12 Shenja Treguese për të Zgjedhur Ushqime të Shijshme në Supermarket

0
433
©Depositphotos.com

Një shalqi i ëmbël ka një rrënjë kafe dhe do të gjeni pulë të freskët duke kontrolluar datën e paketimit të saj.

Edhe nëse mendoni se shporta është plot me produkte të freskëta, mbase nuk keni përdorur të gjitha shqisat tuaja për të zgjedhur ato më të mirat. Prekja e pjesës së duhur të një pjepri ose kontrollimi i formës anësore të një speci mund të bëjë një ndryshim në mënyrën se si shijojnë gatimet tona.

Ne kemi mbledhur 12 ushqime të shëndetshme dhe kemi përgatitur një udhëzues plot truke se si të zgjidhni artikujt për një menu më të freskët.

Buka

©Depositphotos.com

Shkoni te etiketa e përbërësve dhe kërkoni fjalën e parë në listë. Nëse është “miell me grurë të plotë”, ju keni bërë një zgjedhje të mirë. Ky miell do t’ju sigurojë më shumë fibra dhe vitamina sesa “mielli i zbardhur”.

Shtypni lehtë bukën. Nëse kthehet në formën e saj origjinale, kjo është bukë me cilësi të lartë. Nëse shenja e gishtit tuaj mbetet në bukë, mund të jetë një shenjë e një procesi të pjekjeje të pasaktë ose që tregon se është ngrirë më parë.

Pula

©Depositphotos.com

Duhet të kontrollojmë ngjyrat e ndryshme të prerjeve. Nëse ka lëkurë, duhet të jetë më e dobët se mishi. Nëse lëkura e pulës është e verdhë ose kafe e lehtë, lëreni atë pa e marrë.

Mishi duhet të jetë i fortë, i bardhë deri në kaf të lehtë, të lagësht dhe pa gjak. Jini të vëmendshëm edhe për skajet. Nëse ato duken të thata, mos e zgjidhni.

Mos e kontrolloni datën e skadimit, më mirë kontrolloni datën e paketimit. Nëse ishte në enë për më shumë se 2 ditë, lëreni në supermarket.

Shalqiri

©Depositphotos.com

Shikoni bishtin e kërcellit. Nëse shalqiri ka një kërcell të thatë, kaf, kjo do të thotë se është pjekur dhe i gatshëm për t’u ngrënë.

Kontrolloni intensitetin e zonave të verdha që ka shalqiri. Kjo pjesë e verdhë korrespondon me atë se sa kohë frutat kanë pushuar në tokën të lidhur me bimën. Nëse ka një vend të verdhë të errët, do të jetë një shalqi i ëmbël.

Për të zbuluar një të mirë, duhet të kontrollojmë zhurmën e tij duke e shtypur atë. Nëse kjo tingull është i shurdhër, sikur të ketë jehonë, tregon se fryti nuk është pjekur ende.

Nëse tingulli që rezulton është i butë, shalqiri do të jetë në pikën e duhur të pjekurisë.

Domatet

©Depositphotos.com

Kur është e mundur, shmangni blerjen e domateve në enë plastike. Kjo për shkak se nuk do të mund të kontrolloni nëse ato janë të freskëta dhe e njëjta enë mund të përfshijë copa në gjendje të ndryshme pjekjeje.

Lëkura duhet të jetë e lëmuar dhe e fortë dhe kur ta merrni, duhet të ndjeni një peshë të qëndrueshme. Një domate e pjekur mund të dyfishojë peshën e një domate të papjekur.

Nuhateni. Nëse nuk zbuloni asgjë, domatja nuk është pjekur ende. Domatet duhet të nuhasin si domate, veçanërisht aty ku lidhen me njëra-tjetrën dhe në kërcell.

Pjepri

©Depositphotos.com

Lëvorja e një pjepri të ëmbël nuk duhet të jetë shumë e gjelbër. Nëse ka një ton të verdhë, kjo tregon që pjepri ka shpenzuar mjaft kohë në tokë duke marrë rreze dielli dhe për këtë arsye, do të jetë më i ëmbël.

Merrni pjeprin dhe prekeni atë në anë. Nëse lëkundet, pjepri do të jetë në pikun e tij të pjekjes.

Mund ta lëvizni afër veshit tuaj. Nëse dëgjoni ujë brenda tij, kjo do të thotë që është pjekur shumë dhe ka filluar të prishet.

Prekni 2 skajet e pjeprit dhe ushtroni pak presion. Nëse ato janë të buta, pjepri do të jetë i ëmbël.

Speci

©Depositphotos.com

Gjëja e parë që duhet të kontrolloni është nëse speci ka një ngjyrë intensive pa njolla.

Kur e zgjidhni, mund të ketë një peshë të qëndrueshme.

