10 Ushqime të Njohura që Duhet të Filloni t’i Ruani në Frigorifer

0
1156
© Marsan / Shutterstock, © 1643606 / Pixabay

Kur bëhet fjalë për ruajtjen e produkteve, ka shumë nuanca që duhet të marrim parasysh për ta mbajtur ushqimin të freskët, të sigurt dhe të shijshëm për aq kohë sa të jetë e mundur.

Kushtet e gabuara mund të çojnë në pasoja të pakëndshme, si prishja, rritja e mykut, dhe madje edhe infektimi. Të gjithë e dimë se sa e rëndësishme është të ruash gjëra si qumështi në frigorifer, por shumë më tepër produkte mund të përfitojnë nga mbajtja në të ftohtë, rritja e afatit të ruajtjes, përmirësimi i shijes etj.

Ne duam që ju të shijoni ushqim të freskët, të shijshëm, prandaj kemi gjetur 10 ushqime të njohura që duhet të filloni t’i mbani në frigoriferin tuaj.

Arrat

Pasi të hapim një qese me arra, është më mirë t’i vendosni në një enë hermetike në një frigorifer për të ruajtur lagështinë e tyre; në këtë mënyrë, arrat qëndrojnë të freskëta për më gjatë. Gjithashtu, duhet të kujtojmë që arrat e pakripura qëndrojnë më të freskëta se arrat e kripura me kalimin e kohës.

Miell i bardhe

© Jacqueline Hardy / Pixy

Ky element kryesor i kuzhinës duhet të ruhet në një vend të freskët dhe të errët – idealisht në një enë hermetike. Në këtë mënyrë, produkti mbrohet nga të metat dhe qëndron i freskët më gjatë. Në fakt, mielli i bardhë që është hapur do të jetë mirë në frigorifer për 12 muaj, ndërsa në temperaturën e dhomës, mund të zgjasë vetëm 6 deri në 8 muaj.

Fruta dhe perime të thata

© Belle Aungst / Pixy

Frutat dhe perimet e thata mund të ruhen në një dollap për një kohë të gjatë, deri në 6 muaj. Sidoqoftë, është e sigurt vetëm për aq kohë sa qëndron e pahapur. Pasi të ndodhë kjo, është më mirë të mbani ushqime të tilla në frigorifer pasi mund të zgjasë ruajtjen e tyre nga 1 muaj në 6 muaj.

Produkte të pjekura

© JRJfin / Shutterstock, © Pixy

Edhe pse nuk rekomandohet që buka të ruhet në frigorifer (aq më tepër nëse është shtëpiake), produkte si simite, panine dhe më shumë mund të “jetojnë” në një frigorifer pak më gjatë se sa në një qilar (deri në 3 javë).

Gjithashtu, ruajtja e qeseve të hapura me tortilla në frigorifer i lejon ata të qëndrojnë të freskëta deri në 3 muaj. Më në fund, brumi i picës, rrotullat e konservuara dhe biskotat nuk duhet të mbahen fare në temperaturë dhome sepse nuk është e sigurt.

Mollë

© Angela Yuriko Smith / Pixabay, © Devon Delrio / Pixy

Ky frut do të qëndrojë i freskët për një muaj të tërë kur ruhet në një qese rezistente ndaj lagështirës në frigorifer. Këshillohet të shmangni larjen e mollëve para se t’i ruani pasi mund të shkaktojë prishje.

Gjalpë natyral kikiriku

© etorres / Shutterstock

Mund të ruajmë gjalpë kikiriku natyral të pahapur në temperaturë dhome (edhe pse qëndron i freskët për më gjatë në frigorifer). Por sapo të hapen, specialistët këmbëngulin që duhet ta mbani vetëm në një frigorifer.

Frutat agrume

© Kateryna Kon / Shutterstock, © Brandizzi / Wikimedia

Ne mund të ruajmë portokall, grejpfrut dhe fruta të tjera agrumesh për rreth 2-3 javë në një frigorifer dhe vetëm rreth 10 ditë në temperaturën e dhomës. Nuk ka nevojë të vendosni frutat në një enë ose një qese plastike – është më mirë nëse ajri qarkullon.

Humusi

© tohma / Pixabay

Pavarësisht nëse blini humus të pasterizuar në një dyqan apo e bëni në shtëpi – nuk është e sigurt ta mbani në temperaturën e dhomës, sido që të jetë. Ju mund ta ruani produktin e pasterizuar të pahapur në një frigorifer për rreth 3 muaj dhe 1 javë pasi ta keni hapur – nëse humus është tradicional pa konservantë, është i sigurt për t’u ngrënë gjatë një jave.

Maja

© HandmadePictures / Shutterstock

Majaja është një nga ato produkte që mund të ruhet për një kohë të gjatë nëse mbetet e pahapur në një dollap (për rreth 2 vjet), por pasi të hapet, ajo prishet nëse ruhet në kushte të gabuara. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme ta mbash atë në një enë hermetike në një frigorifer. Në këtë mënyrë, mund ta përdorni deri në 4 muaj.

Waffles dhe pancakes

© Crissy Ocallaghan / Pixy

Nëse keni blerë waffles ose petulla të ngrira, nuk është e sigurt t’i mbani ato në temperaturën e dhomës. Ne duhet t’i ruajmë këto produkte në një frigorifer (për 3-4 ditë) ose në një frigorifer akull (deri në 2 muaj). Pancakes dhe waffles të bëra në shtëpi mund të qëndrojnë në frigorifer në një enë hermetike për 2-3 ditë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here