7 Arsye Pse Bimët Tuaja po Thahen

0
221
© liudmilachernetska@gmail.com / Depositphotos , © familylifestyle / Depositphotos

Ka disa njerëz që pretendojnë të kenë “duar të gjelbërta”, që do të thotë se ata kanë në vetvete një dhunti për t’u kujdesur për bimët.

Por ka edhe të tjerë që nuk e kanë këtë “dhuratë” dhe duhet të përpiqen pak më shumë për t’i bërë speciet të rriten dhe të lulëzojnë.

Nëse i përkisni grupit të dytë dhe sa herë që sillni një bimë në shtëpinë tuaj, ajo fillon ngadalë të vyshket pavarësisht se çfarë bëni, ky artikull është për ju.

Ne kemi mbledhur 7 arsyet më të zakonshme pse bimët tuaja të brendshme mund të thahen dhe kemi shtuar disa rekomandime për t’ju ndihmuar të kujdeseni për to. Lexoni deri në fund sepse do të gjeni një bonus për speciet bimore që janë më të përshtatshme për ata që janë të rinj në kopshtari.

Teprica ose mungesa e dritës

© zoeytoja / Depositphotos , © EAST NEWS

Ju me siguri e keni mësuar këtë në shkollë: të gjitha bimët kanë nevojë për rrezet e diellit në mënyrë që të fotosintezohen dhe të mbesin të gjalla. Sidoqoftë, duhet ta dini se si mungesa e dritës ashtu edhe teprica e saj mund të jenë të dëmshme për ta.

Nëse bimët tuaja marrin shumë dritë ose dielli i prek ato drejtpërdrejt, ato mund të humbin tonin e gjelbër të gjetheve të tyre, të zvogëlojnë madhësinë e tyre, “të digjen” dhe madje të rriten duke u mbështetur në anën e kundërt të diellit.

Përkundrazi, mungesa e dritës do t’i bëjë ato të duken të dobëta dhe të kenë probleme në zhvillim.

Këshillë: bëni një studim të vogël rreth bimës tuaj për të kuptuar se çfarë lloji të dritës toleron më mirë. Nëse keni nevojë ta ekspozoni atë direkt në diell ose nëse keni nevojë ta mbroni pak. Përveç kësaj, sigurohuni që drita të arrijë të gjithë bimën në mënyrë të barabartë në mënyrë që ajo të mos priret të anojë drejt zonës së dritës dhe pjesa tjetër e saj të dobësohet.

Ujë i tepërt

© liudmilachernetska@gmail.com / Depositphotos , © familylifestyle / Depositphotos

Ujitja është një nga çelësat e suksesit në bimë. Jo vetëm që mungesa e ujit mund të thajë speciet e brendshme por edh ujitja e tepërt mund të ndikojë seriozisht në to. Meqenëse marrin oksigjen përmes rrënjëve, nëse rrënjët kanë shumë ujë, bimët do të mbyten. Disa simptoma për të zbuluar ujin e tepërt janë: gjethet e poshtme të verdha, bima duket e vyshkur dhe dheu bëhet i gjelbër.

Këshillë: për të kontrolluar nëse bima juaj ka nevojë për ujë, prekni dheun me duar dhe kontrolloni lagështinë e tij. Nëse është i thatë, është koha ta ujitni atë. Të njëjtën gjë mund ta bëni me një laps: vendoseni në vazo dhe, nëse del me shumë tokë të bashkuar, niveli i ujit është i saktë. Nëse del i thatë, duhet të hidhni pak ujë.

Fletët jo të pastra

© sablinstanislav / Depositphotos

Ndodh shpesh që, kur bëjmë një pastrim me themel në shtëpi, kujdesemi për të gjithë sektorët, por nuk marrim parasysh bimët. Nëse shikoni me kujdes, do të shihni se gjethet mbledhin pluhur dhe papastërti. Kjo bën që ato të marrin më pak rreze dielli, të zhvillojnë më pak klorofil dhe të sëmuren me kalimin e kohës.

Këshillë: një burim i mirë për të pastruar gjethet e bimëve tuaja është të përdorni ujë. Mund t’i fshini me një leckë të lagur ose ta çoni vazon në dush dhe ta hapni ngadalë në mënyrë që të gjitha gjethet të marrin disa pika ujë.

Pjesë të thata të pa krasitura

© khairullinaeu / Depositphotos , © stock@photographyfirm.co.uk / Depositphotos

Kur filloni të vini re se bima ka disa gjethe me më pak ngjyra ose tone kafe, kjo do të thotë që ato po thahen. Zakonisht ato bien vetë, por nëse kjo nuk ndodh, këshillohet t’i hiqni manualisht në mënyrë që të mos bllokojnë dritën për fidanet e reja.

Këshillë: bëni një prerje sa më afër kryqëzimit të degës me kërcellin. Nëse vetëm një pjesë e fjethes është e thatë, thjesht hiqni atë pjesë.