Atëherë duhet të shikoni më poshtë. Nëse ka 2 ose 3 gunga, do të jetë më e hidhur sesa nëse ka 4 gunga. Në të kundërt, specat me 4 gunga kanë më pak fara që mund t’i bëjnë ato më praktikë për recetat me të cilat do të gatuhen.

Kontrolloni gjendjen e kërcellit. Nëse është e gjelbër, e fortë dhe e freskët, kjo është një shenjë e freskisë.

Peshku

Së pari, shikoni sytë e peshkut. Kontrolloni për të parë nëse sytë janë të zgjatur dhe se pulpat kanë një ngjyrë e zezë me shkëlqim.

Lëkura duhet të jetë e ndritshme dhe e butë kur preket. Nëse ndjeni që lëkura është ngjitëse, peshku nuk është i freskët.

Mbani në mend se mishi duhet të jetë i fortë dhe i tejdukshëm me një sipërfaqe elastike, e lëmuar. Nëse shtrydhni një fileto peshku, nuk duhet të ketë asnjë gjurmë në gishta.

Kungull i njomë

©Depositphotos.com

Përqendrohuni në madhësi, pasi kjo është e rëndësishme për aromën. Sa më i madh të jetë, aq më shumë të ngjarë që kungull i njomë të hidhet. Zgjidhni ato me madhësi të mesme, midis 15 dhe 20 centimetra. Ata do të kenë më pak fara se ato më të mëdhenjtë dhe për këtë arsye, do të kenë mish dhe më të shijshëm.

Atëherë mund të kontrolloni kërcellin. Nëse prerjasy është e freskët, duhet të jetë e gjelbër.

Bananet

©Depositphotos.com

Kontrolloni kërcellin. Zgjidh tufën me një kërcell të verdhë në jeshil. Nëse kërcelli po kthehet në kafe dhe bananet kanë shumë pika të zeza, është një shenjë e qartë që janë shumë të pjekura.

Bananet zgjasin më shumë nëse ato mbahen në grupe në vende të veçuara. Mos zgjidhni një banane teke nëse nuk do ta hani menjëherë.

Mjalti

©Depositphotos.com

Mjalti i tejdukshëm nuk do të thotë se është më mirë. Intensiteti i ngjyrës mund të ndryshojë, por nëse mjalti është i errët, kjo do të thotë se është më natyral dhe më pak i përpunuar dhe për këtë arsye, me veti më të mëdha.

Mjalti i freskët mund të kristalizohet më lehtë kur bien temperaturat. Mjalti është një zgjidhje e mbijetuar në sheqer, kështu që kur temperaturat bien, tretshmëria e tyre në pak ujë që mbartin zvogëlohet, dhe ato formojnë kristale të ngurta. Është mirë nëse një kavanoz me mjaltë ka një shtresë më të qëndrueshme në fund, është një shenjë e freskisë së tij.

Sallata

©Depositphotos.com

Pavarësisht nga shumëllojshmëria e sallatës, përpiquni të kontrolloni nëse nuk ka vrima ose gjethe që janë ngrënë. Gjithashtu, zgjidhni ato që janë pa skaje kafe.

Ngjyra e saj duhet të jetë e lehtë ose jeshile e errët dhe shumë e ndritshme. Nëse ngjyra është e fikur dhe fletët e jashtme nuk janë të forta, shmangni ato.

Ushqime të konservuara

©Depositphotos.com

Ne duhet të jemi të sigurt se paketimi është mbyllur në mënyrë të përkryer. Jini të vëmendshëm ndaj çdo papërsosmërie në strukturën e paketimeve. Asnjëherë mos e merrni një kanaçe të rëndë ose të ndryshkur, mund të jetë e rrezikshme.

Në rastin e ushqimit të konservuar, ne nuk jemi në gjendje të kontrollojmë karakteristikat fizike të produktit me shqisat tona, kështu që duhet të kontrollojmë me kujdes etiketën. Verifikoni që nivelet e kripës dhe sheqerit nuk janë shumë të larta.

Është e preferueshme të blini ushqim të konservuar që është ruajtur në ujë ose në lëngun e vet me sasinë më të vogël të mjeteve ruajtëse.

Djathi

©Depositphotos.com

Një copë djathë me një kore të gjerë tregon se nuk është i freskët. Djathrat kanë nevojë për lagështi për të evoluar dhe për të qëndruar në gjendje të mirë, kështu që korja do të na tregojë se sa kohë ka që është prerë.

Ekzistenca e një materiali vajor në kore tregon se djathi ka qenë i ekspozuar ndaj disa ndryshimeve të temperaturës dhe për këtë arsye, ka lëshuar vaj nga brendësia e tij gjë që bën që ai të bëhet i ashpër.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here