9 Gabime që Shkurtojnë Jetën e Pajisjeve Tuaja Shtëpiake

0
116
©Depositphotos.com

Shumë shpesh, pajisjet tona shtëpiake prishen para kohe. Arsyet më të zakonshme janë përtacia jonë në lidhje me leximin e manualeve dhe prirja për t’i trajtuar pajisjet tona në mënyrë të gabuar.

Në thelb, qëndrimi ynë ndaj ndihmësve tanë të vegjël që grumbullojnë energji elektrike duket se është plot gabime.

Në këtë artikull ju ofrohet një përzgjedhje e këshillave shumë të dobishme për mirëmbajtjen e pajisjeve tuaja. Duke i ndjekur ato, jo vetëm që do të siguroheni që pajisjet tuaja të mos prishen para kohe, por në të vërtetë do të arrini të zgjasni jetën e tyre të punës!

Lavatriçja

©Depositphotos.com
 • Mos vendosni sende të rënda sipër makinës larëse dhe mos qëndroni në të.
 • Kur vendosni rroba në lavatriçe, mos harroni të kontrolloni të gjitha xhepat tërësisht.
 • Hiqni objektet e tjera para se të filloni ciklin e larjes.
 • Sigurohuni që të përdorni vetëm detergjentë dhe zbutës të veçantë. Detergjentët për larjen e duarve krijojnë shumë shkumë dhe mund të shkaktojnë thyerje.
©Depositphotos.com
 • Fshini pjesët e gomës brenda makinës pas çdo larjeje. Hiqeni sirtarin e shpërndarësit, pastrojeni atë dhe lëreni të thahet. Bëni këtë rregullisht për të parandaluar formimin e mykut.
 • Hiqni ngarkesat e përfunduara menjëherë. Lënia e lavanderisë me lagështirë brenda makinës për një kohë të gjatë mund të dëmtojë daullen.
 • Nëse makina juaj larëse nuk është e pajisur me një opsion të veçantë të ciklit të vetë-pastrimit, bëjeni atë manualisht (afërsisht një herë në muaj). Drejtoni makinerinë bosh në ciklin më të nxehtë, plus një shpëlarje shtesë. Sigurohuni që të vendosni pak lëng limoni, uthull ose mjet për shkrirje në dhomën e shpërndarësit të pluhurit larës.

Frigoriferë

©Depositphotos.com

Hapat tuaj të parë drejt mirëmbajtjes së duhur të frigoriferit duhet të merren para se të dorëzohen në shtëpinë tuaj. Sigurohuni që frigoriferi të transportohet në këmbë dhe të mos anojë më shumë se 40 gradë. Përndryshe, vaji i kompresorit mund të dalë dhe dëmtojë të gjithë sistemin.

Ndezja e frigoriferit menjëherë pasi të jetë dorëzuar mund të shkaktojë rrjedhje të vajit të kompresorit. Nëse e dini me siguri që frigoriferi nuk ishte i anuar gjatë transportimit, prisni për katër (mundësisht gjashtë) orë para se ta ndizni. Kur keni dyshime, më mirë të prisni për rreth 15 orë.

©Depositphotos.com

Mos vendosni gatime të nxehta në frigoriferin tuaj – sigurohuni që t’i lini të qetësohen së pari.

Modelet moderne të frigoriferëve nuk kanë nevojë t’i nënshtrohen shkrirjes së plotë dy herë në vit. Sidoqoftë, ende ia vlen t’i jepni frigoriferit tuaj një pastrim të plotë herë pas here, pasi ta keni shkëputur atë nga priza paraprakisht.

Mos harroni të pastroni pjesën e pasme të frigoriferit nga pluhuri herë pas here (është më mirë të përdorni një fshesë me korrent). Eshtë e panevojshme të thuhet se, së pari duhet të hiqni nga priza frigoriferin.

Tenxheret e ngadalta

©Depositphotos.com

Tavat dhe tiganët me sipërfaqe të lagura të jashtme nuk duhet të futen kurrë në tenxhere të ngadaltë. Mosrespektimi i këtij rregulli do të çojë në dëmtim të tyre.