Mungesa e lagështisë në gjethe

© hetmanstock / Depositphotos

Shumë prej bimëve të konsideruara “të brendshme” janë vendase në pyjet tropikale të shiut ku lagështia është mjaft e lartë. Në shtëpi, mund të ndodhë që klimatizimi ose ngrohja të thajë mjedisin dhe të dëmtojë bimët.

Këshillë: Ju mund t’i ndihmoni bimët tuaja duke vendosur pak ujë të ngrohtë në një spërkatës dhe duke spërkatur gjethet. Një tjetër mundësi është të vendosni një leckë të lagur ose një enë me ujë në një radiator të vendosur afër impianteve. Lagështia do të kalojë në mjedis dhe do t’i favorizojë ata.

Hapësira e pamjaftueshme në vazo

© pundapanda / Depositphotos , © marketlan / Depositphotos , © zhukovvvlad / Depositphotos

Ndonjëherë mund të ndodhë që bimët tona të mos rriten sepse nuk kanë hapësirë të mjaftueshme për ta bërë këtë në vazo. Në atë rast, rekomandohet të transplantoni, domethënë ta zhvendosni atë në një vazo më të madhe. Kur kryeni këtë procedurë, ka disa hapa dhe këshilla që duhet të mbani mend:

  • Së pari, zgjidhni vazon e duhur dhe sigurohuni që të keni shumë substrate.
  • Së dyti, ekstraktoni bimën me kujdes dhe shfrytëzoni rastin për të kontrolluar rrënjët e saj. Ato ndoshta janë pak të ngjeshura për shkak të mungesës së hapësirës. Ju mund të hiqni pak dhe prej tyre dhe t’i zgjidhni ato për të ndihmuar bimën të thithë më mirë lëndët ushqyese në vendin e ri.
  • Në fund, vendoseni bimën në vazon e saj të re dhe mbulojeni me substrat derisa rrënjët e saj të vendosen plotësisht. Ujiteni atë për të lagur dheun dhe për ta vendosur në një hapësirë të ndritshme për 2 deri në 3 ditë. Pas kësaj periudhe, mund ta çoni në vendin e saj përfundimtar.

Dëmtuesit

© Jean-Michel Groult / Bios Photo / East News

Nëse bima ka mbrojtje të pakët ose nuk merr kujdesin e duhur, mund të preket nga dëmtuesit. Disa nga më të zakonshmit mund të jenë miza e bardhë (në përgjithësi, ne mund të shohim vezët e tyre në pjesën e prapme të gjetheve ose një lloj reje e bardhë mund të shfaqet kur e lëviz atë), afidet (ato mund të jenë të zeza ose jeshile dhe zakonisht shfaqen kur mjedisi është i thatë dhe i ngrohtë) dhe mollë pambuku (ato janë insekte që i ngjiten bimës dhe nxjerrin lëngun e saj).

Këshillë: secili dëmtues do të ketë veçoritë e veta dhe do të duhet të këshillohemi me një ekspert të kopshtarisë për t’i luftuar ato. Sidoqoftë, metodat më të zakonshme janë zakonisht insekticide në raste të rënda ose ujë me sapun në raste të lehta.

Bonus: bimët më të mira për fillestarët

© AlinaYa / Depositphotos , © TYNZA / Depositphotos , © AlenaKr / Depositphotos

Nëse doni të filloni të merreni me botën e mrekullueshme të bimëve, por keni frikë se mos nuk do të jeni në gjendje të kujdeseni për to, këtu është një listë e shkurtër e disa specieve që mund të përfshini në shtëpinë tuaj dhe që janë shumë rezistente dhe të lehta për tu mirëmbajtur.

Aloe vera: vjen nga shkretëtira ose vende të nxehta, kështu që kërkon një temperatur[ jo më pak se 0 °. Mund ta vendosni në diell të plotë ose në gjysmë hije. Mundohuni ta vendosni në një vazo terrakote, pasi, duke qenë poroze, do të shmangë lagështinë dhe do të favorizojë bimën. Gjëja më e mirë në lidhje me aloe vera është se, përveç dekorimit të shtëpisë tuaj, ajo ka disa përdorime medicinale.

Përkulja e dashurisë: e quajtur edhe “fjongo”, kjo bimë është ekselente në ambiente të mbyllura. Ka nevojë për dritë mesatare, për t’u transplantuar 2 herë në vit për shkak të rritjes së shpejtë dhe për të spërkatur ujë në gjethet e saj.

Sansevieria – është shumë e popullarizuar pasi u përshtatet kushteve ku bimët e tjera do të vdisnin. Ajo mbështet atmosferë të thatë dhe të ngrohtë, pak dritë, mungesë ujitjeje dhe transplantesh. Sidoqoftë, pavarësisht përshtatshmërisë së saj, është e përshtatshme t’i kushtohet kujdesi që i nevojitet: shumë dritë, ujiteni kur toka të jetë tharë dhe transplantojeni në fillim të pranverës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here