Pse Thonjtë e Duarve Rriten më Shpejt se Thonjtë e Këmbëve

0
46
©Depositphotos.com

Kemi thonj, sepse ato ndihmojnë për të na mbrojtur nga viruset dhe bakteret. Por një pyetje mbetet akoma: pse thonjtë e këmbëve rriten shumë më ngadalë se thonjtë e duarve?

Shkencëtarët nuk i pëlqejnë misteret dhe studiuan këtë temë për të marrë disa përgjigje.

Ne vendosëm të zbulojmë arsyen pas kësaj pyetjeje të thjeshtë dhe zbuluam disa teori të ndryshme. Plus, ka një veçori kurioze që ju pret në fund.

Thonjtë e këmbëve kanë më pak qarkullim.

Qelizat në trupat tanë kanë nevojë për gjëra të caktuara për t’u rritur, si energjia, lëndët ushqyese dhe qarkullimi. Pra, këta faktorë mund të jenë arsyeja kryesore për këtë rritje të ngadaltë.

Po, thonjtë e duarve dhe këmbëve janë pjesë e trupit tonë por ne i trajtojmë ndryshe. Ne nuk veshim këpucë ose çorape në duar, në mënyrë që ata të marrin frymë më shumë sesa gishtërinjtë e këmbës e për rrjedhojë kanë më shumë qarkullim.

©Depositphotos.com

Për më tepër, ekziston një faktor më domethënës. Duart tona janë të vendosura shumë afër zemrës sonë. Për shkak të kësaj, më pak rrjedhje gjaku arrin në këmbët tona. Kjo do të thotë që ata marrin më pak oksigjen për prodhimin e qelizave të reja. Dhe si rezultat, thonjtë e këmbëve tona rriten ngadalë. Mund të jetë një shpjegim pse rriten më ngadalë në dimër. Sa më ftohtë, aq më ngadalë e kemi rrjedhën e gjakut.

Thonjtë e duarve marrin më pak lëndë ushqyese.

© shutterstock.com

Një faktor më shumë për rritje janë lëndët ushqyese. Disa prej nesh mund të vërejnë se kur fillojmë të konsumojmë më shumë lëndë ushqyese të shëndetshme, thonjtë dhe flokët fillojnë të rriten më shpejt. Në thelb, e njëjta ide vlen për thonjtë e këmbëve. Sapo qarkullimi i trupit tonë në këmbë të jetë më i vogël, thonjtë e këmbëve marrin më pak lëndë ushqyese.

©Depositphotos.com

Normalisht, për shkak të këtyre faktorëve, thonjtë tuaj rriten, mesatarisht  3.302 mm ose rreth një e dhjeta e milimetrit në ditë. Dhe rritja mesatare e thonjve të këmbëve është 1,62 mm.

Thonjtë e këmbëve janë më pak të traumatizuar.

© depositphotos.com

Një shpjegim më shumë është tendenca e traumatizimit. Kjo është një teori e fundit dhe plotëson të gjitha të tjerat. Mundohuni të mbani mend se sa shpesh i keni lënduar gishtat dhe thonjtë. Ju mund t’i goditni ose t’i traumatizoni gjatë një manikuri. Pastaj procesi i riparimit fillon me një përqindje të përqendruar të qarkullimit të qelizave.

Ne mund të marrim mikro-trauma në thonjtë e duarve më shpesh sesa në thonjtë e këmbëve. Dhe procesi i riparimit gjithashtu ndikon në rritje më të shpejtë.

Bonus: fakte kurioze për thonjtë

©depositphotos

U zbulua se burrat në përgjithësi kanë rritje më të shpejtë të thonjve, por ekziston një përjashtim. Thonjtë e grave rriten më shpejt gjatë shtatzënisë.

Gjithashtu, një studim zbuloi se thoi në gishtin tuaj të vogël rritet më ngadalë se të tjerët.
Nëse nuk jeni mëngjarashë, thonjtë tuaj në atë dorë rriten më shpejt sesa në të majtën dhe anasjelltas. Kjo ndodh sepse ajo dorë është më aktive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here