Është e rëndësishme të fshini sipërfaqen e brendshme të kapakut të tenxheres tuaj të ngadaltë pasi të përgatisni ushqim për të ndaluar lagështinë e padëshiruar, tymrat vajore dhe pjesët e mbetura të ushqimit që nuk grumbullohen atje.

©Depositphotos.com

Mos përdorni pastruesin e tenxheres së ngadaltë për të shpëlarë mbetjet – kjo mund të gërvishtë sipërfaqen e saj të brendshme. Për të njëjtën arsye, duhet ta lani tiganin vetëm me një sfungjer të butë.

Sigurohuni që të mbani përbërësit e gatimit nën vlerën e kapacitetit maksimal.

Pjatalarësja

©Depositphotos.com
 • Gjithmonë poziciononi pjatat në mënyrën e duhur: kokëposhtë.
 • Para se të vendosni enët brenda rondeles, mos harroni të pastroni mbetjet e ushqimit dhe yndyrës duke shpëlarë enët në lavaman.
 • Pastroni çdo afishe që mund të jetë e pranishme në pjatat dhe gotat tuaja pasi ato mund të bllokojnë filtrat.
 • Kur vendosni enët brenda rondeles, sigurohuni që t’i rregulloni ato në mënyrë të tillë që ato të mos prekin njëra-tjetrën dhe të mos pengojnë rrotullimin e spërkatësit të ujit.
©Depositphotos.com
 • Përdorni vetëm pluhurat dhe tabletat speciale për larjen e enëve. Zgjedhja e lëngjeve të zakonshëm për larjen e enëve do të çojë në keqfunksionim.
 • Është e rëndësishme të mbani takëmet dhe sendet e tjera të vogla të mos shpërndahen.
 • Gjithmonë vendosni kripë dhe shpëlarës në tavën e shpërndarësit të pjatalarësit. Kjo do të përmirësojë performancën e pajisjes dhe do të zgjasë jetën e saj.

Mikrovalët

 

Kur gatuani produkte shumë të lehta, është më mirë të vendosni një gotë ujë edhe në mikrovalë. Uji do të thithë disa nga rrezatimet në mikrovalë të cilat duhet të japin rezultate më të mira.

Mundohuni të mos vendosni asgjë në majë të mikrovalës. Por nëse kjo nuk mund të shmanget, sigurohuni që objektet të mos bllokojnë grilat e ventilimit të pajisjes.

Asnjëherë mos e aktivizoni mikrovalën kur është bosh. Kjo mund të dëmtojë lehtësisht magnetron (pajisja që gjeneron mikrovalë).

Shmangni vendosjen e sendeve tepër të rënda në mikrovalë (në manual mund të gjeni informacione për kapacitetin maksimal të peshës së pajisjes).

©Depositphotos.com

Mos përdorni enë që nuk janë veçanërisht të përshtatshme për furrat me mikrovalë: injorimi i këtij paralajmërimi mund të rezultojë në zjarr.

Mos i ngrohni produktet më gjatë sesa është e nevojshme.

Dhe, e fundit, por jo më pak e rëndësishmja, hiqni mbetjet e ushqimit dhe yndyrës nga sipërfaqet e brendshme të pajisjes duke përdorur mjete ndihmëse të buta pastrimi.

Tostierët

©Depositphotos.com
 • Sigurohuni që tostieri të mos vijë kurrë në kontakt me ujin dhe mos e përdorni me duar të lagura. Mbajeni atë larg objekteve lehtësisht të ndezshme, siç janë perdet.
 • Nëse e përdorni çdo ditë, është e nevojshme të pastroni brendësinë e tij nga thërrimet një herë në javë. Mos harroni të hiqni spinën nga priza para se të filloni pastrimin.

Blenderat

 • Mos përdorni pajisje për të copëtuar produkte tepër të nxehta, të sapo-gatuara. Duhet të prisni derisa të ftohen në të paktën 70-80 ° C.
 • Është më mirë të siguroheni që asnjë lëng të mos futet brenda në strehën e motorit të blenderit. Për të pastruar blenderin, merrni një leckë të lagur dhe fshijeni zorrën.
©Depositphotos.com

Mos e lini të ndezur blenderin tuaj nën ujë për një kohë të gjatë, pasi kjo mund të mbinxehë motorin.

Nuk rekomandohet të përdorni një blender për copëtimin e përbërësve të thatë, siç janë krisurët.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here