12 Veprime të Gabuara që Ndotin Shtëpinë dhe Dëmtojnë Shëndetin Tuaj

0
3808
©shutterstock

Në përgjithësi, secili prej nesh përpiqet ta bëjë shtëpinë të duket sa më mirë. Ne duam që hapësira jonë të jetë e pastër dhe e sigurt.

Sidoqoftë, në përpjekje për të përmbushur këtë detyrë, ne përdorim objekte të ndryshme që përfundojnë duke ndotur shtëpitë tona.

Kjo është arsyeja pse ne kemi bërë disa hulumtime në internet për të kuptuar se cilat janë objektet më të zakonshme që kemi në shtëpi që mund të jenë potencialisht të rrezikshme për shëndetin tonë dhe ne gjetëm disa zgjidhje që mendojmë se do t’ju vijnë në ndihmë.

Oxhaku dhe stufa

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Oxhaku dhe stufa mund të ndotin ajrin brenda shtëpisë tuaj, gjë që mund të ndikojë në sistemin tuaj të frymëmarrjes. Sipas imunologut Sheila Cain, tymi i prodhuar nga këto vende komode përmban grimca që mund të futen në sytë dhe mushkëritë tuaja, të cilat nga ana tjetër mund të shkaktojnë alergji, acarim, kollitje, madje edhe bronkit.

Dyshekët

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Megjithëse ata janë miqtë tanë më të mirë kur bëhet fjalë për pushimin, dyshekët janë gjithashtu mënyra perfekte për të lejuar ndotjen të hyjë në shtëpinë tuaj pa e vërejtur fare.

Gjatë prodhimit të tyre, dyshekëve u shtohen elemente rezistente ndaj zjarrit për të parandaluar që ato të jenë të ndezshme; kjo do të thotë se ngarkesa kimike është jashtëzakonisht e lartë, por pa erë, kështu që vështirë se dikush mund ta dijë se ata thithin këtë lloj erë për disa orë në ditë. Për të kundërshtuar këtë efekt, rekomandohet të ajrosni shtratin tuaj çdo ditë pasi të ngriheni.

Rrobat pastrim kimik

© Depositphotos.com

Dërgimi i rrobave tuaja në pastruesim kimik është ndoshta një nga ndjesitë më të mira për çdo person që pëlqen rrobat e pastra. Vështirë se ka diçka më të rehatshme sesa të heqësh qafe përgjegjësinë për të larë disa ngarkesa në lavatriçe.

Sidoqoftë, përdorimi i këtij shërbimi në disa raste mund të jetë i dëmshëm për shëndetin tuaj. Një substancë e quajtur perklororetilen, e cila është jashtëzakonisht e rrezikshme për shëndetin tuaj, përdoret gjatë procesit të larjes, prandaj këshillohet që ventilimi i rrobave të bëhet mirë përpara se t’i ruani në dollap.

Produkte të kujdesit personal

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Të gjitha kremrat për trupin, pastat e dhëmbëve, shampot, deodorantët, xhelët dhe produktet e tjera pastruese që jemi mësuar të shohim dhe përdorim çdo ditë janë bërë me një sasi të madhe kimikatesh dhe konservantësh që mund të ndikojnë si në shtëpinë ashtu edhe në trupin tonë.

Gjëja ideale për të bërë do të ishte zëvendësimi i këtyre produkteve të industrializuara me të tjera që janë më natyralë dhe nuk përmbajnë konservantë kimikë.

Tepiha dhe qilima

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Këto elemente dekorative janë shumë të popullarizuar sepse ato mund të kthejnë çdo dhomë në një vend elegant dhe komod për të kaluar ca kohë, por gjithashtu mund të jenë shumë të dëmshëm kur higjiena nuk merret seriozisht.

Qilima të caktuara mund të lëshojnë gazra toksikë që paraqesin rrezik për njerëzit në planin afatgjatë. Gjithashtu, disa prej mikrobeve dhe ndotësve më të zakonshëm që gjenden në qilima janë: marimangat e pluhurit, alergjenët e buburrecave, myku, pluhuri dhe më shumë.

Furçë dhëmbësh

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Edhe pse një furçë dhëmbësh është një element thelbësor i higjienës së përditshme, ajo është gjithashtu një vend ku mikrobet dhe bakteret mund të grumbullohen shumë lehtë.

Është vendi i përsosur që ata të rriten: është vazhdimisht i lagësht, është gjithmonë në banjë dhe jo të gjithë ndryshojnë shpesh furçat e dhëmbëve. Përkundër asaj që mund të mendoni, nuk këshillohet të mbani furçën tuaj të dhëmbëve në një enë të mbyllur.

Përkundrazi, gjëja më e mirë për të bërë është ta mbani atë në një pozicion vertikal dhe në një zonë të ajrosur, në mënyrë që të jetë gjithmonë e thatë herën tjetër kur e përdor.

