5 Gjëra që Duhet t’i Keni Parasysh Kur Zgjidhni Pllakat e Banjës

0
709
© depositphotos , © depositphotos

Rinovimet e banjove nuk janë gjithmonë të shtrenjta nëse i planifikoni paraprakisht.

Por shumë njerëz bëjnë të njëjtat gabime. Për shembull, ata zgjedhin pllaka vetëm sipas pikëpamjes së tyre, ndërsa është mjaft e dobishme të merren parasysh disa faktorë, përfshirë trashësinë e mureve dhe madje edhe zakonet e përditshme të banorëve.

Ne do t’ju tregojmë se çfarë duhet të merrni parasysh kur zgjidhni pllaka për banjën.

Pllaka qeramike

© depositphotos

Njerëzit zgjedhin pllaka qeramike për dekorin e banjës më shpesh sepse ato janë të përballueshme dhe vijnë në një larmi madhësish, ngjyrash dhe strukturash. Kjo pllakë është bërë nga një përzierje e argjilës dhe rërës, e cila është shkrirë. Mund të jetë mat, gjysëm mat ose me shkëlqim dhe vjen në një larmi modelesh.

Këshillë: Pllakat e zakonshme janë të shkëlqyera për muret, por është më mirë të zgjidhni pllaka gresi prej porcelani të të njëjtit dizajn dhe ngjyrë për dyshemenë. Është më e qëndrueshme dhe rezistente ndaj goditjeve.

Porcelani ose majolika

© depositphotos

Ky lloj është gjithashtu pllakë qeramike, por ngjyrat aplikohen në lustër. Për shkak të procesit kompleks të prodhimit, ajo është disa herë më e shtrenjtë se pllaka normale dhe kërkon kujdes të veçantë kur e vendosni.

Këshillë: Për të shmangur një pamje tepër të mbytur ose kaotike në banjë, është më mirë të dekoroni vetëm një zonë të veçantë me majolikë.

Pllakë klinkeri

© depositphotos

Ashtu si tulla e klinkerit, ajo është bërë nga argjila e ngjeshur që hidhet në një temperaturë shumë të lartë. Materiali që rezulton është rezistent ndaj konsumit, miqësor me mjedisin dhe i shtrenjtë. Ky lloj materiali mund të jetë i lëmuar, i ashpër ose me xham. Ato i japin hapësirës një pamje fisnike, ruajnë ngjyrën e saj gjatë gjithë jetës së dobishme dhe kanë thithjen minimale të ujit.

Këshillë: për banjën, është më mirë të zgjidhni pllaka klinkeri me një trashësi prej të paktën 8 mm. Për të zgjatur jetën e tyre, përdorni ato për dekorimin e mureve.

Mozaik qeramik

© depositphotos

Është bërë në të njëjtën mënyrë si pllaka qeramike normale, por është me madhësi më të vogël dhe procesi i vendosjes së pjesëve të vogla të mozaikut, të vendosura në mënyrë të përshtatshme në një fletë ose rrjetë, e bën të lehtë rregullimin e saj në mur.

Këshillë: mos e dekoroni të gjithë sipërfaqen e mureve me këtë pllakë. Duket bukur nëse përdorni këtë stil mozaiku për një model ose përbërje të caktuar.

Mozaik qelqi

© depositphotos

Është një aliazh i rërës silicë me aditivë dhe përbërës të ndryshëm. Ky material është shumë më i qëndrueshëm se xhami i zakonshëm.

Ekzistojnë dy lloje të mozaikëve të qelqit:

Mozaiku pasqyrues në nivelet e mureve për shkak të hileve që luan nën dritë;
mozaiku Smalto është perfekt për montimin e paneleve individuale me ngjyra.

Mozaik guri

© depositphotos

Ky lloj mozaiku mund të ndahet në 2 kategori:

  • Ekziston një mozaik prej guri natyror i përbërë nga guralecë, mermer, diaspër, gur ranor, shtuf ose materiale të tjera. Kur zgjidhni një gur, duhet të keni parasysh se jo të gjithë gurët natyralë janë rezistent ndaj lagështisë ose kombinohen me njëri-tjetrin.
  • Mozaiku sintetik i granitit është bërë nga xhami i thyer i përzier me pluhur graniti ose mermeri.

Grumbull guri natyror

© depositphotos

Ky lloj guri është bërë prej mermeri, pllake ose gur ranor. Çdo material ka karakteristikat e veta, prandaj nuk rekomandohet të kombinohen gurë të ndryshëm me njëri-tjetrin.

Këshillë: Pllakat prej guri natyror mund të jenë mjaft të rënda për mure të holla, prandaj rekomandohet përdorimi i tyre vetëm për sipërfaqet horizontale.

Gresi prej porcelani

© depositphotos

Ky është një material përfundimtar artificial që më shpesh imiton gurin natyror ose drurin. Është e qëndrueshme dhe rezistente, por për shkak të peshës së rëndë, ekspertët rekomandojnë zbukurimin e dyshemeve me të.

Pllaka dhe panele vinili

© depositphotos , © depositphotos

Ky material është mjaft i qëndrueshëm dhe është i përshtatshëm si një opsion i shpejtë dhe i lirë i dizajnit. Vinili nuk është i ftohtë dhe është përgjithësisht i këndshëm në prekje. E mban dhomën të ngrohtë dhe thahet shpejt.

Ekzistojnë dy lloje të mozaikëve të tillë:

  • Panele PVC ose pllaka PVC, të cilat janë bërë nga klorur polivinil, një material polimer i lehtë dhe i qëndrueshëm;
  • Pllaka vinil kuarci, ndryshon në atë që kloruri polivinil në përbërjen e tij është më i vogël për shkak të shtimit të rërës kuarci, kështu që ky material është më i qëndrueshëm dhe i fortë.

Madhësitë e pllakave

© depositphotos , © depositphotos

Madhësia e pllakave ndikon në perceptimin vizual të dhomës; pllakat e mëdha zvogëlojnë vizualisht një banjë të vogël, ndërsa pllakat e vogla në një dhomë të madhe e bëjnë brendësinë të duket shumë verbuese.

Një rezultat i shkëlqyeshëm mund të arrihet duke kombinuar pllaka të madhësive të ndryshme. Për shembull, mozaikët duken spektakolarë kur një zonë e caktuar e banjës është zbukuruar me të, ndërsa muret e mbetura janë zbukuruar me pllaka të lëmuara.

© depositphotos

Këshillë: Nëse keni një panel të madh që duket si pllaka të vogla, hidhni një vështrim të afërt në skajet e panelit. Nëse ato janë të pabarabarta, do të jetë e vështirë të bësh vija të ngushta zhdukëse dhe rezultati përfundimtar do të duket i çrregullt.

Organizimi i pllakave

© depositphotos , © depositphotos

Nëse jeni duke punuar me pllaka drejtkëndëshe, është mirë të kuptoni paraprakisht se si dizajnet vertikale dhe horizontale do të ndryshojnë pamjen e dhomës. Për shembull, një tavan i ulët mund të “ngrihet” duke përdorur pllakat vertikalisht. Sidoqoftë gjatësia e mureve do të ulet vizualisht. Dhe anasjelltas, një tavan i lartë do të duket më i ulët nëse pllakat përdoren horizontalisht, por dhoma do të duket më e gjërë.

Gjerësia

© depositphotos

Njohja e distancës midis pllakave bën më shumë sesa thjesht t’ju ndihmojë të llogaritni sasinë e saktë të materialit. Për shembull, rrjedhjet e gjera duken mirë me pllaka që kanë cilësi komplekse ose modele të pazakonta, veçanërisht nëse zgjidhni fino të kundërta. Nëse pllaka imiton gurin natyror ose drurin, rrjedhjet duhet të jenë sa më të ngushta që të jetë e mundur.

Ngjyra dhe struktura e pllakave

Një nga gabimet më të zakonshme është përdorimi i ngjyrave dhe teksteve të gabuara në pllaka. Këtu janë disa këshilla të thjeshta për t’u ndjekur:

  • Për ta bërë dhomën të duket e gjerë, pllakat duhet të jenë të lehta dhe të ngrohta. Një dysheme e errët e kombinuar me mure të lehta në një trend i modës së vjetër.
  • Hije të ftohta duhet të përzihen me ato të ngrohta, përndryshe do të jetë e pakëndshme të jesh në banjë.
  • Pllakat me lustër të lëmuar, madje edhe me veshje jo-rrëshqitëse, mund të bëhen të rrëshqitshme kur janë të lagura, prandaj përdorni ato vetëm në mure.
©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Për ata njerëz që pëlqejnë minimalizmin, rekomandohet të zgjedhin materiale banjo me ngjyra dhe cilësi të ndryshme, përndryshe dhoma do të duket shumë “sterile” dhe e pakëndshme.

Dhe anasjelltas: nëse banjo ka mure me ngjyra të ndezura, mobiljet, tekstilet dhe aksesorët duhet të jenë me të njëjtën ngjyrë, përndryshe brendësia do të jetë shumë e tepruar. Kjo është arsyeja pse, nëse është e mundur, rinovimet e banjove duhet të planifikohen me ndihmën e një projektuesi profesionist.

Këshilla të dobishme

© depositphotos

Përdorni pllakat për të mbuluar vetëm pjesë të caktuara të dhomës. Për shembull, gjysma e murit mund të mbulohet me suva dekorative ose bojë të thjeshtë, ndërsa zonat që janë në kontakt të drejtpërdrejtë me ujë mund të mbulohen me pllaka.

©Depositphotos.com

Përdorni pllaka me madhësi dhe ngjyra të ndryshme për të nxjerrë në pah zona specifike në banjën tuaj. Disa njerëz kursejnë para në këtë mënyrë duke blerë mbetje tjegullash në shitje.

©Depositphotos.com

Pllakat e lëmuara do të duken krejtësisht të ndryshme nëse shtoni një pamje me shkëlqim në fino të rregullt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here