ka disa probleme të cilat shkaktohen nga pozicione të gabuara të duarve gjatë kohës kur përdorni pajisje elektronike.

Ne dëshirojmë të zbulojmë se si këto dëmtojnë shëndetin dhe çfarë mund të bëjmë për t’i parandaluar këto sëmundje.

Dy sindroma shqetësuese

©depositphotos

Çfare eshte?

Sindroma e tunelit kyçit të dorës është emri i zakonshëm për një situatë të dhimbshme, ku një nerv në kyç është i ngjeshur midis kockave dhe tendinave. Kyçi dhe gishtat bien në gjumë, lëndohen dhe lëvizjet kufizohen.

Ndër shkaqet e ndryshme, mjekët përmendin lloje të ndryshme të punës së rëndë fizike, … një pozicion i gabuar për një kohë të gjatë, siç janë kthesat e panatyrshme kur përdorni një tablet ose kompjuter.

Parandalimi: kontrolloni pozicionin e duhur të duarve gjatë përdorimit, pushimin e rregullt dhe bëni ushtrime për duart.

© depositphotos

Sindroma e tendinave që dhembin, mpirja, inflamacioni dhe, në situata më serioze, lakimi i gishtit të madh, zakonisht të dorës së djathtë, pasi që pikërisht ky gisht përdoret më shpesh për të përdorur smartphone-in.

Parandalimi: një ndryshim i shpeshtë i “gishtit të punës”, një kontroll i saktë i pozicionit të duarve.

Janë duke u zhvilluar disa hulumtime në lidhje me këtë temë dhe ajo është ende objekt polemikash, pasi që të gjithë jemi të lidhur thelbësisht me pajisjet tona elektronike, megjithatë, jo të gjithë arrijnë në pasoja të tilla. Mjekët thonë se mprirja e nervave dhe nyjeve ndaj këtyre sëmundjeve nuk është gjithmonë e dukshme dhe nuk ia vlen të provokohet nga pozicionimi i pasaktë.

© depositphotos, © depositphotos

Cilat janë pasojat?

Ne do t’ju tregojmë menjëherë se nuk është vdekjeprurëse, por është e bezdisshme. Kur keni sindromën e tunelit kyçit të dorës, më të prekurat janë nervat dhe në tendinat, nyjet.

Nëse nuk e zgjidhni problemin, dhimbjet mund të intensifikohen gradualisht, do të jetë e vështirë për ju të kryeni edhe veprimet më të thjeshta. Në rast se gjithçka përkeqësohet, kryhet një operacion.

Shkakton një tension kronik të kyçeve dhe çrregullim të mikroqarkullimit për shkak të pozicionit jo korrekt, i cili mund të shkaktojë artrozë, e cila me lakimin e gishtërinjve dhe dhimbjen ul shumë cilësinë e jetës.

©depositphotos©depositphotos

6 lëvizje të thjeshta për të ushtruar nyjet tuaja

Këto ushtrime janë të mira pasi janë shumë të thjeshta dhe mund të zbatohen automatikisht gjatë ditës. Ato janë efektive dhe lehtësojnë në mënyrë të përsosur lodhjen e duarve.

Para se të bëni ushtrimet, ia vlen të bëni një ngrohje të vogël: disa herë shtrydhni dhe lirojni grushtin, ktheni secilin gisht një nga një dhe pastaj përsëritni këtë lëvizje në kyçet e secilës dorë.

Flutura

©depositphotos

Bashkoni pëllëmbët tuaja dhe kthejini gishtat mbrapa sa më shumë që të jetë e mundur. Mbajini atë pozicion për 5 sekonda, pastaj kryqëzoni gishtat dhe shtrydhni për 5 sekonda.

Përsëriteni: 10 herë.

Litari

©depositphotos

Bashkoni pëllëmbët dhe gishtat. Bëni një ndarje të njëpasnjëshme dhe bashkim të gishtërinjve.

Përsëriteni: 5 herë për secilën palë gishtërinjsh.

Gryka

©depositphotos

Lidhni duart tuaja dhe drejtojini ato në maksimum. Përkulni gishtat poshtë në të njëjtën kohë shtrini doren lart. Kthehuni në pozicionin fillestar.

Përsëriteni: 10 herë

Çika

©depositphotos

Bashkoni pëllëmbën e gishtit të madh me të gjithë gishtat një nga një, duke filluar me gishtin tregues, pastaj përsëritni ushtrimin në anën e kundërt.

Përsëriteni: 5 herë për secilën dorë.

Kodra

©depositphotos

Bashkoni pëllëmbët dhe gishtat, shtrijini gishtat lart, mbajini krahët në nivelin e gjoksit. Pa hapur pëllëmbët, uli krahët deri tek beli dhe kthehuni në pozicionin fillestar.

Përsëriteni: 10 herë.

Lëkundja

©depositphotos

Bashkoni pëllëmbët me gishta, mbani duart në nivelin e gjoksit. Shtypni njërën pëllëmbë mbi tjetrën për rreth 5 sekonda. Kthehuni në pozicionin fillestar dhe ndryshoni duart.

Përsëriteni: 5 herë për secilën dorë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here