Kondicioneri

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Shumica e njerëzve ndezin kondicionerin dhe mbyllin të gjitha dritaret në mënyrë që “ajri i ftohtë të mos dalë dhe ajri i ngrohtë të mos hyjë” apo dhe e kundërta në kohën e tanishme të dimrit. Ajo që pak njerëz e dinë është se bërja e kësaj ka një ndikim negativ në cilësinë e ajrit që ju merrni frymë në shtëpi. Kjo sepse të jesh brenda në një hapësirë të mbyllur do të thotë që të marrësh frymë në ajër që është ndotur vazhdimisht me frymëmarrjen tënde.

Përveç kësaj, pastrimi i kësaj pajisje të dobishme është thelbësor, pasi pluhuri dhe bakteret shpesh vendosen në të dhe ri-qarkullojnë në ajër.

Aromatizues

© Depositphotos.com

Temjani, qirinjtë aromatik dhe aromatizuesit krijojnë një sasi të konsiderueshme tymi që mbush shtëpinë tonë me një erë shumë të këndshme. Thënë kjo, i njëjti tym që maskon aromat e këqija, gjithashtu futet në mushkëritë tona dhe përfundon duke shkaktuar shumë dëme në trupin tonë. Thithja e kimikateve me këto elemente mund të shkaktojë gjendje shëndetësore, si astma, në të ardhmen.

Kozmetikë

© Depositphotos.com

Mesatarisht, gratë përdorin 12 produkte që përmbajnë 168 përbërës unikë çdo ditë. Nga ana tjetër, burrat përdorin 6 produkte çdo ditë me 85 përbërës unikë. Ndërsa studimi që gjeti këto rezultate merr parasysh si produktet e kujdesit personal ashtu edhe produktet e bukurisë, është mirë të mbani mend se shumica dërrmuese e produkteve të bukurisë përmbajnë kimikate të forta, si merkuri, të cilat mund të çojnë në sëmundje kritike.

Insekticide dhe pesticide

© Depositphotos.com

Nuk ka dyshim se një nga zbulimet më të bezdisshme që bëjmë kur kemi një piknik pranë kopshtit tonë ose ndoshta thjesht duke ecur jashtë shtëpisë, është gjetja e insekteve. Sidoqoftë, produktet industriale të përdorura për të hequr qafe ato përmbajnë kimikate shumë agresive që ne përfundimisht i thithim dhe, edhe pse nuk ndikojnë drejtpërdrejt tek ne, ato mund të shkaktojnë dëme në trupin tonë.

Peshqirët

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Dalja nga dushi dhe përdorimi i një peshqiri të butë dhe të pastër për tu tharë është një nga gjërat më të mrekullueshme në jetë. Por pak njerëz e dinë që ky objekt i thjeshtë i jetës së përditshme është zakonisht plot mikrobe dhe ndoshta edhe baktere fekale.

Meqenëse janë gjithmonë në banjë, ata janë të ekspozuar ndaj lagështirës, marimangave dhe mikrobeve. Ato gjithashtu mund të përmbajnë mbetje të lëkurës, pështymë dhe sekrecione të tjera trupore. Në rastin ideal, ato duhet të lahen shumë rregullisht dhe, nëse është e mundur, duhet t’i varni jashtë për t’u tharë në diell.

Këpucët

© Depositphotos.com

Shumica dërrmuese e njerëzve vijnë në shtëpi pas një dite të gjatë pune dhe e anashkalojnë faktin se po hyjnë në shtëpinë e tyre pa hequr këpucët. Të mos merrni kohë për të hequr këpucët do të thotë se të gjitha bakteret që mund të kishin rënë në kontakt me ta në rrugë tani po përhapen në të gjithë dyshemenë e shtëpisë tuaj, ku ju gjithashtu ecni zbathur dhe ku fëmijët tuaj zvarriten. Mos u befasoni shumë nëse më vonë përfundojnë në trupin tuaj.

Ndërsa shumë prej këtyre elementëve kanë për qëllim të përdoren çdo ditë dhe në disa raste janë në të vërtetë të detyrueshëm, gjëja më e mirë që mund të bëjmë është të kërkojmë zgjidhje që zvogëlojnë ndikimin negativ që ato kanë në mjedisin tonë. Këtu janë disa sugjerime që mund të dëshironi të merrni në konsideratë:

© Depositphotos.com
  • Ventiloni të gjitha zonat e shtëpisë tuaj sa më shumë që të jetë e mundur.
  • Shmangni grumbullimin e mbeturinave.
  • Pastroni pluhurin me një leckë të lagur ose përdorni një fshesë me korent.
  • Bëni bimët aleatët tuaj kur pastroni ajrin brenda shtëpisë.

Nuk ka dyshim se, shumë herë, ne jemi fajtorë që ndotim shtëpinë tonë me këto objekte të përditshme, thjesht sepse nuk ishim të vetëdijshëm se sa të rrezikshëm mund të ishin. Sidoqoftë, tani që e dimë, është më mirë të jemi të sigurt sesa të pendohemi dhe të shmangim çdo problem shëndetësor që mund të lindë nga keqpërdorimi i këtyre objekteve